Limba de vită este considerată delicatesă în Asia de Sud-Est, America Centrală È™i America de Sud, dar ea se consumă È™i în Japonia, feliată subÈ›ire È™i prăjită cu sare È™i citrice. Limba de vită este ingredientul cheie din mâncarea mexicană tacos barbacoa, dar È™i un preparat nelipsit din bucătăria coreeană.
Cu toate că aspectul lasă puÈ›in de dorit, gătită corect, limba de vită se va topi în gură È™i va avea un gust È™i o textură deosebite.
Ce conține 100 de grame de limbă de vită:
- 270 calorii;
- 19 grame proteine;
- 22 gr grăsimi, din care 7 gr grăsimi saturate;
- 0 g carbohidrați;
- 44% din DZR de vitamina B12;
- 24% din DZR de colină;
- 29% din DZR de zinc.
Beneficii pe care le aduce limba de vită sănătății noastre
Proteine de înaltă calitate - Proteinele din limba de vită ajută la construirea È™i repararea È›esuturilor, la menÈ›inerea masei musculare, păstrarea echilibrului hormonal È™i menÈ›inerea imunității.
Protejează sistemul nervos - Datorită conținutului de colină și vitamina B12 este susținută producerea mielinei, o substanță care protejează nervii și comunicarea nervoasă.
Susține imunitatea - Nutrienții esențiali din limba de vacă, precum fierul și zincul, protejează organismul de stresul oxidativ și contribuie la buna funcționare a proceselor interne.
Menține sănătatea inimii - Limba de vită conține acid oleic, care este cunoscut pentru beneficiile care le aduce sistemului cardiovascular.
Rețetă de ostropel de limbă de vită
Ai nevoie de: 1 limbă de vită curățată și spălată, 2 cepe mari tocate, 3 căței de usturoi, 2-3 roșii mari tăiate cubulețe, 1 ardei gras roșu tăiat cubulețe, 2 linguri pastă de tomate, 1 cană supă de vită sau apă, 1/2 linguriță boia dulce, ulei de măsline, sare și piper după gust, mărar sau pătrunjel tocat pentru servire.
Cum se prepară?
Limba de vită se fierbe cu în apă cu sare È™i condimente (frunze de dafin, boabe de piper, morcovi È™i ceapă tăiate), până devine moale, circa 2-3 ore. După fierbere, se scoate din apă, se lasă la răcorit È™i se taie în felii sau cuburi, după preferință. Într-o tigaie se încinge uleiul È™i se căleÈ™te ceapa până devine sticloasă, se pune usturoiul mărunÈ›it, ardeiul gras È™i se căleÈ™te câteva minute. Se adaugă pasta de tomate, boia È™i se lasă să fiarbă împreună circa 2-3 minute. Urmează roÈ™iile cuburi, supa de vită sau apa È™i se mai lasă pe foc 10 minute, până când se formează un sos consistent. După aceea se pune limba de vită tăiată, care trebuie să fiarbă în amestec aproximativ 10-15 minute la foc mic. Se gustă de sare È™i piper, iar la servire se adaugă pătrunjel proaspăt sau mărar tocat pe deasupra. Poftă bună!
Te-ar putea interesa: Trei motive să consumi mai des iaurt grecesc!
Ne poÈ›i urmări pe Facebook sau poÈ›i descărca aplicaÈ›ia gratuit È™i te anunțăm noi când apare ceva nou!
Srsa foto: https://www.lauralaurentiu.ro/retete-culinare/retete-mancare/limba-cu-masline-si-sos-de-rosii.html