Uleiul de măsline este delicios mai ales în salate, dar și în alte preparate. Pentru cei care sunt fani ai uleiului de măsline, există câteva rețete care îl vor face și mai aromat, iar ingredientele sunt simple și sănătoase.
Uleiul de măsline este un ingredient de bază în bucătăria mediteraneană, despre care se știe că este benefică pentru sănătatea inimii. Cele mai banale preparate vor deveni adevărate opere culinare dacă le dăm un plus de savoare cu ulei de măsline aromatizat.
Ulei de măsline aromatizat cu coajă de lămâie. Avem nevoie de trei sferturi de cană de ulei de măsline și coaja de la o lămâie. Atenție! Coaja se curăță, nu se răzuie. Se pun uleiul și coaja de lămâie într-o oală la foc mic și se lasă 20 de minute, timp în care se amestecă din când în când. Se scoate coaja de lămâie și se strecoară uleiul într-un recipient curat și bine uscat, în care se pot pune câteva coji de lămâie pentru decor. Se lasă în frigider timp de două săptămâni.
Ulei de măsline cu ierburi aromate. Avem nevoie de trei sferturi de cană de ulei de măsline, un pumn de ierburi aromate (rozmarin, salvie, fenicul). Se spală și se usucă ierburile, după care se pun într-o oală la foc mic împreună cu uleiul, se amestecă din când în când. La final, se strecoară uleiul și pentru decor se poate folosi o crenguță uscată de verdeață.
Ulei de măsline cu chili. Avem nevoie de trei sferturi de cană de ulei de măsline, un pumn de chili. Se prepară la fel ca cele de mai sus.
Ulei de măsline cu busuioc. Avem nevoie de: două căni de ulei de măsline extravirgin, câteva crenguțe de busuioc proaspăt și, opțional, doi căței de usturoi. Se amestecă ingredientele și se pun într-o sticlă închisă ermetic. Se depozitează într-un loc uscat și răcoros și se ține acolo ``să se așeze`` timp de două săptămâni. Îl putem folosi apoi în salate, dar și în paste sau supe creme.
Pentru ca gustul uleiurilor aromatizate să fie cât mai intens, este obligatoriu ca plantele aromatice să fie perfect uscate înainte de amestecarea cu uleiul. De asemenea, și recipientul în care le preparăm trebuie să fie perfect uscat ca să nu afecteze în vreun fel gustul uleiului. Pentru cele mai bune rezultate, ar fi bine să folosim plante crescute de noi în ghiveci sau în grădină; dacă nu este posibil, următoarea alegere ar trebui să fie plantele de pe piață, nu cele din supermarketuri. Atenție! Uleiul aromatizat pe care îl facem în casă, are un termen de valabilitate mult mai mic decât cel din comerț, deoarece nu folosim conservanți sau alți aditivi care prelungesc valabilitatea.
Sursa photo: //foodstory.stirileprotv.ro/in-bucataria-ta/camara-de-acasa-cum-sa-faci-uleiuri-aromate-la-tine-in-bucatarie