Măslinele, în general, sunt pline de antioxidanÈ›i È™i grăsimi bune, compuÈ™i care aduc organismului o mulÈ›ime de beneficii. Măslinele Kalamata sunt extrem de lăudate È™i toată lumea spune despre ele că sunt mult mai sănătoase decât măslinele înnegrite prin oxidare.
De reÈ›inut este că multe dintre măslinele negre care se regăsesc în comerÈ› nu au această culoare pentru că sunt culese la maturitate, ci pentru că sunt tratate cu diverÈ™i aditivi. Mai exact, se folosesc substanÈ›e precum gluconatul feros (E579) È™i lactatul feros (E585). AsociaÈ›ia Pro Consumatori spune că aceste E-uri „declanÈ™ează reacÈ›ia de oxidare în urma căreia măslinele verzi sau blonde devin negre”.
AceÈ™ti aditivi, în timp, pot „provoca eroziuni la nivelul mucoasei esofagului È™i stomacului” dacă cei care le consumă au o sensibilitate la nivelul sistemului digestiv, atrage atenÈ›ia APC.
Valori nutriționale pentru 100 grame de măsline Kalamata:
- 230 de calorii;
- 17 grame de grăsimi (75% mononesaturate, în mare parte acid oleic);
- 13 grame carbohidrați;
- 7 grame de fibre;
- 2.130 miligrame de sodiu (limita maximă admisă/zi);
- vitamine precum B, C, E, K;
- minerale precum calciu, magneziu, fosfor, cupru, potasiu.
Beneficii ale consumului de măsline Kalamata:
- risc mai mic de instalare a bolilor de inimă și a cancerului;
- îmbunătățirea vederii È™i a sistemului osos;
- antioxidanții conținuți reduc inflamațiile din corp și protejează de stresul oxidativ;
- oleuropeina poate avea proprietăți antimicrobiene și antivirale;
- pot preveni obezitatea și ateroscleroza.
Ceea ce trebuie avut în vedere este că măslinele Kalamata conÈ›in mai multă sare decât alte măsline, deoarece sunt păstrate în saramură.
CiteÈ™te È™i: Mâncăruri care dau dependență fără să È™tii. Cum poÈ›i să te opreÈ™ti din a le consuma!
Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!
Sursa foto: https://meladaki.com/2019/02/10/20-beneficiile-consumului-de-masline-naturale/