Ce alimente îÅ£i Å£in de cald iarna aceasta
Proteinele ÅŸi condimentele te ajută să te încălzeÅŸti în sezonul rece. Desigur nu trebuie să-Å£i lipsească nici supele fierbinÅ£i. Vezi ce alte alimente "Å£in de cald".
Nu doar hainele groase ne Å£in de cald iarna, ci ÅŸi alimentele, dacă le alegi după cum îÅ£i dictează corpul tău, care ÅŸtie deja ce îi trebuie în sezonul rece. AÅŸa se face că imediat ce se lasă frigul începem să poftim condimente picante, ciorbe, supe, feluri consistente cu carne, pe care vara le evităm în general.
Proteine ÅŸi condimente
Dr. Luigi Gratton, vicepreÅŸedinte pe probleme medicale ÅŸi de educaÅ£ie medicală al Herbalife, ne recomandă să consumăm în sezonul rece mai multe proteine, care Å£in de cald mai bine decât carbohidraÅ£ii. Dacă Å£ii post, deci nu poÅ£i mânca preparate din carne, ai grijă să consumi leguminoase, de asemenea bogate în proteine.
Condimente picante, care ne încălzesc din interior - sigur ai observat că "te trec toate transpiraÅ£iile" când mănânci ceva iute. SubstanÅ£ele din alimentele picante - usturoi, ghimbir, ardei iute - stimulează la nivelul gurii, aceiaÅŸi nervi care detectează ÅŸi căldura, aÅŸa că se produce aceeaÅŸi reacÅ£ie ca atunci când bei ceva cald: se dilată vasele de sânge, transpiri ÅŸi te înroÅŸeÅŸti.
Grăsimi bune
Iarna ai nevoie mai mult ca oricând de grăsimile benefice pe care le obÅ£ii din peÅŸte. Dacă Å£ii post, consumă nuci, alune ÅŸi seminÅ£e, care sunt aproape la fel de valoroase atâta timp cât nu sunt prăjite. Åži suplimentele cu omega 3 pot fi de ajutor.
Vitamina B3 pentru circulaţie mai bună
Ca să nu suferi foarte tare de frig, mănâncă alimente care conÅ£in vitamina B3, cunoscută ÅŸi ca niacină. Aceasta sprijină buna funcÅ£ionare a sistemului circulator ÅŸi contribuie la dilatarea capilarelor, deci gata cu mâinile ÅŸi picioarele reci. Ca să nu duci lipsă de niacină, mânâncă ouă, lapte, brânzeturi, ficat, susan, alune ÅŸi cereale integrale.
Supa de pui, bună pentru răceală
Dr. Luigi Gratton ne reaminteÅŸte de ajutorul preÅ£ios pe care îl oferă supa de pui în răceală ÅŸi gripă. Pe lângă faptul că e săţioasă, gustoasă ÅŸi poate fi servită fierbinte, supa de pui este un remediu cu eficienţă dovedită în caz de răceală. Supa îmbunătăţeÅŸte circulaÅ£ia la nivelul mucoaselor ÅŸi ajută astfel la desfundarea nasului.
În plus, supa ÅŸi ciorba contribuie hidratare, aspect important în sezonul rece. Dacă vara bem cu toÅ£ii multă apă, iarna nu simÅ£im setea la fel de bine, dar corpul tot are nevoie de cei doi litri de lichide pe zi. Mai poÅ£i să bei ceai cald sau lapte.
Sursa foto: http://media.realitatea.ro/multimedia/image/201212/w728/caldura_iarna_74998900.jpg