Zincul este un mineral esenÅ£ial, care asigură dezvoltarea armonioasă a Å£esuturilor, dar contribuie totodată la menÅ£inerea în formă a sistemului imunitar, bariera de protecÅ£ie naturală a organismului, care ne protejează de acÅ£iunea negativă a radicalilor liberi.
Noi studii arată însă că zincul are un impact semnificativ ÅŸi asupra procesului de îmbătrânire, ajutând corpul să se vindece mai rapid.
De asemenea, zincul reduce inflamaÅ£ia ÅŸi împiedică stresul oxidativ, doi factori principali care stau la baza îmbătrânirii celulare.
ADN-ul uman se deteriorează pe măsură ce înaintăm în vârstă, însă putem „repara” acest lucru aducând organismului nostru un aport mai mare de zinc, mineral care conduce la regenerarea celulară.
Institutul NaÅ£ional de Sănătate din America recomandă o doză zilnică de zinc de 8 miligrame în cazul femeilor ÅŸi 11 miligrame în cazul bărbaÅ£ilor, însă aceasta diferă destul de mult ÅŸi în funcÅ£ie de vârstă.
Rezultatele unui studiu publicat recent în jurnalul American Clinical Nutrition arată că o suplimentare a aportului de zinc cu aproape 4 miligrame pe zi ar avea un impact pozitiv asupra ADN-ului, precum ÅŸi asupra capacităţii organismului de a se lupta cu infecÅ£ii de diverse tipuri.
Cercetătorii au analizat nivelurile de zinc a 18 bărbaÅ£i incluÅŸi în studiu, eventualele inflamaÅ£ii apărute pe parcursul experimentului (care a durat 6 săptămâni ÅŸi care a constat în suplimentarea aportului de zinc cu până la 10 miligrame) ÅŸi modificările survenite asupra ADN-ului. Astfel, ei au ajuns la concluzia că suplimentele cu zinc luate regulat pot avea un impact semnificativ la nivel celular.
Pentru că eÅŸantionul a fost destul de redus, sunt necesare cercetări suplimentare de mare amploare care să valideze aceste rezultate ÅŸi să stabilească astfel noi reglementări în ceea ce priveÅŸte doza zilnică recomandată de zinc.
Până atunci, încearcă să consumi cât mai multe alimente bogate în zinc: peÅŸte, carne de pasăre bio, lapte ÅŸi produse lactate. Stridiile, ficatul, brânza, cerealele, fasolea uscată, produsele de soia ÅŸi nucile sunt alte surse alimentare bogate în zinc.
Sursa foto: https://www.exquis.ro/de-ce-este-recomandat-sa-mananci-alimente-bogate-zinc/