Sursele alimentare sunt principalele cai prin care organismul se energizeaza, pentru a-si putea indeplini functiile si pentru a face fata tuturor solicitarilor. Din acest motiv, o dieta necorespunzatoare este cauza principala a oboselii si lipsei de energie. In sezonul rece, urmarea unei diete echilibrate este foarte importanta, intrucat corpul ajunge mai usor in starea de extenuare, incercand in permanenta sa isi regleze temperatura interna afectata de conditiile meteorologice nefavorabile.
Sursele alimentare de energie
Atunci cand treceti de la un regim alimentar de tip fast food sau format din alte produse slab nutritive (dar pline de zahar si grasimi nesanatoase) la unul de o calitate superioara, efectele pozitive se vor resimti imediat. Asadar, aflati care sunt sursele alimentare de energie de care aveti nevoie, pentru a evita starile neplacute de oboseala.
Carbohidratii
Principala sursa de energie a organismului sunt carbohidratii. Acestia sunt de doua tipuri: carbohidratii complecsi (numiti si "cei buni", deoarece induc senzatia persistenta de satietate si energizeaza pe perioade indelungate) si carbohidratii simpli (sunt "cei rai", deoarece au valoare nutritiva inferioara, energizeaza pe o perioada scurta de timp si apoi produc un colaps energetic in corp).
Carbohidrati complecsi regasim in alimente precum fasolea, cerealele integrale si legumele. Carbohidratii simpli provin din dulciuri, prajituri de patiserie, bauturi racoritoare si alimente procesate cu zaharuri simple.
Recomandarile specialistilor in nutritie spun ca o dieta sanatoasa, echilibrata si benefica rezervelor de energie ale organismului contine intre 45% si 65% carbohidrati de buna calitate. Asadar, puneti accentul pe carbohidratii complecsi, care contin fibre necesare digestiei si mentinerii starii de satietate. In acelasi timp, limitati pe cat posibil aportul de carbohidrati simpli.
Proteinele
Materialul de constructie principal al organismului, proteinele asista dezvoltarea tesuturilor, transporta vitaminele, stimuleaza activitatea hormonala si mentin integritatea tesutului muscular. Din acest motiv, proteinele sunt esentiale pentru vigoarea si vitalitatea organismului, respectiv pentru rezervele de energie de care acesta dispune.
Proteinele pot fi atat de natura animala, cat si de natura vegetala. Leguminoasele, carnea de pui, fructele de mare, ouale si produsele lactate sunt surse de baza ale proteinelor. Chiar daca ele sunt importante, proteinele de origine animala ar trebui sa fie introduse cu moderatie in alimentatie. In schimb, cele de origine vegetala pot fi consumate in cantitati generoase, din surse precum fasolea, nucile si soia.
Potrivit recomandarilor medicilor nutritionisti, aproximativ 10%-35% din aportul zilnic de calorii ar trebui sa provina din proteine. Surse calitative de proteine pure sunt fasolea, lintea, soia, carnea slaba si pestele.
Va mai puteti suplimenta aportul necesar de proteine consumand scoici, albus de ou, lapte si iaurt degresate, branza cu continut mic de grasime, carne rosie sau carne de porc macre.
Fibrele
Lista surselor alimentare de energie este completata de fibre. Aceste elemente din hrana se refera la partile plantelor sau alimentelor animale care nu pot fi digerate si absorbite in organism. Fibrele sunt de doua tipuri:
- Fibre insolubile: regasite in cereale integrale si legume.
- Fibre solubile: regasite in fulgii de ovaz, fasolea uscata, unele fructe (mere si portocale) etc.
>Expertii recomanda un consum de 21-25 de grame de fibre in fiecare zi pentru femei si de 30-38 de grame pentru barbati. Cele mai bune surse de fibre sunt fructele, legumele si cerealele integrale (ovazul, orezul brun, orzul, meiul, hameiul etc.).
Sursa foto: http://new.slimmingreview.net