Secretul unei alimentații sățioase dar care să nu îngrașe, în timpul postului, sunt preparatele simple și cât mai naturale. Iată ce alimente ar trebui să ai în casă în această perioadă care să te ajute să mănânci sănătos:
Ciuperci - nu ar trebui să lipsească din meniu mai ales atunci când vrei să ți post. Ciupercile sunt o adevărată sursă de vitamine din complexul B, pe lângă mineralele esențiale care hrănesc corpul. Iată cum se pot prepara:
Toast cu ciuperci: într-o tigaie neaderentă pune un strop de ulei de măsline, iar după ce s-a încins pune ciupercile tăiate felii după care presară puțin usturoi, pătrunjel sare și piper. În doar câteva minute ai un amestec delicios pe care îl poți savura alături de orez fiert simplu, paste integrale sau pe o felie de pâine prăjită.
Omletă falsă din tofu cu ciuperci: pune feliile de ciuperci cu puțină ceapă vrede într-o tigaie stropită cu ulei, iar după câteva minute adaugă tofu fărmițat. La final, presară verdeață.
Pateu de ciuperci cu nuci caju: se pune o mână de nuci caju la înmuiat în apă timp de 2-3 ore. Într-o tigaie călește o ceapă cu cimbru și sare. Golește tigaia și călește ciupercile tăiate felii. Toate ingredientele se pun în robotul de bucătărie, se adaugă puțin ulei de măsline sau pastă de susan pentru a obține un pateu cremos și se mixează, după care se asezonează după gust.
Cereale integrale - mei, hrișcă, quinoa, fulgi de ovăz, orez brun, orez basmati, orz, sunt doar câteva dintre alimentele pe care ar trebui să le consumi zilnic în perioada postului. Acestea dau energie și conțin carbohidrați complecși, pe lângă o cantitate ridicată de fibre care reglează tranzitul intestinal. De asemenea, aceste alimente conțin și vitamine și minerale, fiind printre cele mai sănătoase bucate de post. Sunt avantajoase pentru că se fierb repede și se pot combina cu verdețuri, boabe de fasole din conservă și legume proaspete.
Pateu vegetal făcut acasă - un pateu din linte sau năut pe care să-l întinzi dimineața pe o felie de pâine prăjită, este mereu o alegere bună. Poate fi consumat și cu o salată de verdețuri sau cu legume crude feliate. Pateul din linte, humusul din năut sau fasolea bătută înlocuiesc cu succes orice pateu vegetal din comerț. Este de preferat să optezi pentru astfel de preparate făcute în casă deoarece oferă proteine de calitate.
Supele creme - de linte roșie, dovleac, mazăre, spanac, morcovi, țelină, toate aceste supe se transformă în rețete hrănitoare care sunt potrivite pentru o cină ușoară de post. Dacă le prepari odată pe săptămână, vei avea 3, 4 porții în frigider pe care te poți baza când ții post.
De evitat sunt: pâinea albă, cartofii prăjiți, pastele din făină albă, pateu vegetal din comerț sau alte semipreparate din supermarket. Acestea conțin foarte multe calorii și te vor îngrășa atunci când ții post. Trei mese hrănitoare și fructe pe post de gustare, nu reprezintă niciun pericol pentru siluetă.
Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://www.libertatea.ro/utile-si-servicii/utile/1866244-1866244