Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 23 Decembrie 2018

      Mănăstirea Nămăiești se găsește la 5 kilometri nord-est de Câmpulung, în județul Argeș, și a fost sculptată în întregime în stâncă de persoane necunoscute. Alături de Mănăstirea Corbii de Piatră și Cetățuia lui Negru Vodă, se spune că Mănăstirea Nămăiești alcătuiește un triunghi echilateral cu latura de 20 de kilometri. Anul în care lăcașul de cult a fost sculptat nu se cunoaște, dar se aproximează că ar data din prima jumătate a secolului al XVI-lea.

 

 

      Aici se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului înrămată în argint în anul 1798 și litografiată în 1871 de Maior Papa Zoegu. Tot la Mănăstirea Nămăiești se mai găsesc: o cruce veche ridicată lângă turlă în anul 1601, hrisoave cu proprietăți ce datează din anii 1542 respectiv 1572, ateliere de covoare și macrameuri precum și o serie de cărți foarte vechi.

 

 

      Legenda spune că mănăstirea a fost ridicată pe locul în care trei ciobani aflați în treacăt cu oile au visat în prima seară același vis: un sunet de clopot și un înger care le spunea că în stânca pe care înnoptează ei se află o icoană zugrăvită după adevăratul chip al Maicii Domnului. De dimineață, ciobanii și-au povestit visul, s-au înfricoșat și s-au mutat pentru noaptea următoare pe versantul alăturat. Visul însă s-a repetat. În a treia noapte, ciobanilor le-ar fi apărut în vis chiar Maica Domnului care i-a dus la o stâncă anume și le-a arătat intrarea în grotă și le-ar fi spus ca acolo unde vor găsi icoana să ridice un lăcaș de închinare. Și așa a luat ființă Mănăstirea Nămăiești, căreia ciobanii i-au ales două hramuri: „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului ” și „Izvorul Tămăduirii”. Maica Domnului le-a mai spus, în vis, celor trei ciobani ca numărul celor care vor trăi în mănăstire să nu depășească 33 - anii pe care i-a trăit Mântuitorul Isus Hristos pe pământ.

 

 

      Icoana găsită în stâncă de ciobani, despre care se spune că face minuni, este una dintre cele mai vechi din toată creștinătatea. Se spune chiar că aceasta ar fi una dintre cele 12 icoane pictate de Sf. Apostol și Evanghelist Luca, la dorința Maicii Domnului. În România se crede că icoana ar fi fost adusă de către Sf. Apostol Andrei, care a propovăduit în Dobrogea și Dacia Superioară, făcând o oprire lângă un templu păgân închinat zeului Zamolxis. Apostolul a crezut că în peșteră trăiește un slujitor al zeului și dorea să-l creștineze, dar nu a găsit pe nimeni. La ieșirea din grotă Apostolul Andrei le-ar fi spus celor care erau cu el: „Nemo est” adică „Nu este nimeni” și de la aceasta numele localității ar fi rămas Nămăiești. Se mai spune că înainte de plecarea sa, Apostolul Andrei ar fi lăsat icoana în peșteră în partea de nord, aproximativ în același loc în care de află acum Biserica Mănăstirii Nămăiești.

 

      În timpul primului război mondial, așezământul monahal a luat foc datorită bombelor căzute în zonă. Sergentul Ion Mustață a povestit că a încercat să stingă focul toată noaptea, dar spre dimineață, când flăcările amenințau icoana, dintr-o dată s-au stins. Atunci sergentul a reușit să scoată icoana din biserică și o parte din cărțile și odoarele bisericești.

 

 

Sursa foto: ://www.ziarexclusiv.info/de-belea/dupa-sapte-ani-focul-spart-din-nou-linistea-monahala-de-la-manastirea-namaiesti/.   ://www.tititudorancea.com/z/manastirea_namaiesti_judetul_arges.htm.   ://www.crestinortodox.ro/icoane-facatoare-minuni/icoana-maicii-domnului-la-manastirea-namaiesti-119788.html.  ://lataifas.ro/destinatii-turistice-unice/47790/manastirea-namaiesti-loc-legendar-incarcat-de-mister/.   ://ortodoxia.rol.ro/content.php?id=922168

ARGES
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Gura Portiței este o destinație din Delta Dunării tot mai căutată...
 
În județul Alba se regăsește una dintre emblemele Transilvaniei. ...
 
Arborele mamut sau Sequoia, arborele care trăiește 5000 de ani.
 
Băile Herculane sunt o destinație ideală pentru relaxare, distracț...
 
Munții din țara noastră oferă în orice anotimp priveliști impres...
 
Câmpurile de lavandă oferă un adevărat spectacol colorat și parfu...
 
Ruinele Cetății Halmyris merită descoperite pentru a afla povestea ...
 
A fost lansat clipul de promovare a Țării Făgărașului și site-ul...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Posibilitatea obligativității purtării măștii în casă și mașină, criticată dur de un cunoscut avocat: Un minunat prilej de a te transforma într-un pericol public!

» 05 August 2020 | Comentarii 0
 
SHOWBIZ
 
Ce job a avut Inna înainte să devină celebră. Artista a studiat Științe Politice

» 04 August 2020 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Gesturi care ajută mediul și îți garantează mai mulți bani în buzunar

» 04 August 2020 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Delta Moldovei - un loc deosebit de frumos, dar mai puțin cunoscut
IASI
» 04 August 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL PRAHOVA
 
Primarul Adrian Dobre a făcut o prioritate și din sistemul de învățământ din municipiu

» 04 August 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TIMIS
 
Primarul Timișoarei ține terasele deschise și după ora 23:00

» 03 August 2020 | Comentarii 0