Perioada 1-9 martie este destinată tradiției care o are în prim plan pe Baba Dochia. Potrivit legendei, zilele acestea sunt cele mai capricioase din an pentru că reprezintă confruntarea dintre anul vechi și anul nou, dintre cald și frig, dintre iarnă și primăvară.
Se spune că așa cum este ziua în care ți-ai ales baba, așa va fi tot anul tău. Obiceiul Babelor este o tradiție populară românească, foarte veche, care este respectată de foarte mulți români.
O legendă despre Baba Dochia spune că ea avea o noră, pe care o năpăstuia ori de câte ori avea ocazia. O dată, fix de 1 martie, Baba Dochia a trimis-o pe noră la râu să spele lână, și din neagră să o facă albă. Pe noră a ajutat-o un înger care i-a dat o floare albă să spele lâna cu ea. Văzând floarea din mâna norei, Baba Dochia a decis să plece cu oile pe munte, crezând că a venit primăvara.
Cum se aleg babele
Una dintre modalități este bazată pe o formulă matematică simplă care include data nașterii. Spre exemplu, dacă te-ai născut pe data de 19, atunci calculezi baba astfel: 1+9=10, adică baba ta va fi pe 1 martie. Dacă te-ai născut pe data de 6, atunci baba ta va fi pe 6 martie. O altă metodă este să îți alegi pur și simplu o zi din intervalul 1-9 martie.
Nu este importantă cifra, ci important este cum va fi vremea în ziua respectivă. Dacă vremea este frumoasă, vei avea un an plin de bucurii, de prosperitate. De asemenea, se mai spune că fiecare dintre cele 9 zile dezvăluie, în funcție de vremea pe care o aduce, caracterul, calitățile și defectele unei persoane. Indiferent de superstiții, Baba Dochia reprezintă lupta dintre iarnă și primăvară.
România Mamă vă dorește O Primăvară Minunată!
Te-ar putea interesa: Ce flori să nu oferi de 1 și 8 Martie!
Ne poți urmări pe Facebook sau poți descărca aplicația gratuit și te anunțăm noi când apare ceva nou!
Sursa foto: https://b365.ro/babele-de-martie-cum-se-aleg-babele-la-romani-sarbatoare-traditionala-256386/