Și zahărul alb, și cel brut provin din trestia de zahăr, diferența este că cel alb, prin procesare, își pierde calitățile. Trestia de zahăr este formată din 76% apă, 15-18% zaharoză, 4-5% pulpă și 2-3 elemente fără zahăr. Odată rafinat, zahărul alb nu mai are ce oferi organismului decât calorii goale. De cealaltă parte, zahărul brut conține zaharoză și un sirop de culoare brun-închis, cu miros de cafea și are un gust dulce-amărui; este bogat în vitamine, fosfor și săruri minerale.
Iată de ce ai nevoie pentru a prepara această rețetă specială de cremă de zahăr ars:
- 1 litru lapte,
- 8 ouă,
- un vârf de sare,
- 350 grame zahăr brut,
- 1 plic cu zahăr vanilat,
- 1 esență de rom.
Cum se prepară?
150 de grame de zahăr brut se pun într-o cratiță înaltă și se lasă pe foc până se topește. Se ia cratița de pe sursa de căldură și se rotește în așa fel încât pereții să fie unși cu acest caramel. Într-un vas separat se bat ouăle spumă cu puțină sare după care se adaugă treptat 200 grame zahăr brut, zahărul vanilat și laptele. Amestecă bine, iar mai apoi adaugă și puțină esență de rom după care toarnă compoziția peste cratița tapetată cu caramel. Vasul se pune într-o tavă mai înaltă care este plină cu apă fierbinte. Crema de zahăr ars de pune în bain-marie. Se dă la cuptor (încins în prealabil la 160 de grade) și se lasă timp de o oră și jumătate. Când este rumenită pe deasupra se scoate, se lasă la răcit și apoi se savurează.
Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://gourmandelle.com/ro/crema-de-zahar-ars-de-post-vegana/