Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Åžtiri È™i evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Lifestyle
 
SANATATE
Adaugat: 12 Ianuarie 2016

     Se tot vorbeste despre această dietă care promite o pierdere semnificativă a kilogramelor ÅŸi care, pe deasupra, fereste organismul de multe probleme de sănătate specifice modernităţii precum diabetul, bolile de inimă ÅŸi chiar unele tipuri de cancer.

     Secretul ÅŸi succesul acesteia se pare că ar consta în regimul alimentar pe care se bazau strămoÅŸii noÅŸtri din epoca de piatră.

     În primul rând, acest stil de viaţă se bazeaza pe alimentele de bază la îndemâna strămoÅŸilor noÅŸtri acum mai bine de 40.000 de ani.

     ADN-ul uman este acelaÅŸi dintotdeauna, deci adăugirile din alimentaÅ£ia contemporană nu îÅŸi au sensul, din moment ce oameni ca ÅŸi noi au supravieÅ£uit cu mâncare mult mai puÅ£ină ÅŸi mai puÅ£in diversificată ÅŸi, culmea, acest stil de viaţă a Å£inut la distanţă multe afecÅ£iuni care acum se acutizează din ce în ce mai des în rândul populaÅ£iei.

     Acest lucru este cauzat în mare parte de regimul alimentar bogat în calorii, introducerii alimentelor procesate precum cerealele, produsele lacatate ÅŸi cele îmbogăţite cu zaharuri.

     Dieta Paleo simplifică la minimum acest regim alimentar ÅŸi se bazează pe două componente majore: alimente de origine animală ÅŸi plante naturale.

     Astfel, dieta Paleo, în linii mari, include consumul de peÅŸte, ouă, pui, curcan, raţă, fructe de orice fel, proaspete sau în coajă lemnoasă, seminÅ£e ÅŸi legume crescute în mod natural, fără îngrăşăminte ÅŸi altÅ£i aditivi care le pot modifica structura.

    Aceste alimente nu doar că asigură necesarul de vitamine, nutrienÅ£i ÅŸi antioxidanÅ£i de care corpul are atâta nevoie, ci au capacitatea de a reduce indicele glicemic, scăzând astfel riscul de diabet, previn tulburările digestive ÅŸi obezitatea, datorită conÅ£inutui crescut de fibre, care previn constipaÅ£ia ÅŸi conferă rapid senzaÅ£ia de saÅ£ietate, iar proteinele conÅ£inute de carne asigură energia de care avem nevoie pentru a face faţă unei zile obositoare la serviciu.
 

     Regula numărul 1: vegetalele ocupă două treimi din farfurie – iar restul va fi ocupat de o porÅ£ie de proteine, respectiv carne de mărimea podului unei palme, un fruct ÅŸi o porÅ£ie de grăsimi sănătoase, cum este avocado de exemplu.

     Regula numărul 2: eliminarea tuturor alimentelor care provoacă inflamaÅ£ii în corp – dieta imită regimul alimentar al strămoÅŸilor, deci elimină din start produsele ambalate ÅŸi procesate. Această categorie de alimente vine “la pachet” cu o sumedenie de aditivi, conservanÅ£i, sare ÅŸi zahăr, ingrediente recunoscute pentru efectul lor negativ asupra organismului, în special asupra sistemului imunitar ÅŸi care creează mediul propice de apariÅ£ie a inflamaÅ£iilor, cauza a numeroase afecÅ£iuni. Deci, vor fi excluse lactatele de orice fel ÅŸi dulciurile rafinate, precum ÅŸi cerealele, atât de ridicate în slăvi la momentul actual.

      SusÅ£inătorii dietei Paleo sunt de părere că toate „beneficiile nutriÅ£ionale”ale acestor alimente pot fi la fel de bine regăsite în compoziÅ£ia fructelor ÅŸi legumelor. În plus, ce nu se prea menÅ£ionează despre cereale este faptul că pot irita intestinul, ducând la probleme precum balonarea ÅŸi sindromul de colon iritabil.

      Regula numărul 3: adio numărat de calorii – dacă până acum eraÅ£i cu ochii pe tabelul care indica numărul de calorii pentru fiecare aliment, iată că paleodieta vă scapă de această povară. PuteÅ£i mânca oricât ÅŸi orice doriÅ£i, bineînÅ£eles în limitele impuse de regula numărul 1. Atâta vreme cât corpul nu primeÅŸte aditivii care se găsesc acum în majoritatea alimentelor, acesta se va comporta normal ÅŸi nu va resimÅ£i nevoie de dulce sau de sărat. Pofta de dulce se taie cu un fruct iar cea de sărat cu o masă formată din proteine ÅŸi legume.

      Regula numărul 4: luaÅ£i cina la micul dejun – aÅ£i auzit bine, ceea ce se presupune că veÅ£i mânca la masa de seară este recomandat să fie servit la micul dejun, prima masă din zi, pentru că acela este momentul la care organismul are cea mai mare nevoie de substanÅ£ele nutritive pentru a trece cu bine de o zi lungă ÅŸi solicitantă. Deci, uitaÅ£i de celebrele cereale cu lapte ÅŸi mâncaÅ£i o porÅ£ie de carne de pui, curcan, somon sau chiar un burger, pentru că acestea vă Å£in sătui pe durata întregii zile ÅŸi rezervaÅ£i seara unui fruct sau unei salatae uÅŸoare de legume.

      Regula numărul 5: aveÅ£i voie să triÅŸati doar o dată pe săptămână – puteÅ£i obÅ£ine beneficiile promise de dieta Paleo chiar dacă o urmaÅ£i doar în proporÅ£ie de 85 %. Desigur, urmată 100% ca la carte, timp de o lună de zile vă scapă de kilogramele nedorite, însă aceasta nu se doreÅŸte a fi încă o dietă fadă ÅŸi restrictivă, ci un stil de viaţă, deci când ÅŸi când mai puteÅ£i pofti la o prăjitură sau un pahar cu vin roÅŸu.

CONTRAINDICAÅ¢II: Persoanele care suferă de afecÅ£iuni precum litiază biliară sau pancreatită, care împiedică digerarea eficientă a grăsimilor, în special cele de origine animală, din dieta Paleo, trebuie să consulte în prealabil un medic, care va efectua un set de analize din care va reieÅŸi dacă persoana în cauză poate urma această dietă sau nu.

      De asemenea, trebuie Å£inut cont de faptul că omul paleolitic avea anumite activităţi fizice care astăzi se regăsesc foare puÅ£in în stilul de viaţă. De exemplu, în trecut oamenii vânau, cercetau mediul înconjurător, se căţărau ÅŸi se târau fără a fi protejaÅ£i de invenÅ£iile moderne precum încălţămintea sau ÅŸoselele, astfel că îÅŸi antrenau fiecare muÅŸchi, tendon ÅŸi ligament, protejându-se astfel de boli precum artrita, osteoporoza sau alte afecÅ£iuni care afectează mobilitatea. În plus, aceÅŸtia dormeau foarte mult, ceea ce elucidează în mare măsură misterul stării de sănătate excelente ale acestor oameni ai peÅŸterilor. Soarele era, de asemenea, o componentă a vieÅ£ii cotidiene în era preistorică ÅŸi asigura necesarul de vitamina D, atât de greu de asimilat prin alimentaÅ£ie. Ca să nu mai menÅ£ionăm că fumatul ori consumul de alcool erau inexistente, factori de risc care astăzi se regăsesc în rândul majorităţii populaÅ£iei active.

      Nu uitaÅ£i nici de activităţile recreative, care presupun în acelaÅŸi timp miÅŸcare, cum ar fi fotbalul, mersul pe role, pe bicicletă, jogging-ul sau dansul, pentru a scăpa de stresul acumulat pe parcursul unei săptămâni de lucru ÅŸi pentru a pune corpul ÅŸi sângele în miÅŸcare.

sursa foto:http://www.healthifa.com/wp-content/uploads/2015/06/paleo-diet.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Produse care, folosite pe ten, provoacă iritații și acnee
Nu toate produsele naturale au beneficii asupra tenului.
 
EDAMAME: Trei lucruri importante pe care să le știi despre ele
Boabele tinere de soia sunt foarte gustoase și au o mulțime de benef...
 
Beneficiile acupuncturii asupra sănătății organismului
O procedură specifică medicinei chinezești ce poate face minuni pen...
 
Obiceiuri banale care te îmbătrânesc fără să îți dai seama
Procesul de îmbătrânire este firesc, dar el poate fi încetinit. ...
 
Trei reguli simple pentru ca tenul să arate mai tânăr după 40 de ani
Sunt câteva lucruri simple ca, în cazul în care ai trecut de 40 de ...
 
Sosul de soia: Proprietăți și mod corect de utilizare
Sosul de soia este nelipsit din bucătăria asiatică, el dă o savoar...
 
 Opt obiceiuri sănătoase în sarcină
Sarcina este o perioadă minunată, dar plină de schimbări pentru fe...
 
Cinci pași simpli prin care vei deveni mai atrăgătoare
Iată ce obiceiuri să ai dacă vrei să fii mai atrăgătoare în 21 ...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Sfaturile unui Părinte în pragul Paștelui: Nu vă umpleți doar cu pregătiri de mâncăruri

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Un medic spune cum să ne ferim de toxiinfecțiile alimentare în această perioadă

» 02 Mai 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Ți se pare că pielea ta arată mai bătrână decât ar trebui? Iată din ce cauze

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Reduceri la biletele TAROM până pe 7 mai, pentru călătorii între 15 mai și 30 iunie

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL MARAMURES
 
Primăria Cavnic oferă gratuit un teren tinerilor care vor să își deschidă un service auto

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VASLUI
 
A fost aprobat proiectul Secției de îngrijiri paliative din cadrul SJU Vaslui

» 30 Aprilie 2024 | Comentarii 0