Budincă sau înghețată? Amândouă! Înghețata de orez cu scorțișoară este un desert delicios, cu o textură cremoasă, care poate fi servit simplu sau cu un sos de cafea. Avem nevoie de următoarele:
- 750 mililitri de lapte, 3,5% grăsime
- 75 grame orez cu bob rotund Camolino
- 1 priză sare
- 1 baton de scorțișoară de 5m
- 2 fâșii de coajă de lămâie
- 35 grame de zahăr
- trei gălbenușuri
- 50 grame zahăr
- 375 mililitri lapte, 3,5% grăsime
Preparare:
- Se pune la fiert laptele, sarea și orezul iar când începe să fiarbă se dă focul mic astfel încât laptele să nu se umfle. Se adaugă scorțișoara și coaja de lămâie. Se amestecă des ca să se stimuleze eliberarea amidonului din orez, ca la risotto. Bobul de orez trebuie să fie complet fiert și laptele absorbit în mare parte, să fie o budincă groasă.
- Se ia cratița cu orezul de pe foc, se scoate batonul de scorțișoară și fâșiile de lămâie după care se pune zahărul, amestecând până se dizolvă.
- În altă crăticioară se înfierbântă restul de lapte. Gălbenușurile se freacă puțin cu zahărul. Se toarnă încet, încet laptele fierbinte în timp ce se amestecă cu telul. Gălbenușurile nu trebuie să se coaguleze, așa că mare grijă la început.
- Se pune crăticioara pe foc și se continuă amestecarea până se îngroașă compoziția. Nu va deveni o budincă, dar se va simți când devine vâscoasă compoziția. Dacă aveți un termometru, vă puteți opri la temperatura de 85C a cremei.
- Crema se toarnă peste budinca de orez după care se mixează până devine cremoasă.
- Compoziția trebuie să stea la frigider măcar câteva ore înainte de a fi turnată în mașina de înghețată, chiar de seara până dimineața.
- Se toarnă în mașina de înghețată după instrucțiuni și se lasă până are consistența dorită, după care se dă la cogelator o oră.
Sursa photo: //www.e-retete.ro/retete/inghetata-de-orez-cu-scortisoara?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+retete-culinare-online+%28e-Retete.ro+-+Noutati%29