Sfântul Nicolae a trăit în secolele II-III d. Hr., iar data de 6 decembrie este ziua în care el a murit, în anul 352. Se spune că Nicolae s-a arătat iubitor de săraci încă de mic copil, de aceea a fost dus la școală ca să studieze Sfânta Scriptură. După moartea părinților săi, el și-a folosit averea pentru a-i ajuta pe nevoiași, dar și pentru a construi o biserică.
Tradiția oferirii de cadouri cu ocazia zilei de 6 decembrie se datorează mărinimiei de care a dat dovadă Sfântul Nicolae în timpul vieții sale. Însă un episod din viața sa a dus la tradiția cadourilor în ghetuțe.
Se spune că Sfântul Nicolae a salvat de la moravuri greșite 3 surori foarte sărace, care erau împinse spre desfrâu chiar de tatăl lor. Sfântul Nicolae a auzit de situația fetelor și chiar în miezul nopții s-a dus la ele acasă, lăsând o punguță de bani la fereastra tatălui lor. Mirat, omul i-a mulțumit lui Dumnezeu a doua zi și s-a tot întrebat cine este binefăcătorul. Cu banii primiți, tatăl și-a măritat prima fată, iar după aceea povestea s-a repetat și cu celelalte două, după primirea darurilor de Moș Nicolae.
Caracterul anonim al gesturilor sale a inspirat oamenii să ofere daruri de Sfântul Nicolae. Preoții spun că Moș Nicolae ar putea fi socotit drept adevăratul Moș Crăciun, din cauza faptului că el este un aducător de daruri.
Din cauză că, în tradiția ortodoxă, Sfântul Nicolae este considerat ocrotitor al familiei, se crede că el poate interveni în educația copiilor. Astfel, cei mici pot primi în noaptea de 5 spre 6 decembrie o nuielușă, dacă nu au fost cuminți, sau dulciuri. Tradiția spune că nuielușa cu care a fost lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă este pusă în apă și înflorește până de Crăciun, Sfântul Nicolae a mijlocit pentru iertarea lui.
Te-ar putea interesa: Trucuri despre pudra de față, de care probabil nu ai mai auzit!
Ne poți urmări pe Facebook sau poți descărca aplicația gratuit și te anunțăm noi când apare ceva nou!
Sursa foto: https://canalsud.ro/povestea-darurilor-aduse-pe-furis/