Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
EDUCATIE
Adaugat: 09 Iulie 2013

Scandal in invatamant, pornit de la o comunicare  deficienta

 

         Printr-un mail trimis tuturor şcolilor din municipiul Galaţi, administraţia locală a cerut să nu se achite niciun leu din drepturile băneşti obţinute de profesori în baza unor hotărâri judecătoreşti irevocabile. Culmea este că Ministerul Educaţiei a trimis o adresă în care cere unităţilor de învăţământ exact contrariul, astfel că s-a creat situaţia ridicolă în care şcolile nu ştiu acum cui să dea crezare. Sindicatul Învăţământului Preuniversitar Galaţi a luat poziţie şi a cerut şcolilor să ignore e-mailul primit de la Primărie.
         „Nu are antet, nu are număr de înregistrare, nimic. Am cerut tuturor şcolilor din Galaţi să nu ţină cont de acest mesaj, pentru că nu ştiu cum să-l numesc altfel şi să ceară clarificări Primăriei pe cale oficială”, ne-a declarat profesorul Lidia Antoniu, preşedintele executiv al Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Galaţi.
         Conform legii, Primăria nu are decât rolul de intermediar în această poveste, deoarece banii sunt transmişi de Ministerul Educaţiei dintr-un cont special deschis pentru plata drepturilor salariale ale profesorilor rezultate din hotărâri judecătoreşti definitive.
         Peste 1.800 de profesori de la şcolile din Galaţi ar fi afectaţi dacă municipalitatea le-ar nega dreptul de a-şi primi banii, situaţia fiind fără precedent în judeţul Galaţi. Şi asta pentru că Primăria din Tecuci a întreprins deja demersurile necesare pentru plata drepturilor salariale cuvenite dascălilor, iar primăriile din judeţ au procedat de aceeaşi manieră. Guvernul tărăgănează de ani de zile achitarea acestor drepturi către profesori, în 2012 fiind plătit doar 5% din totalul sumelor cuvenite cadrelor didactice. În 2013 Ministerul Educaţiei a stabilit ca plafonul să se ridice la 10% din drepturile salariale rezultate din hotărâri judecătoreşti definitive, dar plata să se facă în patru trimestre, numai că se pare că nici măcar atâta lucru nu este posibil. Cei aproape 1.800 de dascăli din Galaţi care se află în această situaţie ar avea de primit între câţiva zeci de lei şi câteva sute de lei, în măsura în care Primăria va debloca fondurile.
         Primăria şi-a cerut scuze
         Biroul de presă al Primăriei Galaţi, prin intermediul unui comunicat de presă, a reuşit să clarifice ulterior lucrurile.
         „În cursul zilei de luni, 4 martie, Serviciul Buget din cadrul Primăriei Municipiului Galaţi a comunicat unităţilor de învăţământ preuniversitar faptul că în luna martie nu se va acorda plata tranşei pe primul trimestru a drepturilor salariale stabilite prin hotărâri judecătoreşti. Dintr-o regretabilă eroare, emailul adresat unităţilor de învăţământ nu a conţinut şi ataşamentul cu explicaţia motivelor care au generat această situaţie, determinată de faptul că la nivelul municipiului Galaţi bugetul anului 2013 încă nu a fost adoptat. Această procedură se va finaliza, conform termenelor legale, cel mai devreme până la sfârşitul lunii martie. Acestui motiv se adaugă faptul că Ministerul Finanţelor încă nu a repartizat sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată, sume necesare în vederea finanţării de bază a unităţilor de învăţământ, precum şi pentru finanţarea hotărârilor judecătoreşti în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat. Repartizarea acestor sume ce revin municipalităţii pentru obligaţiile de plată pentru unităţile de învăţământ se va face de către Direcţia de Finanţe Publice Galaţi, după publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii Guvernului privind metodologia de calcul pentru determinarea costului standard pe elev/ preşcolar şi finanţarea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat. Până astăzi, 5 martie, ora 14, acest act emis de Guvern nu a fost publicat în Monitorul Oficial. În plus, din cauza termenelor necesare pentru verificarea sumelor alocate pentru plata hotărârilor judecătoreşti, verificare atribuită inspectoratelor şcolare şi Trezoreriei, plata acestor drepturi obţinute în urma hotărârilor judecătoreşti nu va putea fi făcută mai devreme de începutul lunii aprilie. Pe această cale, Biroul de presă al Primăriei Galaţi prezintă scuze celor afectaţi de mesajul transmis ieri. Precizăm că, în cursul acestei zile, Primăria Municipiului Galaţi a comunicat unităţilor de învăţământ preuniversitar explicaţia decalării plăţii drepturilor obţinute în urma hotărârilor judecătoreşti şi a prezentat celor în drept paşii necesari pentru plata respectivelor sume”, se arată în comunicatul Primăriei Galaţi.


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Lidl retrage de la vânzare două produse foarte populare. Suspiciune de contaminare cu plastic
ANSVSA a lansat o alertă alimentară cu privire la două sortimente d...
 
Urmează zile cu temperaturi mai scăzute decât normal
Meteorologii anunță temperaturi mai scăzute decât media perioadei,...
 
Oana Roman, mesaj pentru vedetele care își afișează ostentativ gențile de firmă: Știu că ați asudat mult pentru ele...
Oana Roman a dat un sfat doamnelor și domnisoarelor care își pun ge...
 
Macron, către țările din Asia-Pacific: Acest război este și problema voastră
Președintele Franței cere țărilor din Asia-Pacific să se alăture...
 
Medic: După pandemie, provocarea cea mare este sindromul post-covid
Sindromul post-covid ar putea produce boli cronice, susține un medic....
 
Greenpeace România: Trebuie încurajate transporturile care poluează mai puțin
Greenpeace critică faptul că Tarom introduce zboruri București-Bra...
 
Șeful ANPC sfătuiește românii să cumpere produse de post din locuri autorizate
„Să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dumneavoastră”.
 
Guvernul anunță o rectificare bugetară pozitivă. Ce se întâmplă cu Primăria Capitalei
„S-a decis crearea cadrului legal pentru creșterea gradului de înd...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
Proiect: Plata facturii la energie electrică ar putea fi eșalonată de către consumatorii vulnerabili

» 26 Noiembrie 2022 | Comentarii 0
 
SHOWBIZ
 
Anca Serea, despre fixurile din dormitor ale soțului ei: Altfel nu poate să doarmă!

» 25 Noiembrie 2022 | Comentarii 0
 
DIETA & FITNESS
 
4 aspecte care te-ar putea împiedica să pierzi în greutate

» 26 Noiembrie 2022 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
A început Târgul de turism Touristica de la Cluj-Napoca

» 25 Noiembrie 2022 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL COVASNA
 
CL Sfântu Gheorghe va finanța o parte din concertul de Ziua Națională

» 25 Noiembrie 2022 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL CALARASI
 
Deputat de Călărași: Pensiile, alocațiile și indemnizațiile se majorează!

» 24 Noiembrie 2022 | Comentarii 0