Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
DEPUTATI
Adaugat: 21 Mai 2013    Actualizat: 13 Iulie 2013

Scandalul de la Sekely Miko – campanie electorală maghiară cu presiune pe justiție

 

         Protestul pentru Liceul Szekely Miko este o evidenta forma de presiune asupra actului de justitie din Romania pentru invalidarea unei hotarari judecatoresti.
         Prin astfel de actiuni, se incearcâ de fapt evitarea unui precedent, pentru cā existā numeroase cazuri de retrocedari obtinute cu acte mai putin autentice (cu implicarea UDMR pe cand s-au aflat la guvernare in diferite aliante).
         Miscarea urmareste inclusiv rezolvarea problemei de imagine a UDMR, care nu a avut niciun membru condamnat in ultimii 20 de ani, respectiv castigarea de capital politic prin victimizare si internationalizare a unor false nerespectari de drepturi a minoritatii maghiare.
         Sub acest pretext, se urmareste de asemenea aducerea in prim-plan a solicitarilor privind autonomia teritorala.
         Comunitatea maghiara este manipulata, presa maghiara controlata prezentand faptul ca liceul va fi renationalizat de statul roman, dar, de fapt, acesta revine municipalitatii. Mai mult, nu va mai fi nevoie sa se plateasca din bugetul local chiria pentru functionarea liceului (1 miliard de lei vechi / an catre biserica reformata).
         Culmea, procesul a pornit de la doi etnici maghiari…
         După ce Eparhia Reformată a înscris în Cartea Funciară clădirea, a depus o cerere suplimentară pentru spațiile de cazare ale profesorilor, dar acestea erau cumpărate (din 1997) de către Bendek Levente și Feher Zoltan care au depus o plângere penală.
         DNA Brașov a început cercetarea și urmărirea penală pentru infracțiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice împotriva membrilor Comisiei Speciale.
         Liderii maghiari sunt “deranjaţi” de justiţie !
         Conducătorii comunităţii maghiare vor să organizeze  un marş de amploare în semn de protest faţă de hotărârea judecătorilor de la Buzău, prin care au fost condamnaţi doi etnici maghiari care  au retrocedat ilegal clădirea Liceului „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe către Episcopia Reformată.
         Clădirea Liceului „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe a fost ridicată din banii membrilor comunităţii locale şi fonduri strânse din donaţii şi a funcţionat înainte de perioada comunistă în baza unor fonduri de stat şi a unor donaţii private, iar Eparhia Reformată din Ardeal nu a contribuit cu nimic.
         Hotărârea magistraţilor din Buzău i-a deranjat atât de tare pe şefii partidelor maghiare încât s-au unit pentru a strânge 20.000 de oameni care să protesteze împotriva unei hotărâri luate pe baza unor documente care atestă ilegalităţile făcute prin retrocedarea către Episcopia Reformată.
         Fostul consilier prezidenţial Peter Eckstein-Kovacs a depus la Direcţia Naţională Anticorupţie o sesizare prin care solicită
         Procurorilor să „elucideze problema existenţei sau inexistenţei răspunderii mele penale în privinţa actelor şi faptelor pe care le-am executat în calitate de ministru delegat, prin prezenta sesizare, solicit demararea unei anchete”.
         Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în cursul anului 2002, Marko Attila-Gabor, Marosan Tamas şi Clim Silviu au făcut parte din comisia specială de restituire a unor bunuri imobile care au aparţinut comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România, înfiinţată în baza OUG nr. 83/1999.
         Procurorii DNA susţin că cei trei au întocmit, la data de 14 mai 2002, o notă de constatare ‘în care au arătat, contrar realităţii, că un imobil situat în municipiul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfântu Gheorghe şi l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal.
         Singura legătură a Eparhiei Reformate din Ardeal cu Colegiul „Sezekely Miko” din Sfântu Gheorghe a fost în baza unei hotărâri a Ministerului Educaţiei de la Viena din anul 1858 prin care şcolile din zonele de graniţă erau trecute sub tutela sa.
         Însă încă de la începutul ridicării acestui colegiu, Eparhia Reformată din Ardeal a cerut ca el să fie finanţat de primăria oraşului, motivând că nu dispune de fondurile necesare.
         Alte evenimente din trecut dovedesc faptul că terenurile şi clădirile Colegiului Miko nu au făcut parte din patrimoniul Eparhiei Reformate din Ardeal. De exemplu, în anul 1902, Eparhia a împrumutat colegiul cu 10.000 de forinţi cu o dobândă de 5%, iar în anul 1915, colegiul a dat Eparhiei cinci imobile la schimb pentru un teren bisericesc. După cutremurul din 1940 colegiul a fost reparat cu banii Ministerului Educaţiei de la Budapesta şi cu fonduri proprii, iar Eparhia nu a avut nici o contribuţie.
         Decizia 176 privind naţionalizarea şcolilor din anul 1948 a înregistrat în mod eronat clădirea Colegiului „Szekely Miko” şi alte terenuri ca aparţinând Eparhiei Reformate a Ardealului. Din cauza faptului că în cartea funciară imobilele colegiului nu erau trecute ca aparţinând Eparhiei Reformate, trecerea în proprietatea statului s-a reglementat abia în anul 1971 prin Decretele 218 şi 712.
         Din analiza documentelor de arhivă cadastrale a reieşit că Biserica Reformată nu a deţinut niciodată, ca proprietar, aceste imobile, de la începuturi şi până în momentul naţionalizării (Liceul „Szekely Miko” figurând doar în conştiinţa publică drept şcoală reformată). Biserica Reformată a avut anumite drepturi la un moment dat însă doar de administrare, şi pe care le-a transferat din lipsă de fonduri către autorităţile locale de la acea vreme.
         În decembrie 2010, procurorii DNA Braşov i-au trimis în judecată pe Marko Attila-Gabor, fost subsecretar de stat la Oficiul Regional pentru Relaţii Interetnice din cadrul Ministerului Informaţiilor Publice, pe Tamas Marosan, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal, şi pe Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave.
         Procurorii au stabilit că în 2002 cei trei au făcut parte din comisia specială de restituire a unor imobile ce au aparţinut minorităţilor naţionale şi că au întocmit o notă de constatare în care au arătat, contrar realităţii, că proprietara clădirii Colegiului „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe a fost Biserica Reformată, drept urmare au restituit-o Eparhiei Reformate din Ardeal.
         Procurorii au constatat că retrocedarea s-a făcut în baza unui extras de carte funciară nevalabil, emis în 1990, şi a Cărţii Funciare care nu avea traducere autorizată în limba română, documente ce fuseseră depuse în fotocopie de Eparhia Reformată din Ardeal. Cei trei au fost acuzaţi că prin acest fapte au prejudiciat statul român cu aproximativ 1.300.000 de euro, reprezentând valoarea imobilului.
         Pe 28 iunie 2012, Judecătoria Buzău l-a condamnat pe Marko Attila Gabor la trei ani de închisoare cu executare, la fel şi pe Marosan Tamas, iar Clim Silviu a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. Procesul continuă la Curtea de Apel Ploieşti, recursul fiind programat pe data de 5 octombrie.
         Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), a declarat că manifestaţia de protest care va fi organizată sâmbătă în faţa Colegiului „Szekely Miko” va arăta „puterea comunităţii maghiare din Transilvania”.
         Antal Arpad a menţionat că la această manifestaţie vor participa circa 20.000 de oameni, prin urmare, centrul oraşului va fi blocat. De asemenea, a adăugat că la acest miting va fi prezentat un document care va fi adresat ulterior forurilor europene, prin care se va cere o atentă monitorizare a procesului de retrocedare din ţara noastră. Potrivit primarului, sentinţa dată de instanţa de judecată în cazul retrocedării Colegiului „Szekely Miko” este „nedreaptă”.
         „Este o manifestaţie unde vrem să arătăm puterea comunităţii maghiare din Transilvania (…) şi vrem să arătăm că putem să scoatem zeci de mii de oameni în stradă pentru o cauză dreaptă”, a spus Antal Arpad. Acesta a menţionat că nu este de acord cu cei care susţin că se manipulează comunitatea maghiară ori care afirmă că prin această manifestaţie se fac presiuni şi acţiuni de intimidare a justiţiei adăugând că este vorba despre „un mijloc democratic şi civilizat de exprimare”.
         Antal Arpad a făcut precizarea că mitingul de sâmbătă nu este îndreptat împotriva României sau a cetăţenilor majoritari ai ţării. Bisericile istorice maghiare din Transilvania au anunţat că pe 1 septembrie vor organiza la Sfântu Gheorghe un mare miting de protest sub genericul „Ziua adevărului”, îndreptat împotriva sentinţei date de Judecătoria Buzău în cazul retrocedării Colegiului „Szekely Miko”.
         Acţiunile de protest programate au rolul clar de a pune presiune pe justiţie pentru a nu-i condmna pe etnicii maghiari implicaţi în ileglităţile de retrocedare şi implicit de determina rămânerea clădirii în patrimonial Eparhiei Reformete din Ardeal.

COVASNA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!
„E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă”.
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani
„Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ...
 
De la anul va intra în vigoare obligativitatea colectării textilelor. Prețul hainelor ar urma să crească
Ministrul Mediului a anunțat că de la 1 ianuarie 2025, va intra în ...
 
Medic psiholog, despre consumul de droguri: Provoacă distrugere de neuroni și de sinapse
Un psiholog atrage atenția că marijuana comercializată la noi în ...
 
Poșta Română: Program special între 1-6 mai. Detalii despre livrarea pensiilor
Cu ocazia minivacanței de 1 Mai și de Paște, Poșta Română va ave...
 
Deca, despre testarea antidrog în școli: Trebuie să existe un program național, accesibil din punct de vedere al costurilor
Ministrul Educației susține că școlile și liceele din țara noast...
 
Studiu: Românii stau 9 zile din lună pe telefon. Medic: Apar probleme de sănătate fizică și psihică
Medicii avertizează că prea mult timp petrecut pe telefon poate cauz...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
ANM anunță vreme caldă în minivacanța care urmează, dar și precipitații în unele zone

» 30 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
EDUCATIE
 
Elevii, scrisoare deschisă pentru candidații alegerilor locale: Să se angajeze să prioritizeze educația!

» 30 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Licopenul - Un fitonutrient prezent în roșii, cu o mulțime de beneficii pentru sănătate

» 30 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
De 1 Mai, în Parcul Izvor va avea loc show-ul culinar „Micul cel Mare de 100 de metri”

» 30 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VASLUI
 
A fost aprobat proiectul Secției de îngrijiri paliative din cadrul SJU Vaslui

» 30 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TELEORMAN
 
Fostul prefect al Teleormanului candidează pentru funcția de primar al Municipiului Alexandria

» 29 Aprilie 2024 | Comentarii 0