Legumele româneÈ™ti sunt din ce în ce mai multe pe piață, iar dovleceii sunt vedetele sezonului, ei putând fi preparaÈ›i într-o mulÈ›ime de feluri. Spre exemplu, dacă vrei ca la iarnă să te bucuri de gustul lor, poÈ›i face o zacuscă de dovlecel, în loc de vinete, acest preparat fiind mai light decât clasica reÈ›etă.
Ai nevoie de:
- 2 kg dovlecei
- 1/2 kg morcovi
- 1 kg ceapă
- 1 kg ardei gras roșu sau gogoșari
- o căpățână de usturoi
- 100 ml bulion de roșii
- 200 ml ulei
- sare, piper și foi de dafin.
Cum se prepară
Dovleceii se spală, se curăță de coajă È™i se taie rondele. La fel de procedează È™i în cazul celorlalte legume. Se pun toate într-o tavă mare de cuptor, se stropesc cu puÈ›in ulei È™i se presară puÈ›ină sare, după care se dă drumul la foc, la temperatură mică, pentru o oră È™i jumătate. O oră din acest timp legumele trebuie să fie acoperite cu folie de aluminiu, după care aceasta se înlătură È™i se mai lasă tava aÈ™a încă 30 de minute.
După ce s-au copt, legumele se lasă la răcit, ardeii se curăță de coajă È™i se pune totul în robotul de bucătărie. Într-un vas mare se pune amestecul mărunÈ›it, bulionul, foile de dafin, sarea È™i piperul È™i se fierb circa 40 de minute, amestecând constant. Când capătă consistenÈ›a dorită de zacuscă, se pune în borcane sterilizate È™i se mai bagă la cuptor 30 de minute, la 100 de grade Celsius.
Te-ar putea interesa: Ce beneficii are și cui se recomandă săpunul cu sulf!
Ne poÈ›i urmări pe Facebook sau poÈ›i descărca aplicaÈ›ia gratuit È™i te anunțăm noi când apare ceva nou!
Sursa foto: http://www.caietulcuretete.com/2017/08/zacusca-de-dovlecei.html