Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Sport
 
SPORTIVI CELEBRII
Adaugat: 16 Octombrie 2014    Actualizat: 16 Octombrie 2014

Simona Halep (nascuta la data de 27 septembrie 1991, Constanța) este o jucătoare de tenis română, aflată actualmente pe locul 3 mondial. Halep a câștigat de-a lungul carierei 8 turnee WTA la simplu (6 în 2013 și 2 în 2014), cele mai importante fiind cele de categorie Premier de la New Haven și Moscova, Doha, dar și Turneul Campioanelor de la Sofia. Anterior, ea a mai jucat trei finale WTA (2010, 2011, 2012), toate pierdute. Este cunoscută pentru un stil agresiv de joc. Lovește reverul cu ambele mâini.

Simona s-a născut într-o familie de aromâni în orașul Constanța. Tatăl ei, Stere (jucător de fotbal la echipa Săgeata Stejaru), deținea o fabrică de lactate. Ea a început să joace tenis la 4 ani, fiind antrenată de fratele ei mai mare. La vârsta de 6 ani ea practica zilnic acest sport. S-a mutat în București la 16 ani pentru a-și continua cariera în tenis. Doi dintre idolii ei din tinerețe au fost Justine Henin și Andrei Pavel.

2008

A început anul jucând finala la Notting Hill, dar a fost învinsă de Arantxa Rus, apoi a trecut de Anastasia Pavliucenkova în sferturile de finală ale turneului de junioare de la Australian Open, însă a cedat în semifinale în disputa cu Jessica Moore.

La turneul ITF de la București, Halep a eliminat-o în primul tur pe fosta semifinalistă de la Roland Garros, Sesil Karatantcheva, înainte de a pierde în sferturi întâlnirea cu Sorana Cîrstea în trei seturi: 6–3, 3–6, 1–6.

În luna mai a câștigat două turnee de junioare: ITF de 10.000$ de la București, în fața lui Stéphanie Vongsouthi cu scorul 7-6(4), 6-3. Victoria a fost urmată de succesul în turneul Trofeo Bonfiglio unde a învins-o pe Bojana Jovanovski cu 6–4, 6–1.

La turneul junioarelor de la Roland Garros, Halep a fost desemnată cap de serie numărul nouă. În primul tur a învins-o pe Charlotte Rodier, 6–4, 6–1, apoi pe daneza Karen Barbat, 6–3, 6–1. În turul trei, Halep a trecut de a cincea favorită, Jessica Moore, 6–0, 6–1 pentru ca în sferturi să o învingă pe Ksenia Lykina, cap de serie numărul 13, cu 6–1, 6–2. În semifinale, Halep a trecut de a doua favorită, Arantxa Rus 6–3, 7–5, pentru a câștiga apoi o finală 100% românească, scor 6–4, 6–7(3), 6–2 în fața celei de-a 10-a favorite,Elena Bogdan.

2009

În startul anului 2009, Simona Halep a ajuns în finala turneului ITF de la Makarska, fiind însă învinsă de principala favorită, Tatjana Malek cu 6–1, 4–6, 6-4.

În mai, a ajuns în sferturile de finală la turneul ITF de la București, unde a cedat în fața germancei Andrea Petkovic 6-2, 7-6(2). În aceeași lună a evoluat în calificările turneului de senioare de la Roland Garros, unde a eliminat-o în primul tur pe Michaella Krajicek, cap de serie numărul 17, scor 6–4, 7–5, dar a cedat în runda următoare disputa cu Vitalia Diatchenko, 2-6, 6-1, 6-3.

În august, Halep a câștigat turneul ITF de 25.000$ de la Maribor, în finală trecând de principala favorită, Katalin Marosi din Ungaria, cu 6-4, 6-2. 

2010

În ianuarie a participat la Openul Australian, dar a fost eliminată încă din primul tur al calificărilor de Stéphanie Foretz din Franța, scor 6-4, 4-6, 6-4.

Prima mare performanță într-un turneu WTA a fost atinsă la competiția din luna aprilie de la Marbella, Spania. Venită din calificări, Halep a ajuns până în sferturile de finală, trecând printre altele de Iveta Benešová, a 70-a jucătoare a lumii și de Sorana Cîrstea, locul 36 mondial. În sferturi a fost învinsă de Flavia Pennetta.

A urmat și prima finală a carierei într-un turneu WTA. La Fès, în Maroc, Halep a evoluat în calificări și a eliminat printre altele pe Lucie Hradecká, a opta favorită a turneului, în primul tur, și pe Patty Schnyder, cap de serie numărul doi, în sferturile de finală. În finală a fost însă învinsă cu 6-4, 6-2 de cehoaica Iveta Benešová.

În a doua jumătate a anului, Halep nu a mai putut repeta aceste rezultate în turnee WTA, doar în cele ITF reușind să ajungă în fazele superioare (semifinale la Biarritz, în iulie, și finală la Torhout, în Belgia, în octombrie).

2011

Anul 2011 a început pentru Halep cu un sfert de finală în turneul de la Auckland, meci pierdut însă în fața belgiencei Yanina Wickmayer. La Australian Open s-a calificat până în turul al treilea, cea mai bună performanță la Melbourne, după victorii în partidele cu Anne Kremer din Luxemburg și Alisa Kleybanova din Rusia. A fost eliminată în turul trei de Agnieszka Radwanska din Polonia, cap de serie și număr 12.

Au urmat eliminări în fazele incipiente ale turneelor din circuitul american (printre altele la Acapulco în Mexic, sau la Indian Wells și Miami în Statele Unite). La Fes, în Maroc, unde cu un an în urmă juca prima finală a carierei, Halep a reeditat performanța, ajungând din nou în ultimul act. Însă nici acum nu a venit primul trofeu, finala fiind pierdută în fața italiencei Alberta Brianti.

2013

În luna mai la turneul WTA de la Roma a ajuns, venind din calificări, până în semifinale unde a pierdut în fața numărului 1 mondial, americanca Serena Williams. În luna iunie (9-16 iunie), a câștigat turneul de la Nürnberg, învingându-le pe Grace Min din SUA cu 6-0, 7-5 (turul 1), Estrella Cabeza Candela din Spania cu 6-2, 6-1 (turul 2), Galina Voskoboeva din Kazahstan cu 6-4, 6-1 (sferturi), Lucie Šafářovádin Cehia cu 6-3, 0-6, 6-2 (semifinale) și Andrea Petkovic din Germania cu 6-3, 6-3 (finală). În săptămâna următoare, Simona a câștigat turneul de la Den Bosch, desfășurat pe iarbă, învingând pe parcurs pe Roberta Vinci (11 WTA) cu 6-0 6-1, Carla Suárez Navarro (19 WTA) cu 6-3 6-2 iar în finală pe Kirsten Flipkens (20 WTA)cu 6-4 6-2 , devenind astfel prima româncă din istoria tenisului ce câștigă două turnee la rând pe suprafețe diferite. La Wimbledon, Simona a fost eliminată în turul al doilea de favorita 6 a turneului, chinezoaica Li Na scor 2-6, 6-1, 0-6. Românca a fost nevoită să înfrunte nu doar o jucătoare redutabilă, ci și o puternică durere la spate, din cauza căreia a avut nevoie de trei ori de intervenția medicilor. La Budapesta, Halep a reușit să câștige al treilea turneu din carieră după ce a învins-o, în finală, cu scorul de 6-3, 6-7 (7/9), 6-1 pe Yvonne Meusburger (Austria). În semifinale ea o eliminat o altă româncă, Alexandra Cadanțu. La New Haven în Statele Unite, Halep a reușit să câștige al patrulea turneu din carieră după ce a învins-o, în finală, cu scorul de 6-2, 6-2 pe Petra Kvitova (Cehia) iar două luni mai târziu la Moscova, a reușit să triumfe și în a cincea finală din carieră 7-6 6-2 cu Samantha Stosur (Australia). A câștigat peste un milion de dolari din tenis în 2013. Pe 3 noiembrie, Simona Halep a câștigat și finala Turneului Campioanelor de la Sofia (scor 2-6 6-2 6-2 împotriva aceleași rivale australiance), cel de-al șaselea turneu pe care și l-a trecut în palmares în 2013.

Pe 21 noiembrie, a fost desemnată "WTA's Most Improved Player" în 2013, devenind astfel prima jucătoare română de la Virginia Ruzici în 1978 care a primit această distincție.

2014

Halep a început anul la Sydney International, unde a fost cap de serie numărul 7, însă a fost eliminată în runda inaugurală de americanca Madison Keys, numărul 37 mondial, cu scorul 1-6, 4-6. La Australian Open, unde a fost locul 11 WTA, Simona s-a oprit în sferturi unde a fost învinsă de slovaca Dominika Cibulkova, locul 24 mondial. Totuși, România va avea a patra reprezentantă în primele 10 locuri ale lumii în clasamentul mondial feminin, după Mariana Simionescu, Virginia Ruzici și Irina Spîrlea.

La data de 16 februarie 2014, Halep a câștigat Qatar Open, învingând-o pe Angelique Kerber din Germania cu 6-2, 6-3. Este cel de-al șaptelea turneu cucerit de Simona Halep în carieră. În urma acestui succes, Halep a urcat pe locul 9 în clasamentul WTA.

În martie 2014, a ajuns în semifinalele turneului american de la Indian Wells unde a pierdut în fața polonezei Agnieska Radwanska, a doua favorită a turneului. Halep se găsea în acel moment pe locul 7 al WTA, dar a promovat pe 16 martie pe locul 5 mondial.

În ianuarie 2014 Simona, a ajuns pentru prima dată în sferturile de finală ale unui turneu de Grand Slam, la Australian Open, învingând-o pe Jelena Jankovic cu 6-4, 2-6, 6-0.

Halep a reușit să urce până în mai pe locul 4 WTA. La Mutua Madrid Open a disputat finala împotriva Mariei Șarapova, unde rusoaica s-a impus în trei seturi, cu 1-6, 6-2, 6-3.

La data de 5 iunie 2014, Simona a ajuns la Roland Garros în prima ei finală de Grand Slam, după ce le-a învins în sferturile de finală pe Svetlana Kuznețova (câștigătoare a două turnee de Grand Slam) și în semifinale pe Andrea Petkovic (cu 6-2, 7-6). În finală românca a întâlnit-o pe câștigătoarea turneului din 2012, Maria Șarapova, care a câștigat cu scorul de 4-6, 7-6, 4-6 după o întâlnire care a durat mai bine de 3 ore. Cu punctele obținute prin disputarea finalei, începând cu data de 5 iunie 2014 Simona a urcat pe locul 3 în clasamentul mondial WTA, cea mai de sus poziție deținută vreodată de vreo jucătoare de tenis română.

Simona a continuat parcursul foarte bun de la Roland Garros ajungând până în semifinală și la a treilea turneu de mare șlem al anului, Wimbledon. Aici a fost învinsă de canadianca Eugenie Bouchard cu scorul de 6-7(5), 2-6 după ce în primul set, la scorul de 2-2 a suferit o accidentare la gleznă.

La o săptămână după turneul de la Wimbledon a participat la prima ediție a BRD Bucharest Open unde a reușit să se impună în finală în fața favoritei nr. 2 a competiției, italianca Roberta Vinci cu scorul de 6-1, 6-3. Cel mai dificil meci al turneului a fost cel din semifinală unde a depășit-o pe Monica Niculescu cu scorul de 6-2, 4-6, 6-1.

Echipament

Sponsorul curent de echipament competițional al Simonei Halep este Adidas, după ce anterior echipamentul ei a fost furnizat de Lacoste.

Antrenori

Simona Halep a fost antrenată de la o vârstă fragedă de Ioan Stan, un antrenor de tenis din Constanța. Din ianuarie 2014, Simona Halep este antrenată de către Wim Fissette, fostul antrenor al lui Kim Clijsters și al Sabinei Lisicki. În trecut, Halep a mai fost antrenată și de Adrian Marcu și Firicel Tomai.

Finale

Legendă

Grand Slam (0/1)

Turneul Campioanelor (1/1)

Premier obligatoriu (0/1)

Premier 5 (1/1)

Premier (2/3)

Internațional (3/5)

Finale WTA 13 (8-5)

Outcome

Nr.

Data

Turneu

Suprafața

Oponent

Scor

Finalistă

1.

10 mai 2010

 Fès

Zgură

 Iveta Benešová

4-6, 2-6

Finalistă

2.

24 aprilie 2011

 Fès

Zgură

 Alberta Brianti

4-6, 3-6

Finalistă

3.

27 mai 2012

 Bruxelles

Zgură

 Agnieszka Radwanska

5-7, 0-6

Finalistă

4.

07 iunie 2014

 Roland Garros

Zgură

 Maria Sharapova

4-6, 7-6(5), 4-6

Finalistă

5.

11 mai 2014

 Madrid

Zgură

 Maria Sharapova

6-1, 2-6, 3-6

Câștigătoare

1.

16 iunie 2013

 Nürnberg

Zgură

 Andrea Petkovic

6-3, 6-3

Câștigătoare

2.

23 iunie 2013

 's-Hertogenbosch

Iarbă

 Kirsten Flipkens

6-4, 6-2

Câștigătoare

3.

14 iulie 2013

 Budapesta

Zgură

 Yvonne Meusburger

6-3, 6-7, 6-1

Câștigătoare

4.

25 august 2013

 New Haven

Beton

 Petra Kvitova

6-2, 6-2

Câștigătoare

5.

21 octombrie 2013

 Moscova

Beton(sală)

 Samantha Stosur

7-6, 6-2

Câștigătoare

6.

3 noiembrie 2013

 Sofia

Beton(sală)

 Samantha Stosur

2-6, 6-2, 6-2

Câștigătoare

7.

16 februarie 2014

 Doha

Beton

 Angelique Kerber

6-2, 6-3

Câștigătoare

8.

13 iulie 2014

 București

Zgură

 Roberta Vinci

6-1, 6-3

Onoruri

În februarie 2014 a primit titlul de Cetățean de onoare al orașului Bușteni, iar în martie 2014 pe cel de Cetățean de onoare al județului Constanța.

Venituri

Pe 23 iulie 2014, Simona Halep a primit cel mai important contract de sponsorizare încheiat pe piața românească dintre un sportiv și o companie, fiind sponsorizată de firma Dedeman cu 500.000 de euro.

Sursa foto: vulpescu.eu


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
 
 
 
POLITICA
 
Ciucă, despre principiile PNL: Să apărăm familia, comunitatea, inițiativa particulară!

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Pateurile de ficat conțin aditivi și alte tipuri de carne mai ieftină

» 25 Mai 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA PARULUI
 
Cele mai bune 5 leacuri băbești contra căderii părului

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Un turn medieval din România va fi restaurat și va intra în circuitul turistic

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
Stațiile mijloacelor de transport în comun din Iași vor fi modernizate

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL GORJ
 
Apă și canalizare în comuna Drăgotești: Este un proiect mult așteptat

» 25 Mai 2024 | Comentarii 0