Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
EDUCATIE
Adaugat: 09 Iulie 2013

Scandal în educaţia gălăţeană: Directoare acuzată de abuz în funcţie

 

         O consilieră locală care este şi membră în Consiliul de administraţie al Liceului Tehnologic „H. P. Bengescu” susţine că directoarea a repetat şedinţele până când a ieşit votul cum a vrut ea ' La rândul său, managera susţine că respectiva consilieră a făcut presiuni asupra membrilor din CA * Miza este un post pe care şi-l doresc două profesoare
         O consilieră locală independentă de la Iveşti, Elena Gavrilă, desemnată în Consiliul de administraţie al Liceului Tehnologic „H. P. Bengescu”, reclamă faptul că directoarea instituţiei, Lavinia Străinu, face abuz de funcţie, deoarece a organizat patru şedinţe de CA pentru aprobarea aceluiaşi lucru - titularizarea prin cerere a unei profesoare navetiste.

         Consiliu de administraţie cu repetiţie

         „În primul consiliu de administraţie s-a votat egal, atât pentru acceptarea titularizării, cât şi pentru respingerea ei. S-a mai organizat o altă şedinţă, iar atunci consiliul de administraţie nu a fost de acord cu titularizarea doamnei respective, deoarece ne dorim o profesoară din comună, din mai multe motive, chiar dacă nu are notă peste şapte la concursul de titularizare. Directoarea ne-a obligat să mai facem alte două consilii de administraţie, până când a ieşit cum a vrut dumneaei. Înainte de ultima şedinţă, din cauza presiunilor, unul dintre părinţii din CA şi-a dat demisia şi directoarea a numit pe altcineva, care a votat cum a vrut dumneaei.
         Nu este normal. Chiar dacă profesoara navetistă are notă la examenul de titularizare, nu este nici pe departe la fel de bună ca dascălul nostru din comună, Emilia Ghiliman. Este iubită de părinţi şi de elevi, are 22 de ani vechime în şcoală, ei i se datorează înfiinţarea liceului din Iveşti, pentru că a bătut din poartă în poartă şi i-a convins pe părinţi să-i trimită pe elevi la liceu”, enumeră Elena Gavrilă motivele pentru care nu a fost de acord cu titularizarea profesoarei venite de la Galaţi.
         Mamele venite să susţină cadrul didactic din comună, printre care alte două membre în consiliul local, Elena Căprişoară şi Laura Bădin, ne-au spus că Emilia Ghiliman este trup şi suflet pentru elevi, stă peste program şi îi ajută să-şi facă inclusiv proiectele de absolvire, ceea ce nu se întâmplă în cazul profesoarei navetiste: „Copiii noştri nu au posibilităţi ca cei de la oraş, iar doamna Ghiliman îi înţelege, le dă materiale, îi ajută să-şi facă lucrările la calculator, ne dorim să rămână în continuare în şcoală”, spun cele şase mame adunate în jurul Elenei Gavrilă.

         „Rămân fără catedră”

         Lupta între cele două profesoare şi dintre consiliera locală şi directoarea şcolii a pornit de la faptul că, de anul viitor, se vor desfiinţa două clase de la nivelul liceal, iar în şcoală va rămâne doar Rodica Vlasie - profesoara care are acum notă de titularizare.
         „După 22 de ani de muncă în această şcoală, pentru care am fost trup şi suflet, rămân fără catedră. Asta în condiţiile în care astă-toamnă, doamna Vlasie a venit la Iveşti şi nu avea nicio oră. A refuzat repartiţia la Tecuci şi a venit la Iveşti, unde ştia că nu are catedră. Directoarea a insistat să-i dau din orele mele. Aşa a avut jumătate de normă la mecanică, iar restul i s-au dat în completare ore la alte discipline”, se plânge Emilia Ghiliman.

         „A făcut presiuni asupra părinţilor din consiliul de administraţie”

         Celălalt cadru didactic, Rodica Vlasie, susţine că nu a făcut altceva decât să solicite un drept legal: „E normal să cer titularizarea, atâta vreme cât am luat nota 7,85. Am avut şi rezultate, un elev de-al meu obţinând menţiune la un concurs organizat de Universitate”, spune ea.
         Conform metodologiei, un profesor suplinitor se poate titulariza la şcoala la care a predat în anul respectiv, dacă are peste 7 la concursul naţional şi numai dacă este de acord consiliul de administraţie din instituţia de învăţământ şi cel de la ISJ.
         Directoarea Lavinia Străinu, cadru didactic navetist, venită în şcoală în septembrie anul trecut, susţine că a repetat consiliile de administraţie, deoarece consiliera locală ar fi făcut presiuni asupra membrilor din partea părinţilor: „A făcut presiuni asupra părinţilor. Din această cauză, una dintre mame şi-a dat demisia. Sunt directoare şi preşedinta consiliului de administraţie şi am dreptul să convoc consiliul de câte ori vreau. Avizul pentru doamna Vlasie trebuie dat. Are notă peste 7, e dreptul ei să se titularizeze. De ce să aştept să dea concurs încă o dată doamna Ghiliman. Dacă nu ia nici acum medie peste 7?”, se disculpă directoarea.

         Primarul, de partea profesoarei localnice

         Maricel Gheoca, primarul comunei, ne-a declarat că e de acord cu prima decizie a consiliului de administraţie, aceea de a rezerva postul pentru profesoara localnică, în măsura în care legea permite acest lucru. „Nu cred că doamna consilier local a făcut presiuni asupra părinţilor. La fel ca şi mine, Elena Gavrilă ţine cu membrii comunităţii locale, şi avem toate motivele s-o păstrăm pe doamna Ghiliman, pentru că a făcut lucruri frumoase pentru şcoală, inclusiv faptul că avem liceu la Iveşti i se datorează, inclusiv existenţa acestui post i se datorează”, spune edilul de la Iveşti.

         "Să se conteste procedura"

         Cum lucrurile sunt destul de încurcate, am apelat la părerea reprezentantului gălăţean al sindicatului din învăţământ, Constantin Ciosu. „Nu e normal să se facă mai multe şedinţe de consiliu de administraţie pentru a se supune la vot acelaşi lucru. Directoarea face abuz de funcţie. Şi înlocuirea membrului din CA de pe o zi pe alta e viciu de procedură. Nu aşa prevede metodologia. Membrii CA pot contesta procedura prin care s-a făcut titularizarea. Dacă CA nu a fost de acord, aşa trebuia să rămână”, spune Constantin Ciosu.

         „Voi cere anularea ultimei decizii”

         Decisă să nu lase lucrurile aşa cum sunt, consiliera locală Elena Gavrilă a depus contestaţii asupra modului în care s-a procedat la aprobarea  în CA a titularizării Rodicăi Vlasie, atât la liceu, cât şi la ISJ. „Voi ataca în contencios-administrativ şi voi cere anularea ultimei decizii CA. Este o mizerie că s-au făcut atâtea şedinţe, presiuni asupra părinţilor (doar directoarea are puterea asta, pentru că elevii sunt în şcoală sub conducerea ei, nu a mea) doar ca să fie titularizată doamna Vlasie”, mai spune consiliera din Iveşti.

         "Vom verifica dacă vom avea solicitare scrisă"

         Inspectoarea general-adjunctă Diamanta Bulai susţine că e la curent cu situaţia de la liceul din Iveşti: "Au fost diverse reclamaţii până acum. Le-am cerut să respecte metodologia. Membrii consiliului de administraţie trebuie să motiveze în scris de ce îi refuză doamnei Vlasie titularizarea. Nu ştiu de ce s-au făcut atâtea CA-uri, că oricum erau în afara calendarului. Vom verifica şi noi care este situaţia, dacă vom primi o solicitare scrisă în acest sens" declară adjuncta.


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Lidl retrage de la vânzare două produse foarte populare. Suspiciune de contaminare cu plastic
ANSVSA a lansat o alertă alimentară cu privire la două sortimente d...
 
De la 1 ianuarie, salariul minim va fi 3.000 de lei, din care 200 de lei neimpozabili
Guvernul și sindicatele au stabilit ca de la 1 ianuarie salariul mini...
 
ANAF a pus ochii pe influenceri: Avem un soft care ne arată ce cont este mai accesat
Președintele ANAF a declarat că influencerii de pe rețelele de soci...
 
Flick și Denisa Filcea, poveste ca în basme cu alegerea numelui fetiței lor: Am numărat până la 3...
Denisa Filcea a povestit cum au ales ea și soțul ei numele fiicei lo...
 
Anca Serea, despre fixurile din dormitor ale soțului ei: Altfel nu poate să doarmă!
Vedeta a povestit ce ritualuri are Adi Sînă înainte să doarmă.
 
Se dublează sumele pentru decontarea transportului la elevi
Guvernul a adoptat o OUG care prevede dublarea sumei pentru decontarea...
 
Circa 31.000 de pomi de Crăciun vor fi scoși la vânzare de Romsilva. Prețurile pornesc de la 15 lei
În acest an, 31.000 de pomi de Crăciun vor fi puși în vânzare de ...
 
Medicii avertizează: Urmează și un val de ciroze de sezon!
Medicii trag un semnal de alarmă și avertizează că sfârșitul toa...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Atenție români! Se dau amenzi mari pentru folosirea neautorizată a artificiilor

» 05 Decembrie 2022 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
`Rabla pentru Electrocasnice` va fi regândit, iar unele persoane vor avea interzis la participare

» 03 Decembrie 2022 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Lucruri simple care îți vor îmbunătăți sănătatea

» 03 Decembrie 2022 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Schimbări la Telefericul din Sinaia
PRAHOVA
» 03 Decembrie 2022 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SUCEAVA
 
Investiții viitoare de 20 milioane de euro, în comuna Horodnic de Sus

» 03 Decembrie 2022 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TULCEA
 
Primarul comunei Smârdan, nemulțumit de birocrația excesivă din sistem care ține pe loc investițiile

» 02 Decembrie 2022 | Comentarii 0