Dieta de iarnă
Organismul are nevoie de o doză mai mare de energie pentru a echilibra balanÅ£a termică, de aceea poftim mâncăruri mai consistente ÅŸi care au un continut mai mare caloric.
Ce trebuie sa consumăm pentru a avea o alimentatie sanatoasa?
• un mic dejun sănătos ne apără de răceli, iar metabolismul intens din orele dimineÅ£ii ne asigură că grăsimea nu se va depune, iar elementele nutritive se vor asimila optim
• legumele ÅŸi fructele: roÅŸiile, ardeiul, brocoli, varza de Bruxelles, salata, Å£elina, portocalele, grapefruitul, pepenii galbeni ÅŸi kiwi, toate acestea conÅ£in vitaminele A, C ÅŸi E, ajută la asimilarea energiei din hrană, activeză sistemul imunitar ÅŸi trebuie incluse in cat mai multe mese
• lactatele, ouăle, carnea de pasăre, peÅŸtele, carnea de vită, fasolea, seminÅ£ele, nucile sunt surse de vitamina B, importante pentru susÅ£inerea imunităţii ÅŸi pentru acÅ£iunea lor antidepresivă
• carnea rosie, legumele în păstăi, oferă organismului necesarul de fier, apărându-l în acest fel de anemie ÅŸi de imunodeficienţă
• pâinea integrală, de secară, cerealele integrale au un conÅ£inut mare de fibre si sunt alimente săţioase ce constituie o sursă de energie care, în timpul iernii, trebuie să provină în proporÅ£ie de 50% din hidrocarburi
• peÅŸtele, carnea de pasăre, ouăle, brocoli, porumbul, mazărea boabe oferă organismului crom ceea ce inhibă pofta de dulciuri
• lactatele ÅŸi ouăle, legumele în păstăi, soia si peÅŸtele dau senzatia de saÅ£ietate, fiind o bună sursă de calciu
In acelasi timp trebuie limitata cantitatea de pâine albă consumată care ne va debarasa de monozaharide, substanÅ£e nefolositoare ÅŸi care îngraşă.
Sursa foto: http://www.saramonti.ro/poze/articole/poza_mica/429346856.jpg