Cei mai buni fertilizatori sunt cei organici, din ingrediente naturale pe care le avem deja în casă. Cojile de fructe sau legume, spre exemplu, pot fi folosite pentru plantele din ghiveci sau din grădină.
Aceste coji conțin potasiu, un element esențial pentru creșterea și dezvoltarea plantelor de orice fel și chiar a pomilor fructiferi. Trei minerale sunt esențiale pentru plante: potasiu, fosfor și azot. Azotul ajută la dezvoltarea frunzelor, crenguțelor și le menține verzi și sănătoase. Fosforul dezvoltă rădăcinile și tulpina, ajută planta să fie mai rezistentă la secetă și la insectele dăunătoare.
Azotul È™i fosforul se găsesc în concentraÈ›ii mai mici în cojile de fructe È™i legume, dar potasiul este din abundență, de aceea nu trebuie să mai arunci cojile curățate.
Rolul potasiului:
- Ajută fotosinteza;
- Stimulează absorbția de apă și nutrienți;
- Ajută la formarea florilor și fructelor;
- Fortifică planta și o face mai rezistentă;
- O ajută să se apere de dăunători;
- Ajută fructele să se coacă și să fie gustoase.
Fructe È™i legume bogate în potasiu, în ordinea cantității: avocado, banane, zucchini, castravete, dovleac, mango, mere, morcovi, pepene roÈ™u, lămâi.
Cum faci îngrășământ din cojile de fructe
Pentru că provin din ingrediente naturale, mineralele eliberate din cojile de fructe se eliberează mai lent, spre deosebire de fertilizatorii chimici cumpărați din magazin. Astfel, se recomandă ca folosirea cojilor de fructe ca fertilizant să se facă pe toată perioada anului.
Adună cojile de fructe È™i legume pe care le consumi în decursul a 2-3 zile, taie-le mărunt sau dă-le la robot È™i păstrează-le la frigider într-un borcan. Când acesta s-a umplut, toarnă apă fierbinte peste ele È™i lasă borcanul la temperatura camerei 24 de ore. După aceea strecoară cojile È™i foloseÈ™te apa ca să uzi florile din ghiveci sau plantele din grădină.
Te-ar putea interesa: Cinci motive să te trezești la 6 dimineața!
Ne poÈ›i urmări pe Facebook sau poÈ›i descărca aplicaÈ›ia gratuit È™i te anunțăm noi când apare ceva nou!
Sursa foto: https://egradinarit.ro/ingrasamant-din-coaja-de-banana/