Moda copiilor
In acest sens nu este vorba sa se dea indicatii pentru a preintampina eventuale greseli in materie de gust, ci mai ales de a anunta regulile de igiena, tinand seama de particularitatile organismului copilului.
Linia de croiala nu trebuie sa stanjeneasca respiratia, circulatia sangelui si a limfei, sa ingaduie miscarea; hainele sa fie comode la imbracat si dezbracat. Organismul copilului este supus atat supraincalzirii, cat si racirii exagerate. Iata de ce, imbracamintea copilului trebuie sa fie iarna foarte calduroasa, iar vara sa pastreze racoarea.
Pentru iarna se recomanda imbracamintea apropiata de corp, care sa asigure nu numai caldura, ci si o incalzire uniforma a corpului.
Salopetele cu gluga, mai stranse in jurul taliei, a manecilor, gleznelor si gulerului par a fi ideale. O grija deosebita trebuie acordata acoperirii corpului, mainilor si picioarelor. Paltoanele, pardesiile, pe cat se poate, trebuie confectionate din stofe moi si mai ales usoare.
E absolut contraindicata folosirea imbracamintei, in straturi, adica infofolirea copilului cu haine unele peste altele; se produce o supraincalzire, se mareste transpiratia, lenjeria se umezeste, iar copilul raceste.
Pentru vara se vor croi vesminte ce "atarna" pe umeri, acestea permit circulatia mai libera a aerului, deci o pierdere mai mare de caldura si o evaporare mai rapida a transpiratiei. In alegerile sau confectionarea hainelor de vara, trebuie sa se tina seama de faptul ca tesaturile ca si coloritul lor, trebuie sa impiedice patrunderea razelor de soare; tesaturile albe sau in culori deschise – bleu, roz – sunt cele mai potrivite.
Daca sub hainele albe copilul poarta lenjerie de culoare mai inchisa, de asemenea lejera, se asigura o ventilatie mai buna si o indepartare mai rapida a aerului incalzit si umezit de soare.
1. Imbracamintea trebuie croita la dimensiunile copiiilor, mai bine cusute cu rezerve prea mari.
2. Pielea copiiilor este subtire si delicata, de aceea tesaturile se aleg moi, usoare, din fibre naturale care sa se poata spala usor. Taieturile hainelor sau lenjeriei trebuie facute "in afara" si nu inspre pielea copilului pentru a nu-i produce rosaturi.
3. Se exclud categoric jartierele si in parte elasticul de la pantaloni in dreptul mijlocului, sub genunchi, la maneci.
4. O grija deosebita trebuie acordata incaltamintei. Pantofii prea mici deformeaza mersul, iar cu cei prea mari mersul devine obositor si adeseori se produc rosaturi dureroase.
5. Lenjeria de corp se confectioneaza din tesaturi usor de spalat si in acelasi timp higroscopice. Panza rara si moale din in "pufulet" ca si materialele din bumbac sunt cele mai recomandate iarna.
6. Lenjeria de noapte trebuie sa fie usoara si sa incalzesca uniform corpul. Cea mai potrivita este camasa lunga, lejera, cu maneci. Lenjeria de pat trebuie sa fie obligatoriu din bumbac sau din in. Deoarece lenjeria de pat constituie un element de prima importanta in pastrarea sanatatii copilului, ea trebuie intretinuta cu deosebita grija. Este obligatorie schimbarea la 2-3 zile a lenjeriei.
7. Obligatoriu, zilnic se schimba ciorapii.
8. Aerisirea zilnica a lenjeriei cat si a hainelor. Dupa cateva ore de stat la soare, bacteriile dispar. Hainele se curata apoi cu peria sau cu aspiratorul.
9. Lenjeria de pat nu se apreteaza, deoarece devine astfel impermeabila pentru aer si vaporii de apa.
Culoarea, ca si desenele imprimeurilor sunt de o covarsitoare importanta pentru copii, exercitand o influenta directa asupra lor.
Se recomanda culori vii, luminoase, in tonuri calde, cele mohorate sau neutre sunt chiar daunatoare pentru copii. La fel de neindicata este si paleta nuantelor prea tari, obositoare si nesanatoare. Careurile si dungile in nuante calde, ca si imprimeurile cu floricele mici pe fonduri vii colorate, sau diferitele desene reprezentand personaje de basm, pasari ori fructe creaza un cadru prielnic, o atmosfera calda, destinsa.
Atat baietii, cat si fetele vor purta dimineata pantaloni prinsi in bretele incrucisate sau salopete confectionate – vara, din materiale de bumbac, din stofa usoara.
Sortul este piesa obligatorie pentru joaca, rochia fiind chiar pentru fetite mai putin comoda.
Cele mai indicate sunt bluzitele sau maiourile cu maneci scurte – vara, jersee calduroase din lana pe corp – iarna. Pentru dupa – amiaza, li se pot confectiona fetitelor rochii mici, cochete, iar baietilor costume compuse din pantaloni lungi si o camasa brodata sau cu un jabou.
Sursa foto: http://pozehd.blogspot.ro