Într-o comună din Buzău, situată la 50 de kilometri de reÈ™edinÈ›a de judeÈ›, se află un monument natural unic în România: Grunjul de la MânzăleÈ™ti. Acesta este situat la intersecÈ›ia a două râuri È™i trei drumuri, atrăgând, de la an la an, tot mai mulÈ›i turiÈ™ti curioÈ™i să vadă cum arată vârful alb, înalt de 30 de metri, peste care pare că a nins tot timpul anului.
Localnicii numesc această minune a naturii „Piatra Albă” de la Grunj. În DEX, cuvântul grunz este descris ca fiind o „bucată dintr-o materie tare È™i fărâmicioasă; drob, bulgăre”. Grunjul de la MânzăleÈ™ti nu este însă fărâmicios, el este alcătuit din niÈ™te roci vulcanice numite marme albe.
SpecialiÈ™tii spun că Piatra Albă din comuna buzoiană a apărut în urmă cu aproximativ 16 milioane de ani. Potrivit cercetărilor, monumentul natural ar avea aceeaÈ™i vârstă cu a CarpaÈ›ilor, iar din această cauză a devenit emblema comunei. De-a lungul timpului, oamenii se adunau aici pentru distracÈ›ie, dar È™i în caz de tristeÈ›e.
Citește și: Cheile și Cascada Slănicului!
Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!
Sursa foto: ://www.lumeasatului.ro/articole-revista/turism/4045-invitatie-in-geoparcul-tinutul-buzaului.html://ro.wikipedia.org/wiki/Piatra_Albă_„La_Grunj”