Sauna oferă o varietate de efecte terapeutice benefice utilizatorilor. Induce transpiraÅ£ia, care ajută la eliminarea toxinelor. ÎmbunătăţeÅŸte circulaÅ£ia sanguină ÅŸi creÅŸte temperatura corpului, ajutând organismul să lupte mai eficient cu bolile ÅŸi durerea.
Sauna reprezintă o baie în două faze, în care alternează o încălzire ÅŸi o răcire. Temperatura aerului în încăperea saunei este cuprinsă între 80 ÅŸi 120 grade, iar umiditatea între 5 È™i 15%. Pentru o ÅŸedinţă completă se practică 1-3 ÅŸederi în saună, cu o durată de 8-12 minute fiecare, în funcÅ£ie de obiÅŸnuinÅ£a ÅŸi de toleranÅ£a fiecăruia. Faza de răcire care urmează după faza de căldură trebuie să cuprindă o ÅŸedere de 8-12 minute într-o încăpere cu aer proaspăt ÅŸi utilizarea în final a apei reci, urmând apoi o fază de repaus de circa 15 minute.
Sauna are un efect de călire a organismului contra răcelii, sau de ameliorare a unor tulburări neurovegetative. Ridicarea temperaturii corporale până la 39° C, are un efect asemănător cu cel al stărilor febrile, stare în care sunt omorâÈ›i agenÈ›ii patogeni care nu pot suporta temperaturi peste 37° C. Corpul supraîncălzit din saună, vine în contact cu o baie rece, ceea ce are un efect de relaxare a musculaturii, scăderea tensiunii sanguine, activare a circulaÈ›iei sângelui, sistemului imun, respiraÈ›iei È™i schimburilor de substanÈ›e cu eliminarea de substanÈ›e nocive din organism prin transpiraÈ›ie.
În completare la toate acestea, sauna pregăteÅŸte organismul pentru timpul călduros prin expunerea corpului la căldura umedă din saună. Sistemul de răcire al corpului devine adaptiv la acest nivel înalt de căldură. Este un lucru foarte benefic pentru atleÅ£ii care evoluează pe timp călduros. Făcând saună în mod regulat, corpul va fi în măsură să reziste fără a se ivi vreo problemă. Dacă doriÅ£i să pierdeÅ£i din greutate pe timpul ÅŸedinÅ£elor, este posibil acest fapt, însă aceasta pierdere de greutate este pusă pe seama deshidratării. Greutatea îÅŸi va reveni aproape instantaneu după ce vă veÅ£i rehidrata.
Dacă o persoană este însărcinată, are hipertensiune arterială, ori afecÅ£iuni cardiace, atunci mai mult ca oricând se impune consultarea medicului, înainte de a recurge la saună. Dacă aveÅ£i această simptomologie, ori alte boli, renunÅ£aÅ£i la întrebuinÅ£area saunei. Căldura extremă produsă în saună poate provoca stresarea corpului. Când organismul este bolnav, atunci efectuarea saunei agravează starea de stres ce crează presiuni suplimentare asupra organismului, stresul devenind continuu. Efecte nedorite care pot apărea sunt cazuri temporare de sterilitate la bărbaÈ›i, efectul se datorează temperaturii ridicate care are un efect negativ asupra spermatozoizilor.
Sursa foto: http://femina.rol.ro/include/showthumb_crop.php?img=http://femina.rol.ro/images/stories/sauna_fete_cool.jpg&width=650&height=400&quality=90