Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 28 August 2019

       Pe o suprafață de circa 14 hectare, în Pitești, se regăsește Muzeul sau Conacul Golești, cunoscut și sub denumirea de Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești, singurul ansamblu laic fortificat de la sud de Carpați. Complexul a fost ridicat de o familie cu o istorie bogată, familia Golești, în satul cu același nume, potrivit drumliber.ro.

       Muzeul Golești adăpostește numeroase atracții interesante, printre care se numără prima școală gratuită obștească în limba română din Țara Românească. De asemenea, aici s-a odihnit Carol I în prima noapte de când a ajuns în principat. 

       Singura construcție laică medievală fortificată din România (Conacul Golești), a fost ridicată în 1640 și încă de atunci a fost înconjurată cu ziduri înalte de cărămidă și turnuri pe care au fost instalate tunuri. Familia Golești a avut o contribuție importantă în istorie, membri ei deținând funcții importante de pârcălabi și spătari. Goleștii au avut idei ilustre și s-au implicat în revoluțiile țării, de asemenea, ei au reformat și învățământul din Țara Românească. Marele Dinicu Golescu a fost cel care a ridicat casa devenită Palatul Regal în București.

       Regele Carol al II-lea a fost cel care a înființat muzeul, în semn de apreciere a valorii acestei familii, în anul 1939, atunci numindu-se Muzeul Dinicu Golescu. Cărturarul Dinicu a înființat „Școala slobodă obștească”, una dintre principalele atracții ale muzeului. În urma călătoriilor sale prin Europa, Dinicu a decis să ofere copiilor săraci din împrejurimi șansa să învețe alături de cei bogați. Manualele erau primite gratis și, în premieră, erau primite și fetele la școală, alături de băieți. Au fost primiți chiar și copiii țiganilor. Școala a funcționat timp de patru ani, până la moartea lui Dinicu, mai spune sursa citată.

       În complex, aproape de școală, se află Foișorul lui Tudor Vladimirescu, folosit pentru supravegherea împrejurimilor. Aici a stat Tudor Vladimirescu în ultimele zile de libertate. De deasupra Foișorului se poate admira întregul complex, o priveliște superbă. În dreapta Foișorului se află o baie turcească care își explică existența datorită influențelor orientale care existau la vremea respectivă. Se spune că este singura baie turcească din România păstrată aproape integral.

       Piesa centrală a complexului este conacul, aici a dormit Carol I la sosirea în România. Atracțiile cele mai interesante de aici sunt patul roșiatic și biroul pe care Carol I a semnat primul act de pe teritoriul românesc. Din complex trebuie amintit și muzeul satului care cuprinde gospodării din zonele viticole și pomicole ale întregii țări, dar și o colecție de cruci de hotar cu textul transcris.

 

       Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto:  ://www.dozadebine.ro/arges-conacul-golestilor/://www.ziarulargesenilor.ro/complexul-muzeal-golesti-o-splendoare-asa-arata-dupa-reabilitare/://www.taradacilor.ro/2015/09/13/conacul-golestilor-vila-florica-a-bratienilor-conacul-micesti/://jurnaldehoinar.com/2015/10/14/muzeul-golesti-locul-unde-traditia-si-istoria-se-imbina-perfect/://drumliber.ro/conacul-golesti-7-atractii-foarte-interesante/

ARGES
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Transvâlcan (DJ 664), cunoscut ca „Drumul lui Mihai Viteazul” est...
 
Horezu, județul Vâlcea, nu este recunoscut numai pentru ceramica cel...
 
Drumul spectaculos care străbate județele Vâlcea și Alba va rămâ...
 
Comuna Dognecea se află în județul Caraș-Severin și este compusă...
 
Schitul Bradu se află în satul Gurguiata, județul Vâlcea, în apro...
 
La MNAR se vor putea vizita gratuit o serie de galerii cu ocazia Zilei...
 
Unul dintre cele mai importante monumente istorico-arheologice din mun...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Urmează o serie de schimbări în ceea ce privește certificatul verde. Anunțul ministrului Sănătății

» 28 Noiembrie 2021 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Programele Rabla Clasic, Rabla Plus și Casa Eficientă Energetic au fost suspendate. AFM explică ce se va întâmpla cu acestea

» 27 Noiembrie 2021 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Patru sfaturi care te vor ajuta să ai un ten mai frumos

» 27 Noiembrie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Programul complet al manifestațiilor de 1 Decembrie la Alba Iulia
ALBA
» 27 Noiembrie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ARGES
 
Primarul Gentea a înființat Compartimentul Evidența și urmărirea disciplinei în construcții. Ce rol are structura

» 28 Noiembrie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL GALATI
 
Primăria Galați anunță începerea lucrărilor la prima creșă pe care o va înființa

» 27 Noiembrie 2021 | Comentarii 0