Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Administratie
 
MARI PERSONALITATI ROMANESTI
Adaugat: 04 Octombrie 2016    Actualizat: 04 Octombrie 2016

GOLEŞTII (sec. XV-XIX)

 

            Descendenţi din Baldovin Pârcălabul, menţionat în documentele domniei lui Mircea cel Bătran pe la sfarşitul secolu­lui al XlV-lea, Goleştii erau boieri de frunte ai Ţării Româneşti, deţinători de averi mari şi dregătorii importante în sfatul domnesc.

            Radu din Goleşti (sec. XV-XVI) a fost mare spătar în timpul lui Radu de la Afumaţi şi, sub Radu Paisie (1535- 1545), mare clucer şi vistier. În lupta de la Fântâna Ţiganului, Radu a salvat tezaurul ţării şi l-a dus domnitorului «făcand astfel ca mult să se bucure şi să se veselească domnia mea».

            Fiii lui, Ivaşco Golescu (sec. XVI) şi Albu Golescu (sec. XVI - 1574) s-au afirmat mai cu seamă în vremea lui Alexandru vodă Mircea (1568-1577), care spunea că «au fost foarte bucuroşi să-şi pună capetele lor pentru capul dom­niei mele». Albu Golescu a plătit cu viaţa credinţa faţă de domnitor. Trupul lui a fost cu cinste înmormantat în cti­toria familiei de la Vieroşi, sub o fru­moasă lespede împodobită cu un re­lief ce-1 reprezenta în luptă, călare.

            Stroe Leurdeanu, sau, după căsătorie, Stroe din Goleşti (?-1679) a fost cel mai de seamă reprezentant al familiei din veacul al XVII-lea. Conducător al partidei Bălenilor, Stroe a avut un cuvant greu de spus în desfăşurarea eve­nimentelor politice contemporane lui. Intalnit în documente cu diferite dre­gătorii (prima menţiune datată în 1625 îl aminteşte ca postelnic), Stroe a fost unul din apropiaţii lui Matei Basarab şi ai lui Constantin vodă Şerban (1654 -1658), cărora le era. Dealtfel, şi rudă.

            La îndemnul lui Stroe, Grigore vodă Ghica a pus, în anul 1663, să fie ucis capul partidei duşmane, bogatul pos­telnic Constantin Cantacuzino, fapt pentru care domnitorul Antonie din Popeşti (1669-1672) l-a condamnat pe uneltitor. Graţiat şi obligat să se călugărească, Stroe n-a stat mult timp departe de treburile lumeşti, ci, lepădandu-şi sutana şi numele monahal de Silvestru, a fugit în Transilvania. Re­venit In Ţara Românească, a ocupat înalte funcţii dregătoreşti.

            Stroe Leurdeanu rămane important în istoria familiei şi pentru că, în vremea şi la comanda lui, a fost ridicat acel «palat măreţ şi elegant», cum numeşte călătorul Paul din Alep frumosul conac din Goleşti, astăzi muzeu.

            Banul Radu Golescu (1746-1818) era nu numai un om întreprinzător (pe pro­prietăţile sale a pus să se construiască mori, o sticlărie, poduri, prăvălii, ha­nuri), dar, aşa cum spunea despre el Ion Heliade Rădulescu, şi un «apreţuitor al învăţăturii». A înfiinţat la Go­leşti, «pentru învăţătura copiilor satu­lui», o şcoală în limba română. De asemenea, tot în incinta conacului, a organizat un cămin pentru săraci şi o bolniţă - aşezămant unde cei nevoiaşi îşi căutau sănătatea. Banul Radu Go­lescu a îngrijit cu atenţie aceste înfăp­tuiri de interes social, lăsand şi după moartea sa venituri anume pentru în­treţinerea lor: «un pod ce m-am apucatu să-l fac peste Argeş, stătătoriu, îl fac pen­tru oareşicare ajutoriu la săracii ce vor şede în cele şase odăi... cum şi trei roate de moară în apa Argeşului... Aşijdere şi viia de la Negovani, o las să fie totu pentru aceşti săraci».

            Dintre cei trei fii ai banului Golescu, doi din ei: Iordache Golescu (1768- 1848) - filolog, dramaturg, organiza­tor de şcoală românească - şi scriitorul Dinicu Golescu (1777-1830) sunt prin­tre marii deschizători de drumuri ai culturii, ai literaturii moderne.

            În neamul Goleştilor, sau alăturandu-se prin alianţă lui, au fost, în de­ceniile ce au urmat, şi alte mari per­sonalităţi. Între ei, la loc de frunte stau Alexandru Golescu Arăpilă, revoluţio­narul de la 1848, bun prieten al lui Nicolae Bălcescu, doctorul Carol Davila, organizatorul învăţământului me­dical românesc, participant activ la răz­boiul pentru independenţă din 1877, dramaturgul Alexandru Davila, auto­rul dramei istorice în versuri «Vlaicu Vodă».

Sursa foto: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/85/Alexandru_Davila_si_Ion_Luca_Caragiale.jpg/800px-Alexandru_Davila_si_Ion_Luca_Caragiale.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Investițiile în sistemul educațional, prioritate pentru primarul Alin Moldoveanu
Clasa principală a unei grădinițe din Municipiul Câmpina a fost re...
 
La Craiova se desfășoară, până pe 15 mai, o campanie de ridicare a deșeurilor voluminoase
Primăria Craiova derulează o campanie de primăvară de ridicare a d...
 
Candidatul PNL la CJ Hunedoara: Județul merită să fie condus de o echipă liberală vizionară
Călin Petru Marian candidează din partea PNL la șefia Consiliului J...
 
Principalele proiecte ale candidatului PNL la Primăria Poiana Teiului
Alexandru Teodor Chirilă este candidatul PNL la Primăria Poiana Teiu...
 
A fost aprobat proiectul Secției de îngrijiri paliative din cadrul SJU Vaslui
Consiliul Județean Vaslui a aprobat implementarea proiectului care pr...
 
Fostul prefect al Teleormanului candidează pentru funcția de primar al Municipiului Alexandria
„Cu încrederea că voi putea schimba lucrurile în bine”.
 
Primăria Cavnic oferă gratuit un teren tinerilor care vor să își deschidă un service auto
„Tinerii interesați sunt invitați să-și prezinte ofertele la pri...
 
Restricții în trafic, în Noaptea de Înviere, la Galați
Primăria Municipiului Galați anunță închiderea circulației în N...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Să fim recunoscători! Hristos a Înviat!

» 05 Mai 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Geoană: Rusia nu va rata „o oportunitate să influențeze” alegerile din țara noastră

» 04 Mai 2024 | Comentarii 0
 
BEAUTY
 
Pe ce să te axezi când realizezi machiajul de Paște ca să îți pui în evidență calitățile

» 04 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Plimbări cu barca, gratuite, pe lacul din Parcul Drumul Taberei, de Paște

» 04 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL GALATI
 
Restricții în trafic, în Noaptea de Înviere, la Galați

» 04 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL MARAMURES
 
Primăria Cavnic oferă gratuit un teren tinerilor care vor să își deschidă un service auto

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0