Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
DEPUTATI
Adaugat: 24 Mai 2013    Actualizat: 19 Iulie 2013

Ciocniri cu FMI pe tema privatizărilor. Dan Radu Ruşanu a criticat dur soluţiile impuse de instituţie în întâlnirea de la Comisia de buget

 

         Deşi se laudă că nu interferează cu politica internă a statelor cu care are acord, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a impus în ultimele negocieri cu partea română privatizarea distribuţiilor Electrica, în condiţiile în care acestea sunt profitabile şi valoroase, şi a CFR Marfă, după ce în toamnă Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a blocat vânzarea, considerând că actualele condiţii de piaţă nu sunt prielnice pentru astfel de operaţiuni. Mai mult, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat după întâlnirea cu reprezentanţii FMI că privatizarea acestei companii a devenit “prioritatea numărul unu” a ministerului pe care îl conduce, în timp ce anterior spunea că va solicita ca aceasta să nu mai fie trecută în proprietate privată. De asemenea, listarea a încă unui pachet de 15% din Transgaz se va face în luna aprilie, după ce aceasta a fost iniţial programată pentru luna septembrie 2012, dar nu s-a realizat. În fine, Termoelectrica şi Compania Naţională a Huilei (CNH) trebuie lichidate în acest an, preluare a unor condiţii mai vechi impuse părţii române acum câţiva ani din cauza datoriilor enorme ale acestor societăţi de stat. 
         Monopolul privat şi profitul
         În astfel de circumstanţe, terenul era pregătit pentru ca “butoiul cu pulbere” să explodeze. Ceea ce s-a şi întâmplat ieri, la întâlnirea dintre delegaţia FMI şi Comisia de buget din Camera Deputaţilor. Aici, liberalul Dan Radu Ruşanu, şeful comisiei, a criticat dur privatizările dezavantajoase făcute la “influenţa” instituţiilor internaţionale şi impunerea de măsuri de austeritate României în 2009, ceea ce a frânat dezvoltarea economică a ţării şi recuperarea decalajelor faţă de Uniunea Europeană (UE). “Noi am mai făcut privatizări, să nu spun sub presiunea, sub influenţa instituţiilor financiare internaţionale, care ne arată că nu au fost deloc avantajoase. Cu toate că se ştie că statul este cel mai prost administrator, noi am făcut privatizări, dar nu s-au făcut investiţiile promise (...) la gaz, de exemplu, unde avem Gaz de France şi E.ON Gaz, nu s-au fãcut investiţiile promise. Serviciile sunt la fel de proaste ca înainte, când erau la stat, pentru că aceste companii au sacrificat investiţiile şi calitatea serviciilor pentru profituri, şi au obţinut profituri cu două cifre (...) Am înlocuit monopolul de stat cu cel privat (...) Ca o ironie, acest monopol este al unor companii cu capital de stat, Gaz de France, E.ON...”, a spus Dan-Radu Ruşanu la începutul discuţiilor cu delegaţia FMI.
         Deficit prea mic
         El a mai criticat instituţia financiară internaţională şi pentru “grava greşeală” din cadrul programului început în 2009. “Orice student la economie ştie că într-o perioadă de criză nu se cresc impozitele şi taxele. Creşterea TVA la 24% şi tăierea salariilor cu 25% nu puteau aduce creştere economică. Aceste măsuri nu au fost impuse de FMI, dar, citez: «Au fost acceptate de noi»“, a completat Ruşanu. În final, vicepreşedintele PNL a mai precizat că limitările bugetare impuse de instituţiile financiare internaţionale pentru acest an nu sunt menite să readucă creşterea economică în România. El a spus că reducerea deficitului faţă de anul trecut e prea mare.
Proiectul de buget pentru 2013 indică un deficit de  2,1% din produsul intern brut, adică 13,4 miliarde de lei. 
         În replică, Erik de Vrijer, şeful misiunii de evaluare a FMI, vizibil iritat, a spus că afirmaţiile sunt “fără temei” şi a cerut continuarea discuţiilor fără presă “dacă vreţi să avem un schimb de opinii constructiv”. Confruntarea vine la câteva săptămâni după ce FMI a recunoscut că a exagerat cu austeritatea în statele aflate sub acord şi la doar câteva ore după ce premierul Victor Ponta anunţa că s-a convenit prelungirea cu două luni, până în iunie, a acordului. Referitor la privatizări, el a spus că “trebuie tratate datoriile istorice” ale Oltchim şi CFR Marfă, pentru că “nimeni nu vine să cumpere ca să plătească datoriile istorice”. În privinţa CFR Marfă, el a mai spus că privatizarea se va face cu un investitor strategic, nu licitaţie cu strigare. 

HUNEDOARA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!
„E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă”.
 
De la anul va intra în vigoare obligativitatea colectării textilelor. Prețul hainelor ar urma să crească
Ministrul Mediului a anunțat că de la 1 ianuarie 2025, va intra în ...
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani
„Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ...
 
Medic psiholog, despre consumul de droguri: Provoacă distrugere de neuroni și de sinapse
Un psiholog atrage atenția că marijuana comercializată la noi în ...
 
Poșta Română: Program special între 1-6 mai. Detalii despre livrarea pensiilor
Cu ocazia minivacanței de 1 Mai și de Paște, Poșta Română va ave...
 
Deca, despre testarea antidrog în școli: Trebuie să existe un program național, accesibil din punct de vedere al costurilor
Ministrul Educației susține că școlile și liceele din țara noast...
 
Studiu: Românii stau 9 zile din lună pe telefon. Medic: Apar probleme de sănătate fizică și psihică
Medicii avertizează că prea mult timp petrecut pe telefon poate cauz...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
ANM anunță vreme caldă în minivacanța care urmează, dar și precipitații în unele zone

» 30 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
EDUCATIE
 
Elevii, scrisoare deschisă pentru candidații alegerilor locale: Să se angajeze să prioritizeze educația!

» 30 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Licopenul - Un fitonutrient prezent în roșii, cu o mulțime de beneficii pentru sănătate

» 30 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
De 1 Mai, în Parcul Izvor va avea loc show-ul culinar „Micul cel Mare de 100 de metri”

» 30 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VASLUI
 
A fost aprobat proiectul Secției de îngrijiri paliative din cadrul SJU Vaslui

» 30 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TELEORMAN
 
Fostul prefect al Teleormanului candidează pentru funcția de primar al Municipiului Alexandria

» 29 Aprilie 2024 | Comentarii 0