Într-o comună din Buzău, situată la 50 de kilometri de reședința de județ, se află un monument natural unic în România: Grunjul de la Mânzălești. Acesta este situat la intersecția a două râuri și trei drumuri, atrăgând, de la an la an, tot mai mulți turiști curioși să vadă cum arată vârful alb, înalt de 30 de metri, peste care pare că a nins tot timpul anului.
Localnicii numesc această minune a naturii „Piatra Albă” de la Grunj. În DEX, cuvântul grunz este descris ca fiind o „bucată dintr-o materie tare și fărâmicioasă; drob, bulgăre”. Grunjul de la Mânzălești nu este însă fărâmicios, el este alcătuit din niște roci vulcanice numite marme albe.
Specialiștii spun că Piatra Albă din comuna buzoiană a apărut în urmă cu aproximativ 16 milioane de ani. Potrivit cercetărilor, monumentul natural ar avea aceeași vârstă cu a Carpaților, iar din această cauză a devenit emblema comunei. De-a lungul timpului, oamenii se adunau aici pentru distracție, dar și în caz de tristețe.
Citește și: Cheile și Cascada Slănicului!
Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!
Sursa foto: ://www.lumeasatului.ro/articole-revista/turism/4045-invitatie-in-geoparcul-tinutul-buzaului.html://ro.wikipedia.org/wiki/Piatra_Albă_„La_Grunj”