Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 22 Aprilie 2019    Actualizat: 22 Aprilie 2019

       Lacul Paltinu este unul dintre cele mai spectaculoase lacuri din România. Acesta se află în județul Prahova, pe marginea drumului județean care leagă Câmpina de comuna Valea Doftanei. Din aprilie și până la sfârșitul lunii august, lacul Paltinu capătă o culoare specială, unică în peisajul românesc, un verde smarald, informează Adevărul.ro.

 

       Una dintre explicațiile acestui efect optic este că, zona în care se află „marea dintre munți”, după cum mai este cunoscută zona, are forma unui cornet, iar pe margini, pe toată circumferința lacului Păltinoasa, se află pădure de brazi și foioase. Astfel, în zilele de vară, verdele crud al pădurii se reflectă ca într-o oglindă în apă. Tonalitatea de albastru smarald se poate observa cel mai bine la miezul zilei, atunci când razele de soare se reflectă perpendicular pe luciul apei.

 

       O altă explicație, după cum au spus scafandrii care s-au aventurat în lac de-a lungul anilor, ar fi că străfundurile acestuia, mai exact pereții lacului, până la o adâncime de 3,5 - 5 metri, abundă de vegetație care aproape că formează un covor verde, des, ce cu greu poate fi străbătut. În această porțiune apa este tulbure, cu o temperatură de 20, 23 de grade Celsius (vara), iar apoi urmează brusc un abis cu apă limpede și mult mai rece (sub 10 grade). În adâncuri, pereții lacului sunt din sedimente de culoare gălbuie, poate și din această cauză culoarea lacului este atât de spectaculoasă.

 

       Deși este de o frumusețe rară, lacul de acumulare Paltinu este extrem de periculos din cauza curenților. Doar cei mai pricepuți înotători pot reuși să ajungă de pe mal până la prima insulă. Fiind un lac de acumulare, apa circulă în permanență. Conul, valea în care s-a format lacul, este alimentat constant de apele aduse de râul Doftana și de afluenții săi. Mai ales în perioadele cu precipitații abundente, la gura de vărsare, debitul apelor râului care intră în vale este foarte mare și formează vârtejuri care nu se văd des cu ochiul liber. Astfel, mișcarea apei în bazin devine circulară, ca și când cineva ar amesteca într-o oală. Acesta este și motivul pentru care înotul în Paltinu necesită un efort suplimentar.

 

       Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto: ://trivo.ro/2017/06/25/excursie-de-o-zi-valea-doftanei-baraj-paltinu/. ://onetakewonderstravel.blogspot.com/2011/10/lacul-paltinu-valea-doftanei.html. ://adevarul.ro/locale/ploiesti/unde-afla-lacul-romanesc-smarald-turistii-incantati-culoarea-unica-vizibila-mai-ales-zilele-senine-vara-1_5cbc4f7d445219c57ecb4f0e/index.html. ://detoxlifedoftanei.wordpress.com/insula-lacul-paltinu-valea-doftanei-prahova-romania-fotografie-mihai-raitaru-2015-800x600/. ://yozi.ro/sub-bai/. ://www.hidroconstructia.com/dyn/2pub/proiecte_det.php?id=158&pg=15

PRAHOVA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Din cauza vremii nefavorabile, pârtiile de schi din Sinaia s-au înch...
 
Un cartier al Bușteniului ce oferă multe atracții turiștilor.
 
Un monument istoric din județul Maramureș.
 
Mănăstirea Sihla datează din perioada sec. XVIII-XIX și se află l...
 
Peste 7 kilometri noi de pârtii s-au deschis în Sinaia; stațiunea d...
 
Se află pe teritoriul administrativ al orașului Baia Spire, la o alt...
 
Salvamontiștii anunță închiderea traseelor montane din Munții Fă...
 
Publicația americană amintește de mănăstirile din Bucovina, satel...
 
 
 
 
SHOWBIZ
 
Viviana Sposub, adevărul despre relația cu George Burcea: Când te cerți cu persoana de lângă tine...

» 26 Ianuarie 2022 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
România va începe negocierile de aderare la OCDE

» 26 Ianuarie 2022 | Comentarii 0
 
DIETA & FITNESS
 
Ce să mănânci dimineața ca să scapi de burtă

» 26 Ianuarie 2022 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Centrul Cultural „Simion Mehedinți” va fi reabilitat, reorganizat și va găzdui un Muzeu al Tradițiilor din Soveja
VRANCEA
» 26 Ianuarie 2022 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ALBA
 
Primăria Aiud a semnat contractul pentru concesionarea unui teren pe care se vor construi unități de producție Deltamed

» 26 Ianuarie 2022 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VRANCEA
 
Primarul municipiului Focșani, discurs politic și de Ziua Unirii Principatelor Române

» 25 Ianuarie 2022 | Comentarii 0