Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ECONOMIE
Adaugat: 12 Martie 2019    Actualizat: 12 Martie 2019

      Atunci când susține că Banca Națională a României (BNR) înregistrează pierderi în ceea ce privește administrarea rezervei internaționale, Darius Vâlcov alege selectiv o cifră și interpretează greșit, chiar manipulativ, susține BNR care afirmă că în ultimii 10 ani a înregistrat profit din administrarea rezervelor valutare.

 

      Purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, Dan Suciu, spune că Darius Vâlcov a interpretat eronat unele cifre referitoare la administrarea rezervei internaționale. „În emisiunea Subiectiv din data de 10 martie, difuzată de postul Antena 3, domnul consilier Darius Vâlcov a făcut mai multe declarații eronate, demonstrând grave neînțelegeri în legătură cu gestionarea rezervei internaționale și cu eventuala pierdere rezultată din această administrare” susține Suciu. Acesta dă un exemplu și spune că în 2017, BNR a înregistrat un profit considerabil pe seama bunei administrări a rezervelor internaționale.

 

      Rezultatul total al administrării activelor și pasivelor în valută (în care intră și rezerva internațională a țării), a fost de 1.441.659 mii lei ceea ce a dus la un rezultat operațional total de 946.889 mii lei și un venit net (profit) al exercițiului financiar de 186.715 mii lei (Situațiile financiare ale BNR la 31 decembrie 2017, pag. 275-277, Raportul anual pe 2017), potrivit „Adevărul”. 80% din acest venit, după cum scrie în art. 43 din Legea 312/2004 privind Statutul BNR, merge către bugetul de stat - 149.372 mii lei. Din restul de bani, 22.406 mii lei au fost împărțiți pentru pentru majorarea rezervelor statuare ale băncii. Banii extra au rezultat după scăderea tuturor cheltuielilor de funcționare ale băncii, inclusiv cele de administrare, salarizare, impozitare și altele.

 

      Totodată, Banca Națională a României a înregistrat profit în fiecare exercițiu financiar din ultimii 10 ani, timp în care a plătit la bugetul de stat impozit pe profit în valoare de 4.529.700 mii lei - aproximativ 1 miliard de euro. „BNR reamintește că obiectivele principale urmărite în cadrul activității de administrare a rezervelor internaţionale sunt siguranţa şi lichiditatea, şi nu obţinerea de profit. Menirea rezervei internaţionale, dimensionată adecvat, este de a consolida bonitatea financiară internaţională a României şi, pe această bază, de a reduce costurile de finanţare internaţională ale ţării” precizează Dan Suciu.

 

      Darius Vâlcov „alege selectiv o singură cifră din Raportul anual pe 2017 legată de administrarea rezervelor internaţionale şi a poziţiei financiare a BNR, considerând că cifra de la pagina 166 a Raportului anual, de minus 80 de milioane echivalent euro este rezultatul total al administrării rezervelor. Interpretarea este complet greşită, dacă nu chiar manipulativă, şi ar fi putut fi evitată dacă domnul Vâlcov chiar ar fi citit şi nota care spune explicit ce reprezintă acea cifră - ``O componentă a veniturilor din activitatea de administrare a rezervelor internaţionale``. Aceasta cifră este rezultatul randamentului negativ generat de portofoliul de lichiditate, necesar pentru plăţile zilnice făcute pentru acoperirea unor scadenţe de plată ale statului şi denominat în euro. În contextul unor randamente negative pentru activele în euro pe plan mondial, ca rezultat al politicilor monetare ale marilor bănci centrale (FED, BCE), acest lucru presupune păstrarea unei lichidităţi ridicate şi, implicit, de sume consistente la dispoziţie atât în numerar, cât şi în depozite pe termen scurt, o componentă care a generat pierderi pentru toate băncile centrale. Este cu atât mai meritorie activitatea BNR pentru faptul că a reuşit fructificarea altor părţi din rezerva internaţională care au acoperit pierderile şi au dus la obţinerea de profit, aducând şi contribuţii substanţiale la bugetul de stat” explică purtătorul de cuvânt al BNR.

 

 

Sursa foto: ://www.b1.ro/stiri/economic/bnr-dan-suciu-replica-daniel-zamfir-acuzatii-fara-probe-minciuni-neintelegeri-258924.html


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!
„E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă”.
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani
„Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ...
 
De la anul va intra în vigoare obligativitatea colectării textilelor. Prețul hainelor ar urma să crească
Ministrul Mediului a anunțat că de la 1 ianuarie 2025, va intra în ...
 
Medic psiholog, despre consumul de droguri: Provoacă distrugere de neuroni și de sinapse
Un psiholog atrage atenția că marijuana comercializată la noi în ...
 
Deca, despre testarea antidrog în școli: Trebuie să existe un program național, accesibil din punct de vedere al costurilor
Ministrul Educației susține că școlile și liceele din țara noast...
 
Poșta Română: Program special între 1-6 mai. Detalii despre livrarea pensiilor
Cu ocazia minivacanței de 1 Mai și de Paște, Poșta Română va ave...
 
Studiu: Românii stau 9 zile din lună pe telefon. Medic: Apar probleme de sănătate fizică și psihică
Medicii avertizează că prea mult timp petrecut pe telefon poate cauz...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
ANSVSA: Neconformități între ce scrie pe eticheta produselor lactate și ceea ce conțin de fapt

» 29 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
EDUCATIE
 
Ministrul Educației, detalii despre admiterea la liceu: În luna mai se vor susține probele

» 29 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Cinci pași simpli prin care vei deveni mai atrăgătoare

» 29 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
S-a deschis Parcul Liniei Faza II, parte a celui mai lung parc liniar din Europa

» 29 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TELEORMAN
 
Fostul prefect al Teleormanului candidează pentru funcția de primar al Municipiului Alexandria

» 29 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL NEAMT
 
Principalele proiecte ale candidatului PNL la Primăria Poiana Teiului

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0