Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 14 Martie 2019

      Președintele Sed Lex, Vasile Marica, a vorbit miercuri despre cum funcționau relațiile ANAF-PG-SRI și a afirmat că ofițerii SRI erau de fapt șefi ai instituției, iar angajații ANAF mergeau cu verificările mai departe astfel încât să se păstreze direcția trasă de Serviciu.

 

      „Erau detașați în instituție iar ei erau de fapt șefii instituției de facto. Veneau cu planul de măsuri pe care îl implementau în instituție iar ANAF era pur și simplu un executant. Nu veneau... erau detașați în instituție, în detașarea din instituție spuneau foarte clar, pe motiv `operativ noi vă spunem că trebuie să faceți asta, asta și asta` și făceau aia, aia și aia, fără să comenteze nimeni. Au fost detașați 250 de oameni dacă nu mai bine, în instituție efectiv. Lucrau acolo în instituție, aveau birouri în instituție și ei controlau și coordonau toată activitatea” a declarat președintele Sed Lex.

 

      Marica a fost întrebat de unde știa că ofițerii SRI veneau cu comenzi clare și a răspuns: „Dacă veneau și spuneau ce au de făcut, dacă era un șef al ANAF pe care îl controla unul de la SRI, care nu avea calitatea de șef, cum vine. Nu-i clar?”.

 

      Miercuri, sindicaliștii de la Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe, care face parte din Sed Lex, au subliniat faptul că Direcția Antifraudă lucra la comanda SRI care venea cu lista de firme ce urmează să fie verificate. „Era clar că era acaparată de instituția asta, făcea parte dintr-un plan mult mai general pentru că au pus la un loc SRI, un sistem fiscal cu Procuratura și cu toate celelalte în condițiile în care eu detașez oameni, eu fac controlul și tot eu detașez oameni care verifică ce a controlat celălalt. Cam cum sună treaba asta? (...) Au încercat să îi dea o bază legală construită de fosta conducere a ANAF, a încercat să construiască legal ce nu se putea în instanță. Adică protocoalele din instanțe au încercat să le construiască într-un mod legal dându-și seama că acolo ar putea fi o problemă (...).” a menționat Marica.

 

      Vasile Marica a afirmat că totul făcea parte dintr-o mașinărie mai mare și a dat un exemplu cu privire la felul în care se desfășurau controalele și se stabileau prejudiciile: „Noi aveam dispute la nivelul celorlalte structuri ale ANAF pentru că ne cereau puncte de vedere vis-a-vis, spre exemplu, punea sechestru asigurator peste 5 camioane și spunea că are sechestru asigurator de un milion de euro. Camioanele nu valorau mai mult de 15.000 de euro. Apoi venea Procuratura peste colegii ceilalți cărora le dădeau sarcina domnii de la SRI și spuneau `unde-i milionul? Domnule stați puțin că alea pe piața liberă nu valorează decât 15.000` și apoi apăreau mari furturi în relațiile dintre noi la nivelul ANAF. Venea de la Antifraudă nu știu ce solicitare, că cineva nu și-a plătit TVA dar de fapt el era serviciu compensator, de fapt el avea de luat nu avea de dat. Sunt multe lucruri de genul ăsta care însemna tehnică dar clar că se încerca sub orice preț să se ducă spre direcția pe care o lua SRI”.

 

      Conducerea SRI-ului a hotărât în anul 2017 să retragă 23 de ofițeri SRI care activau în cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală din ANAF din anul 2014. Serviciul spunea că nu există protocol SRI-ANAF în ceea ce privește detașarea ofițerilor și că numărul celor care acționau la ANAF nu a fost de ordinul sutelor, ci mai mic decât cel aprobat prin hotărârea CSAT. Însă, în anul 2015, atunci când era premier, Victor Ponta a recunoscut că în cadrul ANAF acționează și angajați ai SRI și că ar fi vorba chiar de 140 de ofițeri.

 

      Recent, a apărut în spațiul public, protocolul dintre Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și ANAF care a fost semnat în 2013 de Tiberiu Nițu în calitate de procuror general și de Gelu Diaconu, președintele ANAF de atunci. La capitolul II al protocolului, numit „Aspecte privind operaționalizarea Direcției de combatere a fraudelor” se precizează că: inspectorii antifraudă din cadrul Direcției de combatere a fraudelor își desfășoară activitatea „prin detașare în cadrul parchetelor pe posturi de specialiști economico-financiari”. În baza art. 3 litera C din protocol s-au constituit echipe mixte de procurori-inspectori ANAF care urmau să procedeze la „valorificarea informațiilor și strângerea probelor privind comiterea unor infracțiuni”.

 

      Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe a transmis miercuri, cu privire la protocolul semnat între ANAF și PG că „un grup mic de politicieni influenți a hotărât să-și creeze un instrument foarte puternic de șantaj” și a subliniat că ofițerii SRI veneau în instituții cu direcții de acțiune deja stabilite.

 

 

Sursa foto: ://www.hotweek.ro/ofiterii-sri-din-cadrul-anaf-vor-fi-retrasi-potrivit-unei-decizii-luate-de-eduard-hellvig/


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
CFR Călători: Mai multe trenuri vor circula în minivacanța de 1 Mai și Paște
CFR Călători a anunțat suplimentarea numărului de trenuri în peri...
 
MAE, avertisment pentru români în contextul conflictului dintre Israel și Iran
Alertă de călătorie și îndemn la precauție.
 
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!
„E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă”.
 
A fost adoptată Strategia Națională de Educație Financiară; are trei direcții de acțiune
Ministerul Educației a anunțat că Strategia Națională de Educați...
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani
„Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ...
 
De la anul va intra în vigoare obligativitatea colectării textilelor. Prețul hainelor ar urma să crească
Ministrul Mediului a anunțat că de la 1 ianuarie 2025, va intra în ...
 
Medic psiholog, despre consumul de droguri: Provoacă distrugere de neuroni și de sinapse
Un psiholog atrage atenția că marijuana comercializată la noi în ...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
MAE, atenționare de călătorie pentru 1 Mai

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INTERNATIONALE
 
Macron: Să fim lucizi, Europa poate muri!

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
COPII SANATOSI
 
 Opt obiceiuri sănătoase în sarcină

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Sâmbătă, 27 aprilie, se redeschid Canionul și Tiroliana 7 Scări

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL NEAMT
 
Principalele proiecte ale candidatului PNL la Primăria Poiana Teiului

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL HUNEDOARA
 
Candidatul PNL la CJ Hunedoara: Județul merită să fie condus de o echipă liberală vizionară

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0