Măslinele, în general, sunt pline de antioxidanți și grăsimi bune, compuși care aduc organismului o mulțime de beneficii. Măslinele Kalamata sunt extrem de lăudate și toată lumea spune despre ele că sunt mult mai sănătoase decât măslinele înnegrite prin oxidare.
De reținut este că multe dintre măslinele negre care se regăsesc în comerț nu au această culoare pentru că sunt culese la maturitate, ci pentru că sunt tratate cu diverși aditivi. Mai exact, se folosesc substanțe precum gluconatul feros (E579) și lactatul feros (E585). Asociația Pro Consumatori spune că aceste E-uri „declanșează reacția de oxidare în urma căreia măslinele verzi sau blonde devin negre”.
Acești aditivi, în timp, pot „provoca eroziuni la nivelul mucoasei esofagului și stomacului” dacă cei care le consumă au o sensibilitate la nivelul sistemului digestiv, atrage atenția APC.
Valori nutriționale pentru 100 grame de măsline Kalamata:
- 230 de calorii;
- 17 grame de grăsimi (75% mononesaturate, în mare parte acid oleic);
- 13 grame carbohidrați;
- 7 grame de fibre;
- 2.130 miligrame de sodiu (limita maximă admisă/zi);
- vitamine precum B, C, E, K;
- minerale precum calciu, magneziu, fosfor, cupru, potasiu.
Beneficii ale consumului de măsline Kalamata:
- risc mai mic de instalare a bolilor de inimă și a cancerului;
- îmbunătățirea vederii și a sistemului osos;
- antioxidanții conținuți reduc inflamațiile din corp și protejează de stresul oxidativ;
- oleuropeina poate avea proprietăți antimicrobiene și antivirale;
- pot preveni obezitatea și ateroscleroza.
Ceea ce trebuie avut în vedere este că măslinele Kalamata conțin mai multă sare decât alte măsline, deoarece sunt păstrate în saramură.
Citește și: Mâncăruri care dau dependență fără să știi. Cum poți să te oprești din a le consuma!
Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!
Sursa foto: https://meladaki.com/2019/02/10/20-beneficiile-consumului-de-masline-naturale/