Accesul necontrolat al copiilor la gadget-uri oferă dependență și poate avea consecințe extrem de grave asupra comportamentului celor mici, transmite psihologul Beatrice Busuioc, potrivit dcmews.ro.
„Din păcate, această eră a gadget-urilor creează dependență È™i nu doar copiilor, ci È™i în rândul nostru, al adulÈ›ilor. Spun din propria experiență că mă trezesc uneori că nu È™tiu de ce am intrat pe o anumită pagină de socializare când eu voiam să fac cu totul altceva pe telefon. Sunt anumite procese care devin mecanice. Dacă pentru noi, adulÈ›ii, este atât de dificil să gestionăm situaÈ›ia, oare cum este pentru un copil care nu face față atâtor stimuli puternici asupra creierului?
De aceea, când vezi copii mici care stau în faÈ›a ecranelor, ei sunt captivaÈ›i. Dacă îi strigi, nu te aud. Acei stimuli sunt foarte puternici pentru creierul lor, încât ei nu mai au capacitatea să capteze È™i alÈ›i stimuli din jur. Au un efect dăunător asupra creierului. Pentru un copil mic, telefonul este ca un drog È™i creează dependenÈ›e. În momentul în care s-a instalat dependenÈ›a, acolo vorbim, de cele mai multe ori, È™i de sevraj. Ceea ce părinÈ›ii numesc probleme de comportament, atunci când îi iau copilului telefonul, nu sunt probleme de comportament, ci este un sevraj din dependenÈ›a pentru gadget-uri. Dacă ar fi după mine, eu nu le-aÈ™ da acces copiilor până în clasa a 12-a la gadget-uri.
TotuÈ™i, într-o eră în care toÈ›i copiii au acces, vine È™i partea mea empatică, accea care poate să înÈ›eleagă faptul că a-i restricÈ›iona total accesul unui copil la gadget-uri înseamnă a-l priva de zona de socializare. Dacă toÈ›i prietenii au acces la gadget-uri, iar eu nu-i dau acces copilului meu È™i el nu are acces, va fi respins, deoarece subiectele lor comune îl vor exclude automat pe copilul meu. Copilul are nevoie să cunoască puÈ›in din fiecare” a spus Beatrice Busuioc.
Psihologul a dat È™i un sfat părinÈ›ilor care se confruntă cu astfel de situaÈ›ii È™i anume, ei trebuie să „le stabilească celor mici un program de care să se È›ină cu rigurozitate” È™i, foarte important, să stea lângă copil în timpul pe care acesta îl petrece pe gadget-uri. „Acea jumătate de oră sau oră trebuie să fie supravegheată de părinte, care interacÈ›ionează cu copilul, îi arată avantajele, dezavantajele È™i este acolo să fie atent la ce caută copilul”, a mai spus psihologul.
Te-ar putea interesa: BoloÈ™, detalii despre ajutorul de încălzire: Banii vor intra pe 20 februarie!
Ne poÈ›i urmări pe Facebook sau poÈ›i descărca aplicaÈ›ia gratuit È™i te anunțăm noi când apare ceva nou!
Sursa foto: https://www.itsybitsy.ro/cum-gestionezi-impactul-tehnologiei-dezvoltarea-copilului/