Lacul Zănoaga se află în Parcul Național Retezat și se întinde pe o suprafață de 40.000 de hectare. În zonă se află 80 de lacuri glaciare, fapt pentru care Parcul este supranumit „Tărâmul fermecat cu ochi albaștri”.
Lacul Zănoaga este cel mai adânc lac glaciar nu doar din Retezat, ci din întreaga țară, și se află într-una dintre cele mai pitorești zone din Carpații românești. Parcul Național Retezat a fost înființat în 1935 și este recunoscut ca rezervație a biosferei din 1979, prin urmare are statut de arie naturală protejată de interes național și internațional.
Acest lac se abate de la zicalele conform cărora lacurile glaciare sunt mici, el se află în „căldarea glaciară” a Judelui, la o altitudine de 1.997 metri și s-a format într-un circ glaciar alimentat de 6 pâraie. Se estimează că are un volum de apă de 693.000 metri cubi. Interesantă este adâncimea lui, la mijlocul său măsurându-se 29 de metri.
Ca să ajungi la Zănoaga trebuie să mergi în Hațeg, iar de acolo urmezi drumul către Ohaba de Sub Piatră – Sălașu de Jos – Sălașu de Sus – Mălăiești – Nucșoara – Cârnic – Pietrele. După Cârnic nu se mai poate merge cu mașina, deoarece se intră în zona protejată, deci turiștii trebuie să continue drumul pe jos.
Te-ar putea interesa: WishFest va avea loc pe 9 și 10 septembrie în București!
Ne poți urmări pe Facebook sau poți descărca aplicația gratuit și te anunțăm noi când apare ceva nou!
Sursa foto: https://www.viata-libera.ro/turism/83665-zanoaga-mare-din-retezat-cel-mai-adanc-lac-glaciar-din-romaniahttps://positivenewsromania.com/2020/09/10/all-of-my-needs-are-perfectly-met-in-romania-my-need-for-freedom-for-beauty-for-mountains-nature-janneke-klop-dutch-hiker-and-traveling-guide-author/retezat-lacul-zanoaga-mare/