Alimentele nu se păstrează doar la congelator sau la frigider. Mirosul adevărat, gustul autentic È™i textura intactă a produselor se pot păstra timp îndelungat prin mai multe metode de conservare. Iată câteva variante eficiente pentru a păstra alimentele:
Conservarea cu ulei. Această metodă a fost descoperită încă din timpul civilizaÈ›iilor etrusce È™i romane. Tehnica permite păstrarea vitaminelor È™i a nutrienÈ›ilor pentru o perioadaă destul de lungă de timp. În plus, uleiul protejează foarte bine de bacterii È™i microorganisme, păstrând alimentele nealterate. Acest proces are avantajul de a se potrivii majorității produselor: de la carne È™i peÈ™te, la legume.
Conservarea în oÈ›et. Ceapa, castraveÈ›ii, gogoÈ™arii È™i morcovii se conservă foarte bine dacă sunt puÈ™i în oÈ›et. Inconvenientul este că procesul necesită o mare cantitate de sare adăugată, iar gustul se schimbă uÈ™or, însă adăugarea ierburilor aromate È™i a condimentelor contribuie la păstrarea savorii alimentelor.
Ambalarea în vid. Oxigenul este principalul factor care duce la degradarea alimentelor È™i oxidarea grăsimilor, astfel că tehnica de vacuum este o variantă bună de conservare. Aparatul cu care se realizează procesul este accesibil la preÈ›, iar riscul de alterare a alimentelor scade de aproximativ patru ori. După vidare, produsele trebuie păstrate la frigider.
Afumarea. Una dintre cele mai vechi tehnici de conservare, apărută odată cu descoperirea focului. Prin acest procedeu se îmbunătățeÈ™te foarte mult savoarea alimentelor. Cele mai frecvente produse supuse afumării sunt cârnaÈ›ii, carnea, peÈ™tele, brânzeturile dar È™i anumite legume.
Deshidratarea. Cel mai sănătos mod de a conserva un aliment fără a-i modifica substanÈ›ele hrănitoare este deshidratarea, adică îndepărtarea apei din componență. Aceasta este una dintre cele mai eficiente tehnici de păstrare a alimentelor, acestea putând să se conserve nealterate de la luni, până la ani de zile.
Conservarea cu zahăr. O metodă destinată fructelor, dar care se poate folosi È™i pentru anumite tipuri de carne. Vechii egipteni foloseau mierea în procesul de mumificare. Zahărul are proprietatea de a preveni ca microorganismele să se reproducă È™i păstrează aroma originală a alimentelor pentru mult timp.
Conservarea cu sare. Se foloseÈ™te cu precădere în conservarea cărnii. Aceasta nu numai că îÈ™i meÈ›ine aroma È™i gustul, dar devine È™i mult mai fragedă, prin urmare mai uÈ™or de pregătit.
Conservarea în untură. În zilele noastre se întâlneÈ™te mai des la sate, È™i este destinată exclusiv conservării cărnii È™i a peÈ™telui. Metoda presupune ca produsele să fie fierte sau prăjite înainte de a se acoperi integral cu untură sau grăsime topită. Alimentele capătă un gust deosebit, pot rezista până la maximum jumătate de an, dar trebuie avut grijă ca temperatura să fie una scăzută.
Sursa foto: //www.pargourmandise.fr/conserver-ses-aliments/