Regele Ludovic al XIV-lea a dispus construirea de solarii speciale pentru a se bucura de sparanghel tot anul, prin urmare această legumă, mai puțin cunoscută și consumată la noi în țară, a fost supranumită „hrana regilor”. Sparanghelul are o mulțime de beneficii pentru organism, este detoxifiant, afrodiziac, protejează împotriva cancerului, ameliorează inflamațiile și durerile, previne osteoporoza și reduce riscul de boli de inimă.
Iată ce conține o porție de sparanghel:
- circa 288 mg de potasiu, bun pentru reducerea grăsimii de pe abdomen;
- 3 grame de fibre, ideale pentru digestie;
- 40 de calorii;
- zero colesterol sau grăsimi, deci poate fi inclus în dieta de slăbire.
Un studiu realizat de americanii de la UCLA a demonstrat că sparanghelul este leguma numărul 1 în procesele de detoxifiere. Fiind bogat în flutation, sparanghelul protejează celulele de radicalii liberi, de toxine și menține pielea tânără. Folații din această legumă au proprietăți anticancerigene, reduc inflamația și durerile, iar datorită conținutului de vitamina K, ajută la dezvoltarea oaselor, la prevenirea osteoporozei. Asparagina, un alt compus al sparanghelului, are efect diuretic și ajută la eliminarea toxinelor din organism, la buna funcționare a ficatului, dar și la creșterea rezistenței în fața oboselii.
Cum se consumă corect sparanghelul
În supe sau ca și garnitură la pește, fructe de mare ori alt tip de carne. Pentru a-și păstra cât mai mult calitățile nutritive este ideal să fie gătit la abur sau pe grătar.
Citește și: Patru întrebuințări uimitoare ale balsamului de buze!
Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!
Sursa foto: ://doc.ro/dieta-si-sport/sparanghelul-beneficii-si-recomandari