De Sfântul Andrei, usturoiul este vedetă în bucătărie È™i nu numai. Spre exemplu, în seara de 29 noiembrie, tradiÈ›ia spune că flăcăii trebuie să se adune în casă pentru a îndeplini un ritual al usturoiului. Pe o masă ei aÈ™ează mai mulÈ›i căței de usturoi, câteva lumânări aprinse È™i diferite feluri de mâncare, după care petrec toată noaptea, mâncând È™i povestind. DimineaÈ›a, fetele îÈ™i împart cățeii de usturoi È™i îl duc la biserică pentru a avea noroc în dragoste. Între tradiÈ›ii, mituri È™i obiceiuri, usturoiul este cunoscut ca fiind un antibiotic natural, care È›ine bolile departe. Iată câteva reÈ›ete simple È™i delicioase cu usturoi, ideale pentru noaptea de Sfântul Andrei.
Creveți cu usturoi (2 porții)
Ai nevoie de: 1,5 kg creveÈ›i congelaÈ›i, 1 ardei roÈ™u gras, 8-10 căței de usturoi, 5 linguri ulei de măsline (se poate folosi È™i unt), sare È™i piper, pătrunjel, 1 vârf cuÈ›it fulgi de ardei iute sau un ardei iute uscat, o jumătate de lămâie.
Cum se prepară? CreveÈ›ii se spală È™i se curăță. Într-o tigaie se încinge uleiul sau untul È™i se călesc ardeiul È™i usturoiul tocaÈ›i mărunt, împreună cu ardeiul iute, până se înmoaie. Se adaugă creveÈ›ii È™i se mai lasă pe foc 3-4 minute, până când aceÈ™tia se fac roz. Se potriveÈ™te de sare È™i piper, se opreÈ™te focul È™i se stoarce lămâia. Se servesc cu pătrunjel verde tocat mărunt È™i cu pâine prăjită.
Cartofi noi cu sos de usturoi și de mărar
Ai nevoie de: 1 kg de cartofi noi măricei. Pentru sosul de usturoi: 1 căpățână de usturoi, 3-4 linguri ulei, 1 gălbenuÈ™ de ou, 1 vârf de cuÈ›it de bicarbonat de sodiu, 1 lingură oÈ›et sau zeamă de lămâie, 2-3 linguri smântână sau iaurt grecesc, 1 linguriță mărar tocat, sare, piper alb. Pentru sosul de mărar: 1 legătură de mărar, 2-3 linguri făină, 50 ml ulei sau unt, 1 cub concentrat legume sau pui, 250 ml lapte fierbinte.
Cum se prepară? Cartofii, bine spălaÈ›i, se fierb în coajă cu puÈ›ină sare, iar după ce sunt gata se scurge apa, se lasă să se răcorească È™i se curăță. Se prepară un mujdei din usturoi în care se pune bicarbonatul È™i se stinge cu oÈ›et sau zeamă de lămâie, se adaugă sare, piper alb, gălbenuÈ™ul de ou È™i se freacă cu ulei folosind un tel, până se obÈ›ine ca o maioneză. La final se adaugă smântâna sau iaurtul. Se potriveÈ™te de gust, trebuie să fie acriÈ™or È™i aromat, se adaugă mărarul. Sosul se mărar se prepară astfel: se pune făina È™i uleiul într-o crăticioară È™i se amestecă cu telul, după care se pune la foc mic È™i se adaugă imediat laptele fierbinte în care s-a dizolvat cubul concentrat. Se amestecă bine până se îngroașă (2-3 clocote) È™i la urmă se adaugă mărarul tocat. Cartofii se pun pe un platou, se poate răzui caÈ™caval peste ei, iar sosurile alături, în boluri separate.
CiteÈ™te È™i: Moduri naturale de a încetini procesul de îmbătrânire!
Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!
Sursa foto: ://www.gustos.ro/sfaturi-culinare/bucataria-romaneasca/cum-se-prepara-covasa-bautura-traditionala-de-sf-andrei-care-alunga-strigoii.htmlhttps://www.petitchef.ro/retete/felul-principal/cartofi-copti-cu-sos-de-iaurt-fid-1426775 ://www.gustos.ro/retete-culinare/creveti-cu-usturoi-reteta-goodfood.html