24 ianuarie este ziua în care, în 1859, s-a realizat Unirea Principatelor Române sau Mica Unire. Cel mai important aspect care a dus la primul pas spre înfăptuirea statului naÈ›ional român a fost alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Țării RomâneÈ™ti È™i al Moldovei.
Pe 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza era ales domn al Moldovei, iar pe 24 a fost ales domnitor al Țării RomâneÈ™ti. Întâlnirea istorică în cadrul căreia s-a decis Mica Unire s-a întâmplat la Hotel Concordia din BucureÈ™ti, astăzi aflat pe str. Smârdan, nr. 39.
Mica Unire a fost un proces complex care a presupus ca cele două principate să se unească puternic în cultură È™i economie. Acest proces a demarat în 1848, atunci când s-a realizat uniunea vamală dintre Moldova È™i Èšara Românească, pe vremea domnitorilor Miahil Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.
În contextul unor evenimente importante pe plan internaÈ›ional, în 1857 a avut loc o adunare ad-hoc a celor două țări, iar votul popular obÈ›inut în favoarea unirii a dus la ConvenÈ›ia de la Paris, o înÈ›elegere între Marile Puteri prin care se accepta o uniune mai mult formală între cele două țări, care încă aveau guverne diferite È™i doar câteva instituÈ›ii comune.
La ConvenÈ›ia de la Paris din 1857 s-a decis, din cauza obiecÈ›iilor Austriei È™i Înaltei PorÈ›i, ca statutul definitiv al Principatelor să nu fie stabilit prin tratat de pace, ci să consulte dorinÈ›a moldovenilor È™i muntenilor cu privire la Mica Unire. Astfel a luat naÈ™tere „partida naÈ›ională” care avea scopul de a populariza programul politic naÈ›ional: autonomia È™i neutralitatea Principatelor, unirea, prinÈ› străin, guvern reprezentativ cu o singură adunare generală care să reprezinte interesele tuturor forÈ›elor social-politice ale societății.
După 2 ani de demersuri politice atât pe plan naÈ›ional, cât È™i internaÈ›ional, a venit ziua votului. Pe 24 ianuarie 1859, la ora 11:00 dimineaÈ›a, reprezentanÈ›ii Adunării Elective (formaÈ›iune realizată în urma ConvenÈ›iei de la Paris din 1857) s-au întrunit, iar atunci Vasile Boerescu a cerut o È™edință secretă È™i a spus:
„A ne uni asupra principiului Unirii este a ne uni asupra persoanei ce reprezintă acest principiu. Această persoană este Alexandru Ioan Cuza, domnul Moldovei! Să ne unim asupra acestui nume È™i posteritatea ne va binecuvânta, È›ara ne va întinde mâinile È™i conÈ™tiinÈ›a noastră va fi împăcată că ne-am împlinit o dorință sfântă”.
Alexandru Ioan Cuza a fost ales în unanimitate. În ziarul „Românul” din 27 ianuarie/8 februarie scria: „Nu se auzeau în toată capitala decât cele mai vii demonstraÈ›ii de bucurie. Singurul spectacol care se vedea pe toate uliÈ›ele, pe la toate răspântiile, pe toate locurile publice al BucureÈ™tilor. FraÈ›ii noÈ™tri, țărani strigau acum cu toată puterea energică a sufletelor lor: Să trăiască Cuza! Să trăiască Domnul nostru! Se aruncau unii în braÈ›ele altora, fără deosebire de condiÈ›ii, ca cum toÈ›i, în general, ar fi scăpat de jugul cel mai apăsător”.
La mulÈ›i ani, România! La mulÈ›i ani, români de pretutindeni!
Te-ar putea interesa: Psiholog: Ceea ce părinții numesc probleme de comportament este, de fapt, sevrajul dat de dependența de ecran!
Ne poÈ›i urmări pe Facebook sau poÈ›i descărca aplicaÈ›ia gratuit È™i te anunțăm noi când apare ceva nou!
Sursa foto: https://reporter24.info/mica-unire-semnificatia-zilei-de-24-ianuarie/