Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Åžtiri È™i evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Lifestyle
 
SANATATE
Adaugat: 06 Martie 2017    Actualizat: 06 Martie 2017

      SenzaÅ£ia de oboseală ÅŸi de slăbiciune pe care unele persoane o resimt în această perioadă este, de fapt, urmarea efortului de adaptare a organismului la condiÅ£iile noului sezon.

       După o perioadă în care am fost obiÅŸnuiÅ£i să stăm mai mult în casă ÅŸi să consumăm preponderent alimente conservate, este posibil să ne confruntăm cu o stare de slăbiciune fizică, de oboseală permanentă ÅŸi nejustificată, precum ÅŸi cu dureri de cap ÅŸi cu dificultăţi de concentrare. Toate aceste stări definesc astenia de primăvară, care, în opinia medicilor, este consecinÅ£a ieÅŸirii din hibernare ÅŸi a efortului de adaptare a organismului la noile condiÅ£ii de viaţă.

      Potrivit unei teorii, astenia de primăvară este cauzată de scăderea concentraÅ£iei de beta endorfine din plasma sangvină. Beta endorfinele sunt hormoni care, în concentraÅ£ie ridicată, induc o stare de bine ÅŸi au o acÅ£iune calmantă.

      Se pare însă că acesta nu este singurul hormon al cărui nivel este influenÅ£at la schimbările pe care le presupune noul sezon. Åži hormonul stimulator al melanocitelor (MSH), secretat de glanda pituitară, este influenÅ£at.        

      Eliberarea acestuia depinde, printre altele, ÅŸi de expunerea la lumină, care este mai mare primăvara.

      Hormonul MSH stimulează producÅ£ia ÅŸi eliberarea melaninei, pigmentul pielii, însă are ÅŸi alte roluri în organism. Studiile mai recente au arătat că, în concentraÅ£ie mare, el scade apetitul, lucru care explică de ce unele persoane simt că nu au poftă de mâncare la trecerea de la iarnă la primăvară. Persoanele sedentare, mai vulnerabile

      Trecerea de la un anotimp la altul poate să nu fie resimÅ£ită de cei care sunt în permanenţă activi din punct de vedere fizic ÅŸi de persoanele viguroase, care nu au probleme de sănătate. Sedentarii însă, care lucrează în interior, la birou, vor resimÅ£i oboseala ÅŸi slăbiciunea fizică.

     De asemenea, femeile sunt mai predispuse la astenie, comparativ cu bărbaÅ£ii, pentru că au o vulnerabilitate fizică ÅŸi emoÅ£ională mai mare. Un sondaj realizat în urmă cu doi ani de compania Mercury Research susÅ£inea că reprezentantele sexului feminin sunt de două ori mai predispuse la astenie ÅŸi că patru din zece românce se confruntă cu simptomele specifice acesteia.

     Din categoria persoanelor care se simt lipsite de energie la început de primăvară fac parte ÅŸi bolnavii cronic, deoarece adaptarea organismului implică pentru ei un efort mai mare. „TotuÅŸi, vulnerabilitatea este foarte variabilă de la o persoană la alta, aÅŸa încât este destul de dificil să spunem cu certitudine cine se va confrunta cu simptomele asteniei", mai spune medicul Călin Ciubotaru.

      O provocare pentru psihicul fragil Pentru persoanele cu un temperament melancolic sau coleric, schimbarea de sezon poate să declanÅŸeze o tulburare depresiv-anxioasă care, ignorată, riscă să se transforme într-o depresie în toată regula.

      Lumina soarelui este un factor protector pentru psihic, dar, pe de altă parte, ÅŸi modificările metabolice au consecinÅ£e asupra sistemului nervos.

     Astenia psihică se manifestă prin instabilitate emoÅ£ională (persoana trece brusc de la o stare emoÅ£ională la alta ÅŸi simte adesea nevoia să plângă). Alte simptome specifice sunt dispoziÅ£ia anxioasă ÅŸi nervoasă, oboseala ÅŸi scăderea semnificativă a stimei de sine. Afectează mai ales persoanele care muncesc în condiÅ£ii de stres crescut.

      Fii realist ÅŸi responsabil!

     Motivele asteniei psihice de primăvară variază de la o persoană la alta. Pentru unele, este vorba de revenirea la cruda realitate, după speranÅ£ele pe care le-a adus începutul de an. Aceste persoane se deprimă pentru căobservă că nimic nu s-a schimbat în bine. SpecialiÅŸtii le recomandă să îÅŸi asume problemele cu responsabilitate ÅŸi să dea dovadă de mai multă disciplină ÅŸi de respect pentru propria persoană.

     40% din femeile din România suferă de astenie de primăvară, potrivit statisticilor.

     Practică exerciÅ£ii fizice. Ele ajută metabolismul ÅŸi, pentru că stimulează secreÅ£ia de endorfine, îmbunătăţesc starea psihică. AtenÅ£ie însă! ExerciÅ£iile prea solicitante pot avea efectul invers celui scontat, epuizând ÅŸi mai mult organismul. Persoanele cu boli cronice trebuie să ceară sfatul unui medic înainte de a face orice tip de miÅŸcare.

     Petrece mai mult timp în aer liber. Plimbarea sub soarele de primăvară stimulează creierul nu doar prin creÅŸterea fluxului de sânge oxigenat, ci ÅŸi prin stimularea producerii de serotonină, substanţă care generează o stare psihică de bine. Suplimentele alimentare aduc energie. LăptiÅŸorul de matcă ÅŸi polenul au efect energizant ÅŸi tonic pentru sistemul nervos.

     Suplimentele cu fier pot fi ÅŸi ele utile în caz de oboseală ÅŸi de slăbiciune. La trecerea dintre anotimpuri se mai poate face o cură cu drojdie de bere. Aceasta conÅ£ine vitamine din grupul B, care combat stările depresive ÅŸi nervozitatea, precum ÅŸi fier, util în caz de oboseală.

     Evită alimentele care obosesc organismul. Acesta consumă o cantitate mare de energie pentru a metaboliza grăsimile, prăjelile ÅŸi produsele rafinate de tipul făinii albe ÅŸi zahărului. Prin urmare, exclude din dietă aceste alimente dacă nu vrei ca starea de epuizare să se accentueze.

     Consumă cât mai multe crudităţi. Imediat ce apar zarzavaturile în piaţă, revino la obiceiul de a-Å£i face cumpărăturile de la producătorii tradiÅ£ionali. Spanacul, ÅŸtevia, urzicile ÅŸi leurda sunt bogate în substanÅ£e ce revitalizează organismul. Au efect vitaminizant ÅŸi diuretic ÅŸi stimulează purificarea ficatului. Consumă-le sub formă de salate. Dacă suferi de probleme digestive, precum gastrită, ulcer sau colon iritabil, introdu cu prudenţă crudităţile în dietă, pentru că  schimbarea bruscă poate avea efect iritant.

     ÎnlocuieÅŸte cafeaua cu ceai verde. Dacă Å£i-ai făcut un obicei din a-Å£i dubla porÅ£ia de cafea pentru a te păstra pe linia de plutire, înlocuieÅŸte suplimentul de cafea cu ceai verde. Este unul dintre cele mai eficiente energizante naturale.

     Dormi suficient. În această perioadă, organismul trebuie ajutat să se adapteze, iar odihna îi asigură refacerea de care are nevoie.  Dormi cel puÅ£in ÅŸapte ore pe noapte dacă vrei ca nivelul de energie din timpul zilei să fie optim.

sursa foto: http://www.argumentpress.ro/wp-content/uploads/2014/03/astenie.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
EDAMAME: Trei lucruri importante pe care să le știi despre ele
Boabele tinere de soia sunt foarte gustoase și au o mulțime de benef...
 
Beneficiile acupuncturii asupra sănătății organismului
O procedură specifică medicinei chinezești ce poate face minuni pen...
 
Obiceiuri banale care te îmbătrânesc fără să îți dai seama
Procesul de îmbătrânire este firesc, dar el poate fi încetinit. ...
 
Trei reguli simple pentru ca tenul să arate mai tânăr după 40 de ani
Sunt câteva lucruri simple ca, în cazul în care ai trecut de 40 de ...
 
Sosul de soia: Proprietăți și mod corect de utilizare
Sosul de soia este nelipsit din bucătăria asiatică, el dă o savoar...
 
 Opt obiceiuri sănătoase în sarcină
Sarcina este o perioadă minunată, dar plină de schimbări pentru fe...
 
Cinci pași simpli prin care vei deveni mai atrăgătoare
Iată ce obiceiuri să ai dacă vrei să fii mai atrăgătoare în 21 ...
 
Licopenul - Un fitonutrient prezent în roșii, cu o mulțime de beneficii pentru sănătate
Iată câteva motive să consumi roșii mai des.
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Sfaturile unui Părinte în pragul Paștelui: Nu vă umpleți doar cu pregătiri de mâncăruri

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Un medic spune cum să ne ferim de toxiinfecțiile alimentare în această perioadă

» 02 Mai 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Ți se pare că pielea ta arată mai bătrână decât ar trebui? Iată din ce cauze

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Reduceri la biletele TAROM până pe 7 mai, pentru călătorii între 15 mai și 30 iunie

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL MARAMURES
 
Primăria Cavnic oferă gratuit un teren tinerilor care vor să își deschidă un service auto

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VASLUI
 
A fost aprobat proiectul Secției de îngrijiri paliative din cadrul SJU Vaslui

» 30 Aprilie 2024 | Comentarii 0