Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 15 Martie 2019

      Dana Gîrbovan, președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, a vorbit joi seara în cadrul emisiunii „Cafeneaua Nației” despre starea justiției din România și a atras atenția că problemele cu care se confruntă sistemul sunt, din păcate, acoperite de zgomot.

 

      Întrebată cum ar putea să explice, pe scurt, unei persoane din afara țării ce se întâmplă întradevăr cu justiția din România, judecătoarea Gîrbovan a răspuns: „Toată bătălia se poartă la nivel de imagine, iar problemele reale ale sistemului sunt acoperite de zgomot. Nu stă nimeni să vadă care au fost costurile luptei anticorupție în România. Numărul foarte mare de achitări, protocoalele cu serviciile, toate aceste sunt trecute sub tăcere și nu le poți explica cuiva din afară. (...) Orice achitare poate însemna familie distrusă, carieră distrusă... Este foarte important ca în fiecare dosar parchetul să-și facă cu adevărat o analiză și să vadă care a fost cauza achitării. Or, parchetul nu a făcut lucrul acesta, cel puțin la nivel de DNA”.

 

      Președintele UNJR a atras atenția asupra protocoalelor, care au dus la încălcarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor precum și la distrugerea instituțiilor și, nu în ultimul rând, la o gravă lipsă de încredere în sistemul de justiție.

 

      „Protocoalele au fost făcute împotriva justiției, nu au fost făcute pentru justiție. Au fost făcute cu încălcarea legii, ăsta este cel mai grav lucru pentru că X când e cercetat are un Cod de procedură penală unde scrie ce poate face procurorul, cine ne ascultă... Or, în spatele acestei legi există un protocol secret care îți modifică normele din procedura aceasta. După zece ani de anticorupție suntem priviți ca una dintre cele mai corupte țări. Nu doar că nu avem o țară curățată, dar avem o țară în care drepturile fundamentale au fost încălcate, cu instituții praf, cu lipsă de încredere. S-a prăbușit literalmanete încrederea în justiție. Nu există nimeni în sistem la care să te poți raporta și să spui: uite am încredere în persoana respectivă” a explicat Gîrbovan.

 

      De asemenea, Dana Gîrbovan este de părere că CSM-ul a blocat orice critică la adresa Direcției Naționale Anticorupție, iar acest lucru a devenit o problemă deoarece procurorii DNA au „instalat o stare incredibilă în justiție”. Președintele UNJR susține că toate abuzurile din justiție nu s-ar fi putut face însă, fără judecători.

 

      „CSM (Consiliul Superior al Magistraturii) a avut o poziție constantă în care a blocat orice critică la adresa DNA. E ușor hilar, dar în același timp și ușor problematic, pentru că există multe situații în care CSM-ul nu-și îndeplinește obligațiile pe care le are în sistem. Opiniile sunt și ele diferite. Judecătorii nu sunt toți supraoameni, făcuți pe un cala pod. (...) Dar dacă nu-ți asumi niciodată greșelile pe care le-ai făcut, ca sistem, n-o să câștigi încrederea cetățenilor și nici n-o să-ți rezolvi problemele.

 

      Judecătorii, ca s-o citez pe doamna Kovesi, au aprobat toate măsurile luate de procurori. Sunt mai multe probleme aici. Asta explică și de ce este miza asta pe cine face dosarele și anchetele penale contra judecătorilor. A apărut acum câteva luni o înregistrare din interiorul DNA Oradea, de unde rezultă foarte clar cum acei procurori discutau să facă dosare judecătorilor, să-i trimită în judecată, ca să intre frica și-n ceilalți, să-i dea exemplu. Or, ăsta a fost pentru mine cel mai șocant caz de încălcare a independenței judecătorilor. Și cunosc pe foarte mulți dintre judecătorii de acolo. Într-adevăr au reușit la Oradea să instituie o stare absolut incredibilă, hai să trimitem minutele la DNA, să ne dea acreditare pe ele. Lucrurile astea s-au întâmplat, oricât s-ar încerca să se nege. Și m-am gândit atunci, dacă procurorul ăsta avea o altă opinie îi trimitea în judecată? Și cine îți verifică legalitatea hotărârii, procurorii? Vorbim de trei judecători cu grad de Curte de Apel. Procurorul care a dat clasarea în dosar nici nu știu ce grad avea. Aceste lucruri s-au făcut în serviciul care exista la nivel de DNA, care se ocupa de anchetarea judecătorilor și procurorilor. Și nu a fost o activitate sporadică. Au fost mii de dosare deschise. Sunt cifre date de DNA. Câte 70-80 de dosare deschise din oficiu” a transmis Dana Gîrbovan.

 

 

Sursa foto: ://evz.ro/dana-girbovan-atac-dur-la-adresa-csm-o-problema-sistemica-extre.html

 

 

 


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
CFR Călători: Mai multe trenuri vor circula în minivacanța de 1 Mai și Paște
CFR Călători a anunțat suplimentarea numărului de trenuri în peri...
 
MAE, avertisment pentru români în contextul conflictului dintre Israel și Iran
Alertă de călătorie și îndemn la precauție.
 
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Anunțul șefei CNAS: Românii neasigurați vor avea aceleași drepturi ca cei asigurați
Valeria Herdea a anunțat că noul contract aduce aceleași beneficii ...
 
A fost adoptată Strategia Națională de Educație Financiară; are trei direcții de acțiune
Ministerul Educației a anunțat că Strategia Națională de Educați...
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!
„E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă”.
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani
„Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ...
 
ANAF: Dacă nu ți se dă bon la frizerie, poți cere să fi tuns gratuit!
ANAF continuă campania de conformare voluntară în domeniul servicii...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
Ministerul Muncii: Se pot angaja și plăti legal persoane pentru munci casnice

» 24 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Se cere un plan urgent pentru limitarea accidentelor rutiere: În România mor 4-5 persoane zilnic!

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
CULINAR
 
Sosul de soia: Proprietăți și mod corect de utilizare

» 24 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
„Izvor de Bunătăți” în Parcul Izvor, începând de mâine și până pe 1 Mai

» 24 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL DOLJ
 
La Craiova se desfășoară, până pe 15 mai, o campanie de ridicare a deșeurilor voluminoase

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL PRAHOVA
 
Investițiile în sistemul educațional, prioritate pentru primarul Alin Moldoveanu

» 22 Aprilie 2024 | Comentarii 0