Comuna Dognecea, județul Caraș Severin, este un adevărat colț de rai în Banatul de munte. Aici se poate ajunge din Reșița, drumul care duce spre Oravița, se parcurg 4-5 kilometri până la o ramificație unde se urmează un drum de piatră spre dreapta, care șerpuiește pe coamele dealurilor, apoi prin pădure.
Dognecea este compusă din două localități, Dognecea - cunoscută pentru aerul ozonat asemănător stațiunilor din Alpi - și Calina. Aici se află principalul edificiu și monument istoric: Biserica de lemn. Lăcașul de cult a fost construit în 1780, are hramul „Mântuirea Maicii Domnului”. Chivotul bisericii datează din 1892, a fost pictat de N. Hașcă și donat bisericii de familia Tudor Drugărin.
Biserica de lemn din Calina a fost construită în stilul celorlalte biserici bănățene, stilul Fachwerk (sistem în paiantă sau, potrivit graiului popular, „în căței”). Acest stil vine de la sistemul Blockbau, singura diferență fiind că de-a lungul pereților sunt intercalați stâlpi denumiți căței sau stobori (denumire specifică câmpiei bănățene).
O altă atracție a zonei este locul de captare a unui important izvor de apă plată, Perenna, al doilea din lume după Evian.
Citește și: Târgul de Crăciun de la Sibiu începe pe 13 noiembrie!
Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!
Sursa foto: https://expressdebanat.ro/dupa-patru-mandate-de-primar-elena-moise-s-a-convins-comuna-dognecea-face-parte-din-judetul-caras-severin/https://viziteaza-romania.com/zona-banatului/judetul-caras-severin/353-biserica-de-lemn-din-calina-jud-caras-severin-2021.html