Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ECONOMIE
Adaugat: 13 Martie 2019

      Statistica a evidențiat încă odată lipsa de performanță a economiei românești. La creșterea economică din 2018, exporturile românești au avut o contribuție negativă, avansând imperceptibil în prima lună a anului 2019 față de aceeași perioadă din 2018. În schimb, importurile au crescut mult mai repede, diferența valorică fiind de peste 1,2 miliarde de euro. Problema este că importurile neacoperite prin exporturi trebuie plătite cu valuta procurată din alte surse, mai exact din piața valutară, fapt care va duce la deprecierea leului.

 

      Datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că, în ianuarie anul acesta, România a exportat bunuri în valoare de 5,5 miliarde de euro și a importat mărfuri de 6,77 miliarde de euro - cu 9,2% mai mult decât în ianuarie anul trecut. În ultimii ani, dinamica importurilor a fost mai accelerată decât cea a exporturilor, situație favorizată de politicile economice de stimulare a consumului, în detrimentul investițiilor. Dacă nu se fac investiții, economia nu poate produce suficient pentru a satisface cererea populație cu venituri mai mari, prin urmare se apelează la importuri, care nu sunt acoperite prin exporturi din aceeași cauză - nu se fac investițiile necesare pentru a mări capacitatea de export.

 

      Majorarea artificială a salariilor, fără a fi corelate cu productivitatea, au dus la această situație. „Deși nivelul salariilor în România este unul dintre cele mai scăzute din UE, creșterile salariale ar trebui să urmeze riguros dinamica productivității muncii, ceea ce necesită o abordare treptată. În caz contrar, o abordare accelerată în acest domeniu poate genera inflație și deficite externe care se corectează, de regulă, prin devalorizarea monedei naționale. Aceste fenomene erodează de fapt puterea de cumpărare și nivelul de trai al românilor pe fondul unui management relaxat al politicilor economice” se arată într-o analiză făcută de AmCham România.

 

      Aceștia sunt de părere că, pentru a fi viabilă, creșterea salariilor trebuie să îndeplinească anumite condiții. În mod principal, creșterea salariilor ar trebui să se producă în domeniul produselor și serviciilor exportabile, iar mai apoi în domeniul produselor și serviciilor non-exportabile.

 

      „Or, în România, în ultimii ani, secvențialitatea a fost exact invers: au crescut mai întâi salariile bugetarilor și a altor servicii non-exportabile (educație și sănătate) și abia ulterior cele din domeniile expuse concurenței externe” atrag atenția reprezentanții AmCham România.

 

      Mai mult, creșterile salariale, în special din domeniile exportabile, trebuie să fie validate de mediul extern, adică deficitul comercial (export-import) să nu cunoască o deteriorare, din cauza unei competitivități scăzute la export ca urmare a unor creșteri salariale nejustificat de mari. Pentru ca deficitul comercial să nu se încline pe partea importurilor, creșterea cererii interne, rezultată din creșterea de salarii, trebuie să fie compensată cât mai rapid de creșterea ofertei interne.

 

      Moneda națională se depreiciază pentru că nici una dintre aceste reguli nu se verifică în cazul țării noastre, motiv pentru care, anul trecut, contribuția exporturilor la creșterea economică a fost puternic negativă (minus 1,8%). Analiștii au avertizat de acum doi ani, de când au fost implementate și promovate aceste politici nesustenabile în România, că deprecierea leului în raport cu euro este iminentă, din cauza dezechilibrelor între exporturi și importuri - România încasează mai puțină valută decât trebuie să plătească.

 

      La începutul acestui an, din cauza instabilității create de adoptarea OUG 114, care a alarmat tot mediul de afaceri, dar și datorită fundamentelor deja slăbite, leul s-a depreciat într-un ritm alarmant față de euro, cursul depășind mai multe zile la rând un maxim istoric după altul - în 25 ianuarie un euro era cotat la 4,7648 lei. Problema și mai gravă este că, pentru următoarele 12 luni, prevziunile analiștilor nu sunt deloc pozitive, aceștia spunând că leul va continua să se deprecieze - chiar și spre 4,9 lei/euro - ținând cont de faptul că, potrivit datelor INS, situația dintre exporturi și importuri nu se va echilibra curând, conform wall-street.ro

 

 

      Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto: ://www.capital.ro/leul-a-doua-zi-de-scadere-fata-de-principalele-valute.html

 


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Elevii, scrisoare deschisă pentru candidații alegerilor locale: Să se angajeze să prioritizeze educația!
Consiliul Național al Elevilor a transmis o scrisoare deschisă candi...
 
Se cere un plan urgent pentru limitarea accidentelor rutiere: În România mor 4-5 persoane zilnic!
România are peste 300 de morți la 10 miliarde de kilometri parcurși...
 
Târg de Florii cu produse montane românești, în curtea Ministerului Agriculturii
Începând de astăzi și până pe 27 aprilie, în curtea Ministerulu...
 
Românii din străinătate vor putea cumpăra titluri de stat
Ministerul Finanțelor va pune la dispoziția românilor din străină...
 
„Terapia durerii” a fost inclusă în drepturile pacienților
Un proiect de lege inițiat de senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a fost ...
 
Un nou aeroport internațional se va construi în România. Va fi singurul din țară cu anumite facilități
Proiectul Aeroportului Internațional Galați-Brăila a primit acordul...
 
ANM anunță vreme caldă în minivacanța care urmează, dar și precipitații în unele zone
Vreme caldă și precipitații izolate în minivacanța de 1 Mai și P...
 
Ministerul Muncii: Se pot angaja și plăti legal persoane pentru munci casnice
Persoanele fizice au posibilitate să angajeze, printr-o platformă a ...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Să fim recunoscători! Hristos a Înviat!

» 05 Mai 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Geoană: Rusia nu va rata „o oportunitate să influențeze” alegerile din țara noastră

» 04 Mai 2024 | Comentarii 0
 
BEAUTY
 
Pe ce să te axezi când realizezi machiajul de Paște ca să îți pui în evidență calitățile

» 04 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Plimbări cu barca, gratuite, pe lacul din Parcul Drumul Taberei, de Paște

» 04 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL GALATI
 
Restricții în trafic, în Noaptea de Înviere, la Galați

» 04 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL MARAMURES
 
Primăria Cavnic oferă gratuit un teren tinerilor care vor să își deschidă un service auto

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0