Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
STIRI TURISM
Adaugat: 18 Martie 2024

        Dealul Cetății, locuit încă din perioada Neoliticului. Specialiștii au stabilit că primele urme de locuire găsite pe Dealul Cetății datează de la finalul epocii neolitice, cu 2.000 de ani înainte de Hristos, ele aparținând culturii Coțofeni. Pe Deal s-au găsi vase de bronz, bucăți de cupru solid, coliere, toate datate în epoca primitivă.

        Prima atestare documentară, în 1269. În acel an Ștefan, regele cel tânăr al Ungariei și duce al Transilvaniei, fiul lui Bela al IV-lea, amintește cetatea regală Deva cu prilejul unui act de danie către comitele Chyl din Cîlnic, care în luptele purtate ``ni s-a alăturat nouă și a rămas cu noi sub cetatea Deva, iar sub cetatea Codlea a luptat cu bărbăție cu dușmanii noștri``. De aici înainte, viața cetății a fost strâns legată de cea a Transilvaniei, iar istoria ei bogat documentată” au scris Ioan Andrițoiu și Ioan Petru Alb în cercetarea Deva și împrejurimile ei în secolele IV-XIV, publicată în 1969.

        Importanța Cetății Devei. Era un obiectiv strategic în apărarea Transilvaniei, încă din secolul XIII. „În mijlocul văii către Lipova, pe un munte înalt și liber din toate părțile se află foarte întărita Deva, socotită una dintre cele mai importante fortărețe din acest regat, deoarece este cea mai periculoasă strâmtoare din toate, unindu-se la ea toate cele trei căi prin care turcul are imediat acces la intrare. O dată ea fiind cucerită, se deschide drum liber pentru întreaga provincie, iar aceasta rezistând va distruge orice armată mare care ar îndrăzni să treacă. Cetatea este de neînvins, fiind stăpână la un râu așa important, care este apropiat, deoarece pe nicio altă cale nu se poate ajunge pe munte. Este aprovizionată întotdeauna cu tot ce este nevoie ca să susțină orice asediu puternic pentru trei sau mai mulți ani și are avantajele râului și a pădurilor învecinate și a munților, pentru a fi ajutată și a se salva” spunea Giovanandrea Gromo, sfetnic și expert militar al regelui Sigismund, în secolul XVI.

        Temnița, locul morții fondatorului Bisericii Unitariene. Episcopul Francisc David (1520-1579) a fost întemnițat în Cetatea Devei în 1579. El a fost cel care a întemeiat Biserica Unitariană din Transilvania. Episcopului i-au fost aduse acuzații de erezie. În locul unde și-a petrecut ultimele zile, există o placă memorială și în fiecare an aici se desfășoară o procesiune religioasă organizată de reprezentanții bisericii unitariene.

        Trei legende circulă în jurul CetățiiUna spune că ridicarea Cetății Devei, a Cetății Uroi și a Cetății Colț a fost făcută de niște zâne, fete de uriaș cu părul de aur.

        „Potrivit legendei, cetățile erau legate între ele printr-un pod și surorile zâne trăiau în cea mai bună armonie una cu alta. Dar zâna de la poalele muntelui Retezat, care își avea reședința la cetatea Colț, intră în dușmănie cu celelalte surori. Zâna Uroiului, mai invidioasă, dorind să distrugă Cetatea Colț, a aruncat mistria uriașă cu care își clădise cetatea spre cetatea rivalei sale. Ura înverșuntă a făcut-o să arunce mistria cu o putere mai mare decât era nevoie, astfel a retezat muntele din partea opusă a cetății. De aici ar proveni, potrivit legendei, numele muntelui Retezat” a scris istoricul Octavian Floca.

 

Te-ar putea interesa: Legenda Mănăstirii Sucevița!

 

Ne poți urmări pe Facebook sau poți descărca aplicația gratuit și te anunțăm noi când apare ceva nou!

 

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Cetatea_Deva


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Video Games Museum se va deschide în București, de către Asociația...
 
Domeniul Regal Săvârșin a anunțat deschiderea oficială din acest ...
 
Ediția a XVII-a a Festivalului Clătitelor de la Prejmer are loc pe 6...
 
A început „răsfățul culinar într-un peisaj de primăvară”.
 
Evenimentul se va desfășura până pe 21 aprilie.
 
Pentru minivacanța de Paște și de 1 Mai, turiștii care ajung în C...
 
Curio Collection by Hilton se va deschide în această vară, la Timi...
 
Alternativă la orașele aglomerate de pe Valea Prahovei.
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Un nou aeroport internațional se va construi în România. Va fi singurul din țară cu anumite facilități

» 27 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
MAE, atenționare de călătorie pentru 1 Mai

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Trei reguli simple pentru ca tenul să arate mai tânăr după 40 de ani

» 27 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Sâmbătă, 27 aprilie, se redeschid Canionul și Tiroliana 7 Scări

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL NEAMT
 
Principalele proiecte ale candidatului PNL la Primăria Poiana Teiului

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL HUNEDOARA
 
Candidatul PNL la CJ Hunedoara: Județul merită să fie condus de o echipă liberală vizionară

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0