Licopenul este cel care dă culoarea roșie tomatelor, însă nu toate legumele roșii îl conțin. Acest fitonutrient are o mulțime de beneficii pentru sănătate, dar iată care sunt 7 cele mai importante dintre ele:
1. Puternic antioxidant
Principalul rol al antioxidanților este de a ajuta organismul să lupte contra bolilor. Licopenul, în mod special, sprijină organismul în fața pesticidelor și altor substanțe pe care le ingerăm.
2. Previne formarea celulelor canceroase
Pe lângă că previne, licopenul și încetinește dezvoltarea celulelor canceroase, în special a celui de sân și prostată. Studiile au mai arătat că licopenul protejează organismul de infecția cu HPV, principala cauză a cancerului de col uterin.
3. Susține sănătatea ochilor
Licopenul încetinește degenerarea maculară care apare o dată cu înaintarea în vârstă.
4. Reduce durerea
În special neuropatia, adică durerea cauzată de afectarea nervilor. Sunt puține tratamente pentru aceasta, dar s-a demonstrat că licopenul ajută la reducerea intensității durerii.
5. Menține sănătatea creierului
Studiile au arătat că licopenul întârzie instalarea și dezvoltarea Alzheimerului și are efecte benefice și în cazul crizelor de epilepsie.
6. Protejează inima
Acest antioxidant protejează inima de hipertensiune arterială, boli coronariene, ateroscleroză și altele.
7. Pentru oase puternice
După calciu, licopenul este foarte bun pentru protejarea structurii osoase în fața stresului oxidativ, prin faptul că încetinește slăbirea oaselor.
Te-ar putea interesa: Cinci pași simpli prin care vei deveni mai atrăgătoare!
Urmărește-ne pe Facebook dacă vrei să fi la curent cu cele mai interesante știri!
Sursa foto: https://www.dcmedical.ro/licopen-beneficii-si-contraindicatii-rosii-gatite-ce-alimente-au-licopen_642162.html