Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Lifestyle
 
DESERT
Adaugat: 22 Mai 2013    Actualizat: 22 Iulie 2013

Cozonac

 

Ingrediente:

Pentru 2 cozonaci: 
1 kg faina 
2 pliculete drojdie uscata 
250 g zahar 
500 ml lapte
200 g unt topit 
5 galbenusuri 
1 lingurita rasa de sare 
coaja rasa de la o lamaie 
2 esente de rom 
4 pliculete de zahar vanilinat

Pentru umplutura: 
250g nuca macinata 
4 linguri lapte
5 linguri cu varf zahar tos
2 esente de rom 
1 lingura cu varf de cacao

Pentru uns cozonacii: 
1 galbenus crud
30 ml lapte

Preparare:

Punem intr-un castron nuca, pe care o macinam, in prealabil, adaugam cacao, zahar, esentele de rom, laptele si amestecam, pana la omogenizare. Punem si stafidele intr-un castron, adaugam peste ele apa cat sa le acopere si le lasam sa se inmoaie cel putin 30 – 45 minute. Dupa ce s-au inmuiat le punem la scurs intr-un strecurator. Intr-un castron punem laptele caldut, adaugam zaharul, pliculetele de zahar vanilinat si amestecam totul pana la dizolvarea zaharului.

Maiaua o pregatim intr-un castron in care punem urmatoarele ingrediente: o mana de faina, pliculetele de drojdie si lapte cateva linguri din laptele amestecat deja cu zaharul si vaniliile. Amestecam ingredientele pana se formeaza o pasta – aluat, pudram cu faina si lasam la dospit intr-un loc caldut 15 – 20 minute.Intr-un castron punem galbenusurile, adaugam un praf de sare si amestecam. Adaugam peste galbenusuri coaja rasa de lamaie si amestecam din nou pana la omogenizare.

Intr-un castron mare cernem de 2 ori faina, pe care o lasam de cu seara la cald, adaugam maiaua care intre timp a crescut, adaugam galbenusurile frecate cu sare si coaja rasa de lamaie, laptele in care am dizolvat zaharul si vaniliile si in final adaugam si esentele de rom. Amestecam toate ingredientele pana obtinem un aluat, dupa care luam in causul palmei cate putin unt topit in prealabil, ATENTIE, nu turnam untul in aluat , ci putin cate putin luam in palma si framantam pana ce il incorporam pe tot.

Framantam aluatul foarte, foarte bine neaparat timp de 30 minute. Dupa ce am framantat aluatul bine de tot, presarampeste aluat un praf de faina, punem peste un servet curat de panza si il lasam alutul la crescut 1 ora si jumatate intr-un loc caldut. Dupa ce timpul de dospit expira, aluatul a crecut foarte frumos. Pe suprafata de lucru intindem o pelicula subtire de ulei si rasturnam aluatul. Impartim aluatul in 2 parti egale, pentru 2 cozonaci. Luam aluatul si il impartim in 2 parti egale. Luam prima parte din aluat intindem o foaie, presaram peste umplutura de nuca si rulam.

Luam cea de a doua parte de aluat, intindem o foaie, presaram umplutura de nuca si rulam. Impletim cele doua rulouri umplute cu nuca si le punem intr-o tava pentru cozonac, pe care am tapetat-o cu hartie de copt, hartie pe care am uns-o cu ulei.

Lasam cozonacii la crescut pentru 40 minute, la loc caldut, fara curent. Dupa ce cozonacii au crescut ii ungem cu un galbenus de ou amestecat cu putin lapte, ii presaram cu zahar brun, mac, nuca macinata, susan sau ii putem lasa simpli. Coacem cozonacii in cuptorul preincalzit timp de 40-45 minute, dupa care ii scoatem din cuptor si ii acoperim cu un prosop curat.

Sursa foto: Facebook.com


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Cinci lucruri interesante pe care nu le știai despre banane
De ce cresc bananele în forma curbată?
 
Patru modele de tricouri esențiale pentru garderoba de primăvară
Tricoul este un element de bază pentru orice ținută și nu trebuie ...
 
Trei ingrediente eficiente pentru pielea din jurul ochilor
Cremele pentru zona din jurul ochilor au un rol foarte important în m...
 
Produse care, folosite pe ten, provoacă iritații și acnee
Nu toate produsele naturale au beneficii asupra tenului.
 
Rochia din mătase naturală, de ce să o porți în cadrul unui eveniment special
Mătasea este supranumită „țesătura regilor”, datorită calită...
 
Sfaturi practice legate de mașina de spălat
Iată câteva lucruri care te vor ajuta să păstrezi hainele mai frum...
 
Cum alegi nuanța de blush perfectă pentru tine
Blush-ul adaugă o notă de prospețime și vitalitate tenului.
 
Cele mai bune surse vegetale de proteine
Cantitatea de proteină pe care o consumăm zilnic este foarte importa...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
Poșta Română: Program special între 1-6 mai. Detalii despre livrarea pensiilor

» 22 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Studiu: Românii stau 9 zile din lună pe telefon. Medic: Apar probleme de sănătate fizică și psihică

» 22 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
EDAMAME: Trei lucruri importante pe care să le știi despre ele

» 22 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
La sfârșitul lunii se redeschide Domeniul Regal Săvârșin cu un târg de primăvară

» 22 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL PRAHOVA
 
Investițiile în sistemul educațional, prioritate pentru primarul Alin Moldoveanu

» 22 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL CLUJ
 
Urmează să se pregătească șantierul pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0