Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
SENATORI
Adaugat: 20 Mai 2013    Actualizat: 13 August 2013

Prefectul face plîngere la ANI împotriva lui Sebastian Grapă

 

         Sesizarea făcută de Ion Gonţea vine după ce în ultimele săptămîni şi consilierul judeţean Sebastian Grapă a acuzat starea de incompatibilitate în care s-ar afla prefectul
         Prefectul Ion Gonţea va depune o plîngere la Agenţia Naţională de Integritate (ANI) împotriva consilierului judeţean Sebastian Grapă, care, potrivit raportului întocmit de juriştii Prefecturii, s-ar afla în situaţie de incompatibilitate şi de conflict de interese. Prefectul susţine că din datele pe care le are pînă în prezent, Sebastian Grapă, consilier judeţean al PNL, ar fi încheiat contracte de executare a unor lucrări finanţate din bani publici, prin firmele la care administrator sau asociat este el, soţia sa sau rude ale sale de gradul I. Sumele de bani pentru aceste lucrări au fost repartizate în ultimele două mandate ale lui Grapă, prin hotărîri ale Consiliului Judeţean. Sesizarea făcută de Ion Gonţea către ANI vine după ce în ultimele săptămîni şi Sebastian Grapă a atras atenţia asupra stării de incompatibilitate în care s-ar afla prefectul care, fiind implicat în două dosare la o instanţă din Iaşi este totuşi reprezentantul Guvernului în judeţul Braşov.
         ANI trebuie să facă verificări
         Un referat al juriştilor Instituţiei Prefectului arată că Sebastian Grapă, în calitatea sa de consilier judeţean, a beneficiat de contracte pentru executarea unor lucrări la instituţii publice finanţate din bugetul judeţului. Aceste contracte au fost atribuite unor firme la care administrator sau asociat este, fie liberalul Sebastian Grapă, fie soţia sa, rude de gradul I, II sau III, „afini sau interpuşi“. „Facem această sesizare către ANI care trebuie să intervină şi să facă mai departe verificările în cazul unui fenomen care de mai mult timp încoace nu se lămureşte. Consilierul judeţean Grapă Sebastian a beneficiat de bani publici prin firmele sale, ale unor rude de pînă la gradul trei sau prin afini“, a declarat prefectul Ion Gonţea. Raportul asupra activităţii economice a firmelor la care consilierului judeţean Sebastian Grapă (PNL) are interese va ajunge la ANI care va face verificările care se impun.
         Oficial, Grapă are interese la doar două firme
         Firmele care au beneficiat de contracte din bani publici, şi în care Sebastian Grapă ar avea interese, sînt SC WEINGART SRL, SC EBOLA SRL, SC DISTRIKEM SRL, SC ALIPOT SRL şi SC CO&M SRL. Toate aceste companii au încheiat contracte pentru lucrări cu mai multe primării ale unor comune din Ţara Făgăraşului. Chiar dacă în referatul întocmit de Instituţia Prefectului, Sebastian Grapă are implicaţii mai mult sau mai puţin directe în aceste firme, declaraţia oficială a consilierului, publicată pe site-ul Consiliului Judeţean, şi rămasă nemodificată din 2008, arată de fapt, că el are interese în doar două dintre ele. Este vorba de SC Distrikem SRL, în care Sebastian Grapă deţine 50% dintre părţile sociale, şi SC Ebola SRL, din care deţine 2%. Se pare însă că acele contracte de efectuare a lucrărilor, încheiate cu primării din Ţara Făgăraşului, precum şi lista administratorilor şi asociaţilor de la Oficiul Registrului Comerţului de pe lîngă Tribunalul Braşov, îl leagă pe Grapă de toate firmele enunţate de
Prefectură.
         Contracte pînă în 2007
         ANI va trebui să analizeze dacă Sebastian Grapă se afla în conflict de interese sau în incompatibilitate la momentul cînd s-au făcut aceste lucrări, avînd în vedere că, în ultimii ani, în timpul mandatelor consilierului liberal, respectivele firme au realizat printre altele, o realibitare de şcoală generală şi o construcţie de dispensar în comuna Beclean, reabilitarea sediului primăriei din comuna Hîrseni, reabilitarea unei grădiniţe şi amenajarea trotuarelor din comuna Mîndra, reabilitarea căminului şi a grădiniţei din Recea, reabilitarea şcolii din Comăna şi modernizarea şcolii şi a grădiniţei din comuna Şinca Nouă. Aceleaşi firme au beneficiat şi de contractele pentru renovarea căminului cultural din Viştea, de cel pentru construirea unei baze sportive în Voila, dar şi de reabilitarea unor drumuri judeţene din banii Consiliului Judeţean, pentru comunităţile rrome, în zona Făgăraş, de contractele de reabilitarea drumurilor comunale din localitatea Mîndra. Tot din bani alocaţi de Consiliul Judeţean, firmele respective au intrat în programul de construire a unor locuinţe sociale la Săcele şi la Făgăraş.
         „Plîngere similară celei din 2007“
         Plîngerea pe care prefectul o va înainta la ANI este similară uneia depuse în anul 2007, cînd Ion Gonţea era parlamentar şi cînd Legea 144 privind infiinţarea, organizarea şi functionarea Agenţiei Nationale de Integritate era proaspăt intrată în vigoare. „Atunci, Ion Gonţea a reclamat, în calitate de membru al PD-L, exact aceleaşi contracte ca şi acum, pentru o serie de lucrări făcute în 2006 sau 2007. Este adevărat că pînă atunci am avut lucrări cu primăriile, însă din momentul în care legea a intrat în vigoare am cesionat o parte din contracte sau am renunţat la acţiunile de la firmele pe care le aveam“, a explicat Sebastian Grapă. El spune, de asemenea, că la plîngerea identică depusă de Ion Gonţea în 2007, verdictul ANI a fost unul favorabil lui Grapă, de aceea va folosi acel răspuns şi acum. „Verdictul ANI din 2007 a arătat că nu sînt nici în situaţie de conflict de interese nici în incompatibilitate. Aşa că o să iau răspunsul primit atunci şi o să îl retrimit la ANI“, a declarat Grapă. Totuşi, în martie 2008, înainte de alegerile locale, Grapă a demisionat din CJ, prezentîndu-şi o demisie „de onoare“, în urma acuzaţiilor legate de afacerile sale care îl puneau în poziţia de a fi incompatibil cu calitatea de consilier. El a candidat şi a obţinut în acelaşi an un nou mandat.
         Reacţie la acuzaţiile lui Grapă?
         Plîngerea anunţată de Ion Gonţea vine după ce consilierul judeţean Sebastian Grapă a atras atenţia de mai multe ori în ultimele săptămîni, asupra faptului că prefectul „este inculpat în două procese aflate pe rolul instanţelor din Iaşi şi totuşi este şi reprezentantul Guvernului în judeţul Braşov“. În aceste condiţii, Grapă consideră că plîngerea la adresa sa, la ANI, reprezintă doar „o reacţie a prefectului şi o încercare de şicanare“. „Dacă Ion Gonţea ar fi convins că nu am dreptate prin ce am spus, de ce nu mă dă în judecată pentru calomnie? Preferă, în schimb să apeleze la aceste şicane“, susţine Sebastian Grapă.
         Conflictul de interese şi incompatibilitatea
         Conflictul de interese, aşa cum este el prevăzută în Legea 161/ 2003 privind transparenţa în exercitarea demnităţilor publice, defineşte situaţia în care persoana ce exercită o demnitate sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin, potrivit Constituţiei şi altor acte normative. Din punct de vedere legal, aleşii judeţeni şi locali sînt incompatibili cu orice funcţie de preşedinte, vicepreşedinte, director general, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie şi orice funcţie de conducere, precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat. Incompatibilitatea apare imediat după validarea mandatului lor. De aceea, ei nu pot încheia contracte comerciale de prestări servicii, de executare lucrări, furnizare produse sau contracte de asociere cu autorităţile publice. Aceste prevederi se aplică şi în cazul în care funcţiile sau calităţile respective sînt deţinute de soţ/soţie sau rudă de gradul I.
         O altă prevedere legală, cuprinsă în atricolul 75 din legea 393/2004, arată că „aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru soţ/ soţie sau afini de pînă la gradul al doilea, pentru orice persoană fizică sau juridică cu care are o relaţie de angajament (indiferent de natura acesteia) sau pentru o societate.

 

Sursa foto: facebook.com

BRASOV
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!
„E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă”.
 
De la anul va intra în vigoare obligativitatea colectării textilelor. Prețul hainelor ar urma să crească
Ministrul Mediului a anunțat că de la 1 ianuarie 2025, va intra în ...
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani
„Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ...
 
Medic psiholog, despre consumul de droguri: Provoacă distrugere de neuroni și de sinapse
Un psiholog atrage atenția că marijuana comercializată la noi în ...
 
Poșta Română: Program special între 1-6 mai. Detalii despre livrarea pensiilor
Cu ocazia minivacanței de 1 Mai și de Paște, Poșta Română va ave...
 
Deca, despre testarea antidrog în școli: Trebuie să existe un program național, accesibil din punct de vedere al costurilor
Ministrul Educației susține că școlile și liceele din țara noast...
 
Studiu: Românii stau 9 zile din lună pe telefon. Medic: Apar probleme de sănătate fizică și psihică
Medicii avertizează că prea mult timp petrecut pe telefon poate cauz...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
Mii de restaurante din stațiunile turistice au fost controlate de ANSVSA: S-au dat amenzi de peste 2 milioane de lei

» 01 Mai 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
ANM anunță vreme caldă în minivacanța care urmează, dar și precipitații în unele zone

» 30 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Alimente care conțin mai mult zahăr decât crezi

» 01 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Dâmbovicioara, comoara de pe culoarul Rucăr-Bran

» 01 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VASLUI
 
A fost aprobat proiectul Secției de îngrijiri paliative din cadrul SJU Vaslui

» 30 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TELEORMAN
 
Fostul prefect al Teleormanului candidează pentru funcția de primar al Municipiului Alexandria

» 29 Aprilie 2024 | Comentarii 0