Târgu LăpuÈ™, cel mai cunoscut oraÈ™ din Èšara LăpuÈ™ului, mai este cunoscut în zonă È™i sub denumirea de LăpuÈ™u Unguresc, a fost atestat documentar prima dată în anul 1291 È™i, după cum îi sugerează numele, are o piață (târg) din care se pot achiziÈ›iona tot felul de alimente de sezon. Datorită localizării, oraÈ™ul a devenit un centru comercial, cultural, folcloric în zona bazinului superior al râului LăpuÈ™. Iată ce se poate vizita în Târgul LăpuÈ™, potrivit traveleuropa.ro:
1. Biserica de lemn din Rogoz - datează din secolul al XVIII-lea. Sculpturile din colÈ›uri care reprezintă capete de cal demonstrează dăinuirea unei credinÈ›e precreÈ™tine misterioase, potrivit căreia caii alungă spiritele rele. Biserica din lemn „Sf. Paraschiva” din anul 1663 este inclusă pe lista patrimoniului mondial al UNESCO.
2. Cheile LăpuÈ™ului - reprezintă o rezervaÈ›ie care începe din localitatea Razoare, până aproape de Remecioara. În cei 28 de kilometri se pot practica sporturi extreme precum rafting, pescuit sportiv, zonă de campare, etc. PriveliÈ™tile create de râul LăpuÈ™ sunt excepÈ›ionale, de aceea zona a fost declarată Arie Naturală Protejată.
3. Muzeul Florian - unic în România, se regăseÈ™te la 10 kilometri de Târgu LăpuÈ™ È™i este, de fapt, o poiană care găzduieÈ™te sculpturi în piatră în aer liber.
4. Mănăstirea din Rohia - a fost realizată în perioada 1923-1925 în mijlocul unei păduri dese de stejar È™i fag pe un deal numit „Dealu-i Vie”, la o altitudine de 500 de metri. Este recunoscută, printre altele, pentru biblioteca ce însumează peste 40.000 de tomuri.
5. Lacul Lighet - se întinde pe o suprafață de circa 4 hectare È™i are o adâncime de maxim 6 metri. Este o zonă ideală pentru pescuit, aici se regăsesc exemplare frumoase de crap, caras, fitofag, amur, clean, albisoara, biban È™i rosioara.
Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://blog.hotelguru.ro/un-weekend-tara-lapusului/://www.pinterest.co.kr/pin/175077504247952736/://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/mitropolia-clujului-albei-crisanei-maramuresului/manastirea-rohia-68068.html://www.defileul-lapusului.ro/muzeul-florean://lataifas.ro/destinatii-turistice-unice/50388/cheile-lapusului-destinatia-ideala-de-week-end/://ro.m.wikipedia.org/wiki/Fișier:Biserica_de_lemn_Sf.Arhangheli_Rogoz_(19).JPG