Lacul Vulturilor, format la peste 1.400 de metri altitudine, se află într-o zonă puțin cunoscută de turiști, cu peisaje sălbatice și povești despre care oamenii locurilor spun că au un sâmbure de adevăr.
Situat pe partea estică a versantului Mălâia, ``Lacul fără fund`` sau Lacul Vulturilor este un lac periglaciar aflat pe suprafața comunei Chiojdu, județul Buzău. De lângă lac se pot admira vulturii și caprele negre, iar crestele oferă un peisaj sălbatic de neuitat.
Cele două nume ale acestui lac provin din două legende. Denumirea de Lacul Vulturilor îi revine datorită lui Alexandru Vlahuță care spune că acesta ar fi sălașul de primăvară al vulturilor care vin aici să își învețe puii să zboare: ``vin vulturii, primăvara, de beau apă ca să întinerească, aici își învață puii să zboare, deasupra acestei oglinzi fermecare mijesc de somn, cu aripile-ntinse, trufașii regi ai înălțimilor.`` scria Vlahuță în opera sa ``România Pitorească``.
``Lacul fără fund`` este o denumire populară, datorată unei alte legende cunoscute prin părțile locului, ce nu are, așa cum ar fi de închipuit, nicio legătură cu adâncimea lacului. Se spune că un cioban, sătul de această meserie, și-ar fi părăsit turma de oi, aruncându-și bâta în acest lac. După un an, el ar fi găsit-o plutind în Dunăre și atunci, mistuit de dorul locurilor natale, a hotărât să se întoarcă la vechile lui activități, căutându-și turma de oi și realizând că oieritul este defapt menirea sa.
Mai există și alte povești despre luciul de apă din masivul Siriu. Se spune că în timpul celui de-al doilea Război Mondial oamenii au construit pe sub lac un drum pentru a induce în eroare armata germană, iar tancurile care au intrat pe acel drum, nu au mai ieșit niciodată la suprafață.
O altă legendă spune că locuitorii din satele de la poalele muntelui își aruncau în lac bogățiile de frica tătarilor care știau că acești localnici erau bogați. Oamenii rămâneau cu gândul că le vor recupera după trecerea cotropitorilor, dar nimeni nu mai găsea nimic.
Sursa foto: //adevarul.ro/locale/buzau/misterele-lacului-fund-muntii-buzaului-drumul-capcana-lac-inghitit-intreaga-armata-germana-timpul-razboiului-1_569a03b037115986c68ba9c8/index.html
Sursa foto: //salvamont.org/main/foto/showfoto_ro_t_lacul-vulturilor-si-seaua-malaia_display_altecomm_item_32748.html
Sursa foto: //welcome2romania.wordpress.com/2011/07/23/lacul-vulturilor-lacul-fara-fund-muntii-buzaului-eagles-lake-buzau-mountains/