Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Lifestyle
 
DIETA & FITNESS
Adaugat: 12 Iunie 2013    Actualizat: 22 Iulie 2013

10 reguli sanatoase

 

     Vorbim tot timpul despre diete care de care mai drastice menite sa ne scape de kilogramele in plus sau sa ne ajute sa mai punem cateva pe noi. In incercarea de a avea corpul ideal uitam uneori de ceea ce e mai important, propria sanatate. Pentru a avea un corp frumos, dezvoltat armonios si sanatos trebuie sa ne impunem, in primul rand, un stil de viata cat mai echilibrat.

     O alimentatie echilibrata presupune diversitate. O varietate de alimente ar trebui sa iti treaca prin farfurie astfel incat organismul sa beneficieze de substantele pe care acestea le contin. Bineinteles, o alimentatie corecta nu e indeajuns pentru un stil de viata sanatos. Trebuie sa ii adaugi un program de exercitii fizice, un somn corect dar si o cunoastere buna a propriului corp. Deocamdata ne vom preocupa insa de cele cateva reguli ce iti sigura o alimentatie sanatoasa.

1. Nu sari peste micul dejun

     Stii prea bine ca micul dejun ar trebuie sa fie principala masa a zilei oferindu-ti energia de care ai nevoie pentru a trece cu bine de ziua ce tocmai a inceput. Pentru ca acesta sa isi faca datoria trebuie sa contina atat proteine cat si glucide. Prin urmare cerealele cu lapte/iaurt sau un sandwich cu branza sunt o idee excelenta. Frunctele nu ar trebui nici ele sa lipseasca de la masa de dimineata, consumate insa la cateva ore dupa.

2. Respecta proportia de aur a alimentatiei: 30%- 30%- 40%

    Retine faptul ca fiecare dintre mesele tale trebuie sa contine 30% glucide (orez, grau, porumb, cartofi), 30% proteine (carne, peste, oua, lactate) si 40% fibre (fructe si legume, pe cat posibil in stare cruda). Poti pastra aceste proportii in minte atunci cand gatesti si amesteci ingredientele. Insa la fel de bine poti pregati separat diferitele categorii asezandu-le separate in farfurie.

    Alege glucidele cu indice glicemic scazut, precum cele ce se gasesc in cerealele integrale, leguminoasele (mazare, fasole, linte, soia) si verdeturile. Proteinele ia-le din peste, fructe de mare, carne de pui, carne macra de vita. Cat despre lipidele care ar trebui sa isi gaseasca si ele un loc in alimentatia ta, alege grasimile nesaturate precum cele ce se gasesc in alune, masline, avocado, nuci, seminte si in uleiul de masline,

3. Stabileste-ti un program de masa si respecta-l

    Cele trei mese ale zilei de care tot auzim sunt obligatorii. Micul dejun ar trebui sa fie destul de consistent incat sa asigure energia necesara pentru cat mai mult din zi. Cea de a doua masa a zilei ii urmeaza in importanta pe cand cina ar trebui sa fie cat mai lejera. Incearca sa iei masa la aceeasi ora in fiecare zi.

4. Permite-ti cateva gustari

     Programeaza in jur de doua gustari usoare (spre exemplu un frunct, un iaurt) intre mesele principale care sa iti confere energie si sa iti taie foamea. Acestea iti vor linisti stomacul, iti vor mentine indicele glicemic si iti vor da energie. In plus, astfel nu vei avea nici un motiv sa exagerezi cu cantitatile la masa urmatoare.

5. Nu uita de lichide

    Probabil ai auzit de prea multe ori faptul ca trebuie sa bei macar doi litri de lichide in fiecare zi. Insa lichidele nu inseamna neaparat apa. In aceasta categorie se inscriu si supele, ciorbele, sucurile naturale de fructe, ceaiurile neindulcite. Acestea iti hidrateaza corpul si mentin sanatatea pielii si parului tau.

    Ca regula, retine ca apa se bea cu macar jumatate de ora inainte de masa, si la o minim o ora dupa masa. In felul acesta digestia alimentelor nu va fi afectata de aceasta.

6. Mananca cat mai multe cruditati

     Fruntele si legumele in stare cruda reprezinta o sursa importanta de vitamine si antioxidanti. O parte din substantele minune continute de acestea dispar prin fierbere. Trebuie amintit si faptul ca acestea forteaza organismul sa foloseasca pentru a le digera mai multe calorii decat cele continute de alimentele in discutie.

7. Micsoreaza portiile

    Farfuriile mari sunt acompaniate de portii mari iar cele mici sunt insotite de portii mici. Studiile arata ca oamenii au tendinta sa manance mai repede si mai mult atunci cand au in fata mai multa mancare. Prefera sa mananci din vase mai mici si sa savurezi mancarea.

8. Nu te ridica de la masa cu burta plina

    Un sfat transmis din generatie in generatie dar care e adesea ignorat ne invata ca nu ar trebui sa mancam niciodata pana ne saturam. Chiar daca ti se pare ca ai putea sa mai mananci refuza o a doua portie. Mai ales in cazul in care mananci repede senzatia de satietate apare cu intarziere astfel incat in momentul in care te simti satula organismul tau a primit deja prea multa mancare.

9. Mananca incet, mesteca bine mancarea si savureaza fiecare inghititura

     Un sfat adiacent ce ne vine tot din partea bunicilor ne spune ca e mai sanatos sa mesteci bine mancarea si sa savurezi fiecare inghititura. Acest sfat cu valoare universala a fost confirmat de un studiu japonez ce arata ca persoanele supraponderale mananca mai repede decat cele slabe.

     Cu cat mananci mai incet si mesteci mai bine, cu atat te vei satura mai repede ca sa nu mai vorbim de faptul ca astfel incurajezi digestia alimentelor ajutand organismul.

10. Nu rabda de foame

     In momentul in care senzatia de foame apare organismul tau te anunta ca are nevoie de carburant. Daca iti lasi corpul sa astepte prea mult acesta va incepe sa stocheze calorii astfel incat vei obtine un rezultat contrar dorintelor tale. Chiar daca nu e inca momentul mesei ia o gustare lejera care sa te sature.

Sursa Foto: Facebook.com


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Cinci lucruri interesante pe care nu le știai despre banane
De ce cresc bananele în forma curbată?
 
Patru modele de tricouri esențiale pentru garderoba de primăvară
Tricoul este un element de bază pentru orice ținută și nu trebuie ...
 
Produse care, folosite pe ten, provoacă iritații și acnee
Nu toate produsele naturale au beneficii asupra tenului.
 
Trei ingrediente eficiente pentru pielea din jurul ochilor
Cremele pentru zona din jurul ochilor au un rol foarte important în m...
 
Rochia din mătase naturală, de ce să o porți în cadrul unui eveniment special
Mătasea este supranumită „țesătura regilor”, datorită calită...
 
Cele mai bune surse vegetale de proteine
Cantitatea de proteină pe care o consumăm zilnic este foarte importa...
 
EDAMAME: Trei lucruri importante pe care să le știi despre ele
Boabele tinere de soia sunt foarte gustoase și au o mulțime de benef...
 
5 lucruri pe care un prieten adevărat nu ar trebui să le spună
Unele prietenii pot fi toxice, la fel ca și unele relații.
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
MAE, atenționare de călătorie pentru 1 Mai

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INTERNATIONALE
 
Macron: Să fim lucizi, Europa poate muri!

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
COPII SANATOSI
 
 Opt obiceiuri sănătoase în sarcină

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Sâmbătă, 27 aprilie, se redeschid Canionul și Tiroliana 7 Scări

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL NEAMT
 
Principalele proiecte ale candidatului PNL la Primăria Poiana Teiului

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL HUNEDOARA
 
Candidatul PNL la CJ Hunedoara: Județul merită să fie condus de o echipă liberală vizionară

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0