Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 22 Aprilie 2019    Actualizat: 22 Aprilie 2019

       Lacul Paltinu este unul dintre cele mai spectaculoase lacuri din România. Acesta se află în județul Prahova, pe marginea drumului județean care leagă Câmpina de comuna Valea Doftanei. Din aprilie și până la sfârșitul lunii august, lacul Paltinu capătă o culoare specială, unică în peisajul românesc, un verde smarald, informează Adevărul.ro.

 

       Una dintre explicațiile acestui efect optic este că, zona în care se află „marea dintre munți”, după cum mai este cunoscută zona, are forma unui cornet, iar pe margini, pe toată circumferința lacului Păltinoasa, se află pădure de brazi și foioase. Astfel, în zilele de vară, verdele crud al pădurii se reflectă ca într-o oglindă în apă. Tonalitatea de albastru smarald se poate observa cel mai bine la miezul zilei, atunci când razele de soare se reflectă perpendicular pe luciul apei.

 

       O altă explicație, după cum au spus scafandrii care s-au aventurat în lac de-a lungul anilor, ar fi că străfundurile acestuia, mai exact pereții lacului, până la o adâncime de 3,5 - 5 metri, abundă de vegetație care aproape că formează un covor verde, des, ce cu greu poate fi străbătut. În această porțiune apa este tulbure, cu o temperatură de 20, 23 de grade Celsius (vara), iar apoi urmează brusc un abis cu apă limpede și mult mai rece (sub 10 grade). În adâncuri, pereții lacului sunt din sedimente de culoare gălbuie, poate și din această cauză culoarea lacului este atât de spectaculoasă.

 

       Deși este de o frumusețe rară, lacul de acumulare Paltinu este extrem de periculos din cauza curenților. Doar cei mai pricepuți înotători pot reuși să ajungă de pe mal până la prima insulă. Fiind un lac de acumulare, apa circulă în permanență. Conul, valea în care s-a format lacul, este alimentat constant de apele aduse de râul Doftana și de afluenții săi. Mai ales în perioadele cu precipitații abundente, la gura de vărsare, debitul apelor râului care intră în vale este foarte mare și formează vârtejuri care nu se văd des cu ochiul liber. Astfel, mișcarea apei în bazin devine circulară, ca și când cineva ar amesteca într-o oală. Acesta este și motivul pentru care înotul în Paltinu necesită un efort suplimentar.

 

       Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto: ://trivo.ro/2017/06/25/excursie-de-o-zi-valea-doftanei-baraj-paltinu/. ://onetakewonderstravel.blogspot.com/2011/10/lacul-paltinu-valea-doftanei.html. ://adevarul.ro/locale/ploiesti/unde-afla-lacul-romanesc-smarald-turistii-incantati-culoarea-unica-vizibila-mai-ales-zilele-senine-vara-1_5cbc4f7d445219c57ecb4f0e/index.html. ://detoxlifedoftanei.wordpress.com/insula-lacul-paltinu-valea-doftanei-prahova-romania-fotografie-mihai-raitaru-2015-800x600/. ://yozi.ro/sub-bai/. ://www.hidroconstructia.com/dyn/2pub/proiecte_det.php?id=158&pg=15

PRAHOVA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Este cea mai veche catedrală din Transilvania care continuă să func...
 
Destinații neobișnuite, incredibil de frumoase, pe care să le vizit...
 
Arboretumul Simeria se află pe Str. Biscaria, Nr. 2, în Simeria, jud...
 
Bastionul Postăvarilor din Brașov adăpostește primul muzeu virtual...
 
Un colț de natură ce descoperă panorame de o frumusețe încântăt...
 
Anul acesta, Tușnad Gastro Blues Fest se va desfășura în perioada ...
 
Declarat monument al naturii, locul fosilifer Purcăreni se află în ...
 
Pietrosu Mare este o rezervație naturală de tip geologic, floristic,...
 
 
 
 
SHOWBIZ
 
Vlad Gherman, mesaj emoționant de 8 Martie, după despărțirea de Cristina Ciobănașu

» 08 Martie 2021 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Gheorghiță: Simptomele la 4-5 zile de la vaccinare, motiv de îngrijorare. Ar putea fi semne ale infecției cu SARS-CoV-2

» 08 Martie 2021 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
 8 Martie - Ziua Internațională a Femeii! Tradiții și obiceiuri

» 08 Martie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Oradea, tot mai sus în topul destinațiilor atractive din România
BIHOR
» 08 Martie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ARGES
 
Primăria Pitești anunță începerea tratamentelor fitosanitare

» 08 Martie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL NEAMT
 
Primarul comunei Timișești, despre strategia de dezvoltare în contextul Europa 2030

» 07 Martie 2021 | Comentarii 0