Ouale sunt printre cele mai versatile alimente din bucatarie- pot fi servite intr-o multitudine de moduri, pot da textura si gust unor mancaruri la cuptor si se potrivesc atat la feluri dulci cat si sarate. Ouale au de asemenea un aport considerabil de nutrienti si putine calorii – ofera organismului o gama larga de vitamine si minerale in doar 72 de calorii, cat are un ou de marime L. Totusi, ouale au si cateva dezavantaje nutritionale, astfel incat ar trebui consumate cu moderatie, ca parte a unei diete echilibrate.
Unul dintre avantajele nutritionale ale oualelor este continutul de proteine. Fiecare ou mare contine 6.3g de proteine- 3.6 din albus si 2.7 din galbenus. Ca si alte alimente de provenienta animala, oul contine proteine complete, adica iti asigura aportul total de aminoacizi de care organismul are nevoie. Aminoacizii sunt sintetizati de corpul nostru pentru mentinerea sanatatii tesuturilor si a functiei cerebrale. Fiecare ou consumat asigura 20% din necesarul zilnis de proteine pentru o femeie si 17% pentru un barbat.
Fiecare ou este o sursa de baza pentru anumiti nutrienti. Consumul de oua ofera un aport importanta de colina, vitamina esentiala pentru buna functionare a creierului. Un ou de marime L contine 147mg de colina, in jur de 27% din cantitatea recomandata pentrru un barbat si 35% pentru o femeie. Ouale contin de asemenea seleniu, vitamina principala in functia glandei tiroide. Un ou iti ofera 28% din necesarul zilnic de seleniu. Mai mult, ouale maresc aportul de iod, vitaminele B2, B5 si B12.
In ciuda continutului nutritional, ouale nu sunt o dieta sanatoasa pentru oricine. Ele contin mult colesterol – 185mg la ou, adica 62% din necesarul zilnic. Cu toate ca nu toti reactionam rau la aport de colesterol, unele persoane pot observa o marire a colesterolului din sange cand mananca alimente ce-l contin. Din moment ce colesterolul marit din sange creste riscul de boli cardiace, cei care nu reactioneaza bine la el trebuie sa evite ouale. Totusi, deoarece tot colesterolul continut de ou se gaseste in galbenus, mancand doar albusul suntem in siguranta.
Incearca sa gatesti oul sanatos. Pentru inceput ai grija sa fie pregatit bine, din moment ce ouale crude sau nefacute provoaca dezvoltarea de bacterii nesanatoase si intoxicatii alimentare. Pondereaza folosirea uleiului cand faci oua, si serveste-le cu alimente sanatoase, ca ardei rosu tocat, ciuperci sau alte legume. Limiteaza aportul de colesterol prin inlaturarea galbenusului. Din cand in cand, amesteca oul intreg cu albusul altor oua, astfel ingerezi mai putin colesterol. Daca ai istoric de colesterol marit in sange, vorbeste cu medical curant si vezi ce posibilitati ai pentru a a include ouale in dieta.
sursa foto: https://www.livestrong.com/article/292258-grapefruit-boiled-egg-diet/