Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Google Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
Adresa de email:                                      Parola:
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 14 Martie 2019

Comentarii 0 Comentarii

      Președintele Sed Lex, Vasile Marica, a vorbit miercuri despre cum funcționau relațiile ANAF-PG-SRI și a afirmat că ofițerii SRI erau de fapt șefi ai instituției, iar angajații ANAF mergeau cu verificările mai departe astfel încât să se păstreze direcția trasă de Serviciu.

 

      „Erau detașați în instituție iar ei erau de fapt șefii instituției de facto. Veneau cu planul de măsuri pe care îl implementau în instituție iar ANAF era pur și simplu un executant. Nu veneau... erau detașați în instituție, în detașarea din instituție spuneau foarte clar, pe motiv `operativ noi vă spunem că trebuie să faceți asta, asta și asta` și făceau aia, aia și aia, fără să comenteze nimeni. Au fost detașați 250 de oameni dacă nu mai bine, în instituție efectiv. Lucrau acolo în instituție, aveau birouri în instituție și ei controlau și coordonau toată activitatea” a declarat președintele Sed Lex.

 

      Marica a fost întrebat de unde știa că ofițerii SRI veneau cu comenzi clare și a răspuns: „Dacă veneau și spuneau ce au de făcut, dacă era un șef al ANAF pe care îl controla unul de la SRI, care nu avea calitatea de șef, cum vine. Nu-i clar?”.

 

      Miercuri, sindicaliștii de la Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe, care face parte din Sed Lex, au subliniat faptul că Direcția Antifraudă lucra la comanda SRI care venea cu lista de firme ce urmează să fie verificate. „Era clar că era acaparată de instituția asta, făcea parte dintr-un plan mult mai general pentru că au pus la un loc SRI, un sistem fiscal cu Procuratura și cu toate celelalte în condițiile în care eu detașez oameni, eu fac controlul și tot eu detașez oameni care verifică ce a controlat celălalt. Cam cum sună treaba asta? (...) Au încercat să îi dea o bază legală construită de fosta conducere a ANAF, a încercat să construiască legal ce nu se putea în instanță. Adică protocoalele din instanțe au încercat să le construiască într-un mod legal dându-și seama că acolo ar putea fi o problemă (...).” a menționat Marica.

 

      Vasile Marica a afirmat că totul făcea parte dintr-o mașinărie mai mare și a dat un exemplu cu privire la felul în care se desfășurau controalele și se stabileau prejudiciile: „Noi aveam dispute la nivelul celorlalte structuri ale ANAF pentru că ne cereau puncte de vedere vis-a-vis, spre exemplu, punea sechestru asigurator peste 5 camioane și spunea că are sechestru asigurator de un milion de euro. Camioanele nu valorau mai mult de 15.000 de euro. Apoi venea Procuratura peste colegii ceilalți cărora le dădeau sarcina domnii de la SRI și spuneau `unde-i milionul? Domnule stați puțin că alea pe piața liberă nu valorează decât 15.000` și apoi apăreau mari furturi în relațiile dintre noi la nivelul ANAF. Venea de la Antifraudă nu știu ce solicitare, că cineva nu și-a plătit TVA dar de fapt el era serviciu compensator, de fapt el avea de luat nu avea de dat. Sunt multe lucruri de genul ăsta care însemna tehnică dar clar că se încerca sub orice preț să se ducă spre direcția pe care o lua SRI”.

 

      Conducerea SRI-ului a hotărât în anul 2017 să retragă 23 de ofițeri SRI care activau în cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală din ANAF din anul 2014. Serviciul spunea că nu există protocol SRI-ANAF în ceea ce privește detașarea ofițerilor și că numărul celor care acționau la ANAF nu a fost de ordinul sutelor, ci mai mic decât cel aprobat prin hotărârea CSAT. Însă, în anul 2015, atunci când era premier, Victor Ponta a recunoscut că în cadrul ANAF acționează și angajați ai SRI și că ar fi vorba chiar de 140 de ofițeri.

 

      Recent, a apărut în spațiul public, protocolul dintre Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și ANAF care a fost semnat în 2013 de Tiberiu Nițu în calitate de procuror general și de Gelu Diaconu, președintele ANAF de atunci. La capitolul II al protocolului, numit „Aspecte privind operaționalizarea Direcției de combatere a fraudelor” se precizează că: inspectorii antifraudă din cadrul Direcției de combatere a fraudelor își desfășoară activitatea „prin detașare în cadrul parchetelor pe posturi de specialiști economico-financiari”. În baza art. 3 litera C din protocol s-au constituit echipe mixte de procurori-inspectori ANAF care urmau să procedeze la „valorificarea informațiilor și strângerea probelor privind comiterea unor infracțiuni”.

 

      Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe a transmis miercuri, cu privire la protocolul semnat între ANAF și PG că „un grup mic de politicieni influenți a hotărât să-și creeze un instrument foarte puternic de șantaj” și a subliniat că ofițerii SRI veneau în instituții cu direcții de acțiune deja stabilite.

 

 

Sursa foto: ://www.hotweek.ro/ofiterii-sri-din-cadrul-anaf-vor-fi-retrasi-potrivit-unei-decizii-luate-de-eduard-hellvig/


Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Bilete gratuite pentru tratament balnear - cine le poate obține și ce acte sunt necesare
Actul normativ care prevede acordarea unui număr de 59.622 de bilete ...
 
Perle de la Simularea Evaluării Naționale 2019. „Stă cuminte și ascultă cum ninge”
Iată câteva dintre perlele elevilor de clasa a VIII-a din cadrul Sim...
 
Ofițeri SRI detașați la ANAF. „Coordonau tot, nu comenta nimeni...”
Serviciul Român de Informații era adânc implicat și în funcționa...
 
Firmele din România în criză. Patronii nu mai au nici profit, nici salariați
7 din 10 angajatori se plâng de profituri mici și lipsă de personal...
 
Ora de vară 2019. Ce persoane vor fi afectate
Trecerea la ora de vară va avea un puternic impact asupra anumitor ca...
 
Cele mai periculoase drumuri din România
587 de accidente într-un singur an, în care și-au pierdut viața 80...
 
Mircea Badea, despre protestul `15 minute`: V-ați dus după momeală
Mircea Badea a reacționat în stilul său caracteristic față de pro...
 
 
 
 
INTERNATIONAL
 
„Acasă la el oamenii i-au trimis partidul la plimbare”

» 25 Martie 2019 | Comentarii 0
 
EDUCATIE
 
Rezultatele simulării Evaluării Naționale reflectă situația din învățământ

» 24 Martie 2019 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
„Sărăcia în rândul copiilor și în mediul rural a crescut semnificativ”

» 23 Martie 2019 | Comentarii 0
 
SHOWBIZ
 
Antonia, despre al patrulea copil

» 22 Martie 2019 | Comentarii 0
 
POLITICA
 
„Cei 2% dați în contextul NATO să fie folosiți la construirea de autostrăzi”

» 22 Martie 2019 | Comentarii 0