O afacere de familie dezvoltata cu foarte multa pasiune in localitatea Talmaciu, judetul Sibiu, a ajuns subiect de reportaj la BBC, dar si sursa de aprovizionare cu mancare suta la suta sanatoasa pentru clienti dintre cei mai pretentiosi. Gustosii carnati sunt produsi de familia Oancea, dupa o reteta din strabuni.
Povestea incepe cu o reteta de carnati cu busuioc, veche de mai bine de 100 de ani, mostenita de Maria Oancea (48 de ani, fost cadru medical) de la strabunicul sau. Reteta vine odata cu legenda cetelor de juni care colindau odinioara satul Talmacel.
„Toate gazdele ofereau cetelor de juni un colac. Oficialii satului, preotul, primarul si notarul, pe langa colac dadeau si un carnat. Strabunicul a fost o perioada primarul satului Talmacel, si ii placea sa vorbeascu tinerii a doua zi ”Ne-a dat primarul niste carnati cu busuioc, popa nu ne-a dat, notarul nu ne-a dat, aveau ceva de mirosea de numa cand i-am prajit si nu ne-au ars pe piept”. Aici este un mare secret pe care nu pot sa-l spun. Bunicul a facut mai departe carnati cu busuioc, respectand reteta cu strictete de la tatal lui”, povesteste Maria Oancea.
Pentru ca procesul tehnologic e foarte lung, mama ei a renuntat sa-i mai faca insa ea, de dragul traditiei si a amintirii de suflet pe care i-o pastreaza bunicului, a dus aproape cu incapatanare reteta mai departe. Iar cand fiul lor, student la Facultatea de Industrie Alimentara, s-a intrebat ce va face odata cu terminarea studiilor, s-au hotarat sa inceapa sa faca si pentru altii, nu doar pentru ei, produse traditionale. Asa a inceput o poveste delicioasa la propriu, de care s-au indragostit in timp mii de consumatori din toata Romania.
„Nu am renuntat niciodata la reteta originala. Carnatii si reteta asta au ceva foarte special, pe care nu pot sa-l spun, strabunicul meu s-ar zvarcoli in mormant daca as spune chestia asta”, spune zambind Maria Oancea.
sursa foto: http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2015/02/02/54cf8ffe448e03c0fd363bd5/646x404.jpg