Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Åžtiri È™i evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
CANALE
Adaugat: 06 Iunie 2013    Actualizat: 20 Iulie 2013

Canalul Crisan Craorman

 

Acest canal a fost finalizat la inceputul anilor “80 si facea parte dintr-un proiect foarte ambitios de transformare a Caraormanului intr-un centru economic major pentru Delta. Se dorea exploatarea pe scara larga a dunelor de nisip din apropierea satului. 

Dimensiunile mari (latime de 100 de m) tradeaza intentiile dictatorului de a-l transforma intr-un canal cu un trafic ridicat. Initial a fost sapat adanc insa procesul natural de colmatare a mai redus adancimea in anumite locuri, doar pe portiunea finala lipsita de curent nu s-au depus prea multe aluviuni. Pozitia aproape transversala pe directia de curgere a Dunarii, si faptul ca intrarea de pe bratul Sulina sufera un avansat grad de colmatare au dus la existenta unui curent moderat.
Particularitatea acestui canal consta in existenta pe parcursul lui a unor portiuni delimitate foarte clar unde se prind anumite specii de pestiUrmeaza intersectia cu canalul Litcov ale carui ape sunt mai limpezi si atrag rapitorii: avat, biban si salau. Incepand din acest loc, pe o lungime de 4-5 km, canalul Crisan-Caraorman a fost sapat pe vechea albie a Litcovului. Astfel, pe malul stang unde se afla salcii ce bordau odinioara canalul Litcov, curentul este mai rapid si a sapat gropi adanci in care “misuna” somnii. Pe celalalt mal canalul este mai putin adanc, cu o panta lina si cu vegetatie abundenta este preferat de crap. 
ntre intersectia cu Litcovul si canalul Iacob, malul stang este mai inalt si fiind adapostit de salcii atrage multi turisti care gasesc aici conditii bune pentru instalarea corturilor. Pe langa somn si crap se poate prinde si stiuca, dar cum apa este tulbure nu se recomanda ca momela lingurita, ci o montura cu peste viu.Platica si carasul sunt alte specii care se prind in mod obisnuit dea-lungul intregului traseu al canalului. Urmeaza cel mai bun loc de pescuit somn; intersectia cu canalul Iacob.
In acest loc s-a format o groapa naturala, foarte adanca (aproximativ 10 m), atat de apreciata de pescarii sportivi incat de vreo 7-8 ani este extrem de greu sa gaseti un loc liber in perioada sezonului de pescuit. Canalul Iacub este scurt (300-400 m), ceea ce face sa fie foarte circulat de pesti in cautare de noi locuri de hranire. Sunt perioade cand pe canalul Iacub se pot prinde crapi de peste 10 Kg si salai foarte frumosi. Iacub este un lac mare, cu multi plauri si care printre alte specii este renumit prin salaul care se prinde in mod regulat in apele sale

La o distanta de aproximativ 800 de m fata de canalul Iacub se gaseste intersectia cu canalul Vatafu. Curentul rapid al Vatafului atrage rapitorii, in special salau, avat si biban
La 1.5 Km de capat sau, tot debitul este preluat de 2 canale, restul canalului Crisan-Caraorman fiind lipsit de curenti. In acest loc numit de localnici “La transformator” (exista candva un transformator), s-a format o alta groapa adanca unde se pescuieste somn. In acesta tripla intersectie se prinde foarte bine biban si platica. Unul din cele 2 canale duce spre cherhanaua Caraorman si in continuare in lacul Puiu. Celalalt canal ocoleste vechiul iaz si ajunge in lacul Puiulet. Pe acesta din urma la 100 de m in aval de intesectie se gaseste inca o groapa pentru somn.

Pe ultima portiune (1.5 Km), datorita configuratiei geografice a terenului, urmeaza o zona cu apa statatoare, mai limpede, unde se prinde stiuca la lingurita.
In capatul canalului este un loc mai adancit si largit, cunoscut sub denumirea “Bazinul Caraorman”, unde datorita lipsei curentilor si a apei limpezi se pescuieste: avat, stiuca, crap, caras, biban, rosioara, etc.

TULCEA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Pe 13 mai, începând de la ora 19:00, Castelul Bran se va putea vizit...
 
Complex de agrement, întins pe o suprafață de 8,5 hectare, cu tirol...
 
Autoritățile din Viscri au decis să interzică accesul mașinilor p...
 
Se află în județul Dolj și este o arie acvifaunistică protejată....
 
Pe 14 mai se deschide oficial poiana cu narcise de la Vad.
 
În Piața Centrală a Municipiului Galați va avea loc, în perioada ...
 
În Covasna există la tot pasul obiective turistice, însă există c...
 
În perioada 25-28 mai 2023, Centrul Județean de Cultură și Creați...
 
 
 
 
EDUCATIE
 
Lider FSLI: Trebuie să terminăm greva cât timp avem susținerea populației

» 01 Iunie 2023 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Se vor debloca 14.000 de posturi din sistemul medical

» 31 Mai 2023 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
La mulți ani, tuturor copiilor!

» 01 Iunie 2023 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
`Străzi deschise – București, Promenadă urbană` începe astăzi, cu un program special de Ziua Copilului

» 01 Iunie 2023 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ARGES
 
Primăria Micești va acorda un stimulent de 1.500 de lei, la nașterea unui copil

» 01 Iunie 2023 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL GALATI
 
Iluminatul public din municipiul Galați, în proces de modernizare

» 31 Mai 2023 | Comentarii 0